Συγγραφέας :ΣτέφανΤσβάιχ
Έτη συγγραφής 1938-39

Γράφει o Καθηγητής Περιβάλλοντος & Συγγραφέας Αντώνης Γάκης 

Όταν πρωτοακούμπησα αυτό το αντιπολεμικό αλλά και βαθιά αποκαλυπτικό βιβλίο για την αδυναμία της ανθρώπινης φύσης  σε μια έκδοση 40ετίας από τον εκδοτικό οίκο ΑΛΜΑ είδα με έκπληξη ότι το είχαν καταταγμένο στην νεανική λογοτεχνία.

Τώρα που το τελείωσα πρέπει να αναρωτηθώ αν εγώ παραμένω ένας  νέος 35 ετών ή αν το βιβλίο μιλάει το ίδιο δυνατά σε κάθε ηλικία.

Εκεί που ο οίκτος μπερδεύεται με τον έρωτα και την ελεημοσύνη  ξεκινάει η ιστορία μας.

Εκεί που η εβραϊκή καταγωγή  της  πάμπλουτης οικογένειας της  ανάπηρης  νεαρής Έντιθ ( όπως και η καταγωγή του ίδιου του συγγραφέα) γίνεται σημείο αναφοράς  αυτού του αριστουργήματος όσο και να  κρύβεται επιμελώς .

Εκεί που αδυναμία της αλήθειας μετατρέπεται σε φονικό λάθος συναντάμε τον τραγικό πρωταγωνιστή ,έναν υπίλαρχο  του αυστριακού στρατού ονόματι Χοφμίλερ στο προσκέφαλο της έναρξης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

epikindunos_oiktosΗ άδεια και βαρετή ζωή του στρατού, η επίπλαστη διαμόρφωση της αυστροουγγρικής   κοινωνίας των αρχών  20ου αιώνα  που δεν διαφέρει πολύ με το σήμερα στη δομική της σύστασης  αλλά και τα δυνατά ουμανιστικά  μηνύματα που τσακίζουν κάθε συντηρητικό αναγνώστη θα σε ταξιδέψουν σε 187 σελίδες γραμμένες με δάκρυ και νοσταλγία.

Το ψέμα που μπερδεύεται με την συμπόνια και το θάρρος που κρύβεται στη δειλία μέσα στην στρατιωτική  στολή και το χρήμα  που αγοράζει την συντροφιά δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες.

Θα μεταφερθείς σε μια άλλη εποχή και θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι κάπου εκεί πίσω από ένα παραθυρόφυλλο κρυμμένος και παρατηρείς τους πρωταγωνιστές σε ένα διαγωνισμό φονικού ανθρωπισμού και αδυναμίας παραδοχής της αλήθειας.

Κανένα έγκλημα δεν ξεχνιέται όσα χρόνια και αν περάσουν όταν το θυμάται η συνείδηση μας.

Σε αυτή την έκφραση συμπυκνώνεται όλο το βιβλίο.

Δρ. Αντώνης Γάκης
Καθηγητής Περιβάλλοντος- Συγγραφέας

Βιογραφικό Σημείωμα

13435993_10156963539835176_155860782_nΟ Αντώνης Γάκης γεννήθηκε στην Π. Φώκαια Αττικής την 1η Νοεμβρίου 1980, β’ γιος του Σπύρου Γάκη, δασκάλου από τη Λούτσα – Πάργας Πρεβέζης και την Άννας Μητροπία, νηπιαγωγού, από τον Βόθωνα της Σαντορίνης.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Αναβύσσου και συνέχισε τις Σπουδές του στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έπειτα φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τελευταίος του ακαδημαϊκός σταθμός το Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου έκανε το διδακτορικό του στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα «Πολιτικές Περιβάλλοντος». Μιλάει πέντε γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και την μητρική Ελληνική.

Έχει διδάξει σε Δημόσια Ι.Ε.Κ., στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, σε Κολλέγια και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος και καθηγητής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι ερευνητής και εισηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακά ερευνητικά σχολικά προγράμματα.

Από το 2006 έως τώρα εκλέγεται διαρκώς Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και είναι εντεταλμένος σύμβουλος στα θέματα οδικής ασφάλειας και οικολογικής μετακίνησης της Περιφέρειας Αττικής.

Έχουν εκδοθεί τα έργα του: «Τα μυθικά μονοπάτια της Ηπείρου» – Ταξίδι στο Ιόνιο, «Άνθρωποι και Σκουπίδια 100 Μ.Χ. *Μετά Χρήματος», από την τριλογία «Τα Μυστικά του Ηλιοβασιλέματος» τα έργα «Η Μούσα» και «Το Καστέλι του Έρωτα», η παιδική σειρά «Οι Φύλακες της Φύσης» – με το παιδικό διδακτικό – οικολογικό παραμύθι «Η χώρα της Γνώσης» και «Ο Αγώνας της Οδικής Ασφάλειας», το παραμύθι για το σχολικό εκφοβισμό «Φίλιππος ο Σιωπηλός Μάγος».