Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Bρεθήκαμε στο «Θέατρο της Ημέρας» για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Θύτες και θύματα» από την ομάδα «Actors in action» σε σκηνοθεσία Γιώργου Καστρουνή.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου οι kallitexnes.gr είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν μια παράσταση, η οποία είναι δημιούργημα της θεατρικής ομάδας «Actors in action». H oμάδα αυτή δημιουργήθηκε το 2009 και σκοπός της είναι η γνωριμία με το θέατρο γενικά και τη θεατρική τέχνη, καθώς και η πρακτική εφαρμογή θεατρικών μέσων και τεχνικών μέσω της διαμόρφωσης ομάδων και παραστάσεων, όπως αυτή που είδαμε. Η ενθάρρυνση κάθε νέου καλλιτέχνη πρέπει να αποτελεί στόχο κάθε δημιουργικού σκηνοθέτη και με την ταυτόχρονη στήριξη από δημοσιογραφικές ομάδες, όπως οι kallitexnes.gr, όλη αυτή η προσπάθεια αποκτά περισσότερο κύρος και έχει το αποτέλεσμα που της αξίζει.

Ο ιδιαίτερα ζεστός και καλαίσθητος χώρος του θεάτρου με προσοχή στη λεπτομέρεια, προϊδεάζει για την καλή ποιότητα της κάθε παράστασης και ο ίδιος ο σκηνοθέτης ήταν παρών, καλωσορίζοντας τον καθένα ξεχωριστά. Στη συνέχεια, μαζί με το κοινό μπήκε και ο ίδιος στην αίθουσα του θεάτρου για να παρακολουθήσει τα παιδιά του να παίζουν στη σκηνή. Μέσα σε μια θερμή αγωνία, τα φώτα έκλεισαν και η παράσταση ξεκίνησε.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν ξεχωριστή, γιατί σε μιάμιση ώρα έπαιξαν πέντε διαφορετικά μονόπρακτα. Το πρώτο ήταν «Τα ποντίκια» της Αγκάθα Κρίστι. Η ευφυέστατη Αγγλίδα συγγραφέας, μέσα σε μια πράξη μας δείχνει τον τρόπο του να παγιδεύσει κάποιος μια δολοφόνο και τον εραστή της. Στο επόμενο μονόπρακτο, «Πρόταση γάμου» του Άντον Τσέχωφ, μια πρόταση γάμου από έναν νευρωτικό, αγχωμένο υποψήφιο γαμπρό πάει εντελώς στραβά!

Στο «Σκοτεινό δωμάτιο» του Τένεσι Ουίλλιαμς φανερώνεται η παραίτηση, η παρακμή και η αρρωστημένη ψυχολογία μιας δυσλειτουργικής από κάθε άποψη οικογένειας. Στην «Αδέσμευτη» του Τένεσι Ουίλλιαμς ξανά, οι οριακές σχέσεις μητέρας και κόρης ακροβατούν και εναλλάσσονται από την αγάπη στην πλήρη κατάρρευση ενός ψεύτικου, καθωσπρέπει επιφανειακού κόσμου και στρέφονται στην αγάπη ξανά. Τέλος, στο «Παιχνίδι» του Γιώργου Καστρουνή, με έναν πανέξυπνο, χιουμοριστικό τρόπο παίζεται το παιχνίδι του έρωτα, το οποίο έχει συγκεκριμένους κανόνες ή μήπως τελικά δεν έχει καθόλου;

Οι απαντήσεις δίνονται στην παράσταση!

35634716_1357552644377590_7432832130004025344_nΗ κριτική μας:

Η ιδέα των πέντε μονόπρακτων σε μια ενιαία παράσταση, είναι από μόνη της μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη παρουσίασης τεσσάρων θεατρικών συγγραφέων στο κοινό. Κατ’αυτόν τον τρόπο, οι θεατές συναντούν για άλλη μια φορά μεγάλους δημιουργούς, ενώ ταυτόχρονα έρχονται σε γνωριμία και με τη θεατρική πένα του Γιώργου Καστρουνή, ο οποίος υπογράφει και τη συνολική σκηνοθεσία του έργου. Ο ρόλος του στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τριπλός.

Αρχικά ως θεατρικός συγγραφέας, έπειτα από το πετυχημένο έργο του «Θεός Απών», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και αποδοχή, μας ξαφνιάζει ευχάριστα για άλλη μια φορά με το πανέξυπνο σενάριο του στο τελευταίο μονόπρακτο με το όνομα «Το παιχνίδι».

Έπειτα ως δάσκαλος και πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του, κατορθώνει με την προσπάθεια, τη δουλειά και τη θετική ενθάρρυνση, να ανεβάσει τον πήχη ψηλά και να φτιάξει ένα θίασο που αν και αποκαλείται ερασιτεχνικός, δε στερείται τίποτα σε σχέση με τους επαγγελματικούς θιάσους.

Στο τέλος ως σκηνοθέτης όλης της παράστασης, αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ταλέντο του και τη ζωντανή του ματιά στον τρόπο που παρουσιάζει τη δράση επί σκηνής. Ούτε λεπτό χωρίς ενδιαφέρον, μεγάλες δόσεις χιούμορ και γέλιου, δυναμικές ερμηνείες όπου ήταν απαραίτητο, κοντολογίς ένα άρτια σκηνοθετημένο έργο, το οποίο πρέπει να κάνει περήφανο τόσο τον σκηνοθέτη, όσο και τους ηθοποιούς.

Την ερχόμενη εβδομάδα τα μονόπρακτα συνεχίζονται με ελαφρώς τροποποιημένη θεματολογία και με τίτλο «5 θανάσιμα αμαρτήματα». Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, οπότε σπεύσατε!

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια, πέρα από τον εμπνευστή και σκηνοθέτη αυτής της παράστασης, σε όλους τους ηθοποιούς και ταυτόχρονα στον καθένα ξεχωριστά για την άριστη απόδοση των ρόλων τους.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στην υπέροχη ερμηνεία του Πέτρου Κασιμάτη, ο οποίος ιδιαίτερα ως νευρωτικός Λομώφ στην «Πρόταση γάμου» έκανε όλο το θέατρο να γελά ασταμάτητα. Εξίσου εντυπωσιακός ήταν και ο Σωτήρης Μποδόσογλου ως Ντέϊβιντ Φόρεστερ στα «Ποντίκια» και Γιώργος στο «Παιχνίδι». Κωμικός, με ένταση και δυναμισμό κέρδισε το παιχνίδι των εντυπώσεων και με το παραπάνω. Ενδιαφέρουσα ιδιαίτερα και η παρουσία του Αντώνη Εμιρζά ως Πήτερ στα «Ποντίκια».

Μπράβο και στους τρεις πρωταγωνιστές. Εύχομαι τα καλύτερα και η συνέχεια μόνο επιτυχίες να τους φέρνει στο δρόμο τους.

Η ιδέα των πέντε μονόπρακτων σε μια ενιαία παράσταση, είναι από μόνη της μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα άποψη παρουσίασης τεσσάρων θεατρικών συγγραφέων στο κοινό.

35963455_1164591730350187_107536351775162368_nΕξαιρετικές εξίσου και όλες οι θεατρίνες του έργου. Η Έλενα Δεκάζου ως κυρία Ποτσόττι στο «Σκοτεινό δωμάτιο» και ως μητέρα στην «Αδέσμευτη», ξεχώρισε για τη μεστότητα και την τραγικότητα που αναδείκνυε η παρουσία της.

Δραματική και ταυτόχρονα συγκινητική η Κορίνα Νικολάου ως Γκλόρια στην «Αδέσμευτη».

Η Ίρις Παπαποστόλου ως Τζένη στο «Παιχνίδι», μας έκανε να γελάσουμε με το χιούμορ, το μπρίο και την αμεσότητά της.

Η Χριστίνα Αγαθοκλέους ως Ναταλία στην «Πρόταση γάμου», η Ελένη Κοτροκόη ως Σάντρα Γκρέη και η Σοφία Σεμπέπου ως Τζένιφερ Μπράις στα «Ποντίκια», στόλισαν με τις όμορφες ερμηνείες τους την παράσταση και της έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη λάμψη. Ένα μπράβο σε όλα τα κορίτσια του έργου!

Στα πέντε αυτά μονόπρακτα, πέραν του τραγικού, πέραν του αστείου στοιχείου και του διάχυτου χιούμορ, τίθεται επί τάπητος και το ζήτημα του ποιός είναι τελικά ο θύτης και το θύμα σε μια σχέση. Σε μια οποιαδήποτε μορφή σχέσης. Από τη στιγμή που δυο ψυχισμοί βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και τριβή, κάποιες στιγμές ο θύτης μπορεί να γίνει θύμα ή και το αντίθετο. Κάποιες άλλες στιγμές κάποιος μπορεί να είναι και τα δύο μαζί και καθώς το χιούμορ μπορεί να περιέχει τραγικά στοιχεία και η τραγικότητα ψήγματα χιούμορ, δημιουργείται κατ’ αυτόν τον τρόπο, μια ολόκληρη κατασκευή χαρακτήρων. Έργο του συγγραφέα, να τους αποδώσει σωστά στο χαρτί, έργο του σκηνοθέτη να τους αποδώσει σωστά στη σκηνή.

Τα καλοκαίρια στην πόλη έχουν πάντα τη δική τους γοητεία και τα Σαββατοκύριακα αποκτούν μια ξεχωριστή νότα αν κάποιος βρεθεί στο «Θέατρο της Ημέρας». Θα γνωρίσει έναν νέο θίασο και θα μπει σε έναν χώρο, που προσφέρει όλα όσα υπόσχεται κι ακόμα παραπάνω. Το θέατρο είναι καλλιέργεια ψυχής και αυτό πάει πάντα μαζί με την ψυχική ανάταση όταν κάποιος βγαίνει στον δρόμο μετά από την παράσταση και νιώθει άλλος άνθρωπος. Αυτή είναι και η μαγεία του θεάτρου…

Ας τη ζήσουμε.

Ως σκηνοθέτης όλης της παράστασης, ο Γιώργος Καστρουνής αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ταλέντο του και τη ζωντανή του ματιά στον τρόπο που παρουσιάζει τη δράση επί σκηνής. Ούτε λεπτό χωρίς ενδιαφέρον, μεγάλες δόσεις χιούμορ και γέλιου, δυναμικές ερμηνείες όπου ήταν απαραίτητο, κοντολογίς ένα άρτια σκηνοθετημένο έργο.

35430742_1158041837671843_2849566064793092096_nΤαυτότητα παράστασης:

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

1) Σάββατο 30/06/2018 & ώρα 21.00
2) Κυριακή 01/07/2018 & ώρα 21.00

Τα πέντε μονόπρακτα είναι:

1) «Τα ποντίκια» της Αγκάθα Κρίστι
2) «Το σκοτεινό δωμάτιο» του Τένεσι Ουίλλιαμς
3) «Χαιρετίσματα από την Μπέρθα» του Τένεσι Ουίλλιαμς
4) «Η αδέσμευτη» του Τένεσι Ουίλλιαμς
5) «Η πιο δυνατή» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καστρουνής
Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Σηφάκης
Παραγωγή: «Actors in Action»

Παίρνουν μέρος (κατά αλφαβητική σειρά) τα μέλη της θεατρικής ομάδας «Actors in action» (The Saturday Group):

Μαριάννα Βασιλείου
Αντώνης Εμιρζάς
Ελένη Θεωνά
Όλγα Καίσαρη
Πέτρος Κασιμάτης
Ελένη Κοτροκόη
Αγγελική Κουνετάκη
Ανθούλα Κουτούπη
Σωτήρης Μποδόσογλου
Σοφία Σεμπέπου
Κυριακή Φραντζή
Μαριάννα Χαλκιαδάκη

Είσοδος: 5 ευρώ

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στο κινητό: 6944386730.

Προσοχή: Λόγω των περιορισμένων θέσεων του θεάτρου είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 6944386730.
36087208_1166504746825552_8182870459407138816_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου