Βιβλίο : Ο Νάνος
Συγγραφέας: ΠερΛάγκερβιστ ( Σουηδία)
Έτος συγγραφής :1944
Εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ –Βραβεία Νόμπελ
Μετάφραση : Ερρίκος Μπελιές

Γράφει o Καθηγητής Περιβάλλοντος & Συγγραφέας Αντώνης Γάκης 

Βρισκόμουν σε μια μαγευτική παραλία της Ηπείρου. Στην χρυσαφένια παραλία της Λούτσας. <<πείνασα>>  ξαφνικά. Με μεγάλη μου απογοήτευση είδα πως δεν είχα μαζί μου κανένα βιβλίο. Περπάτησα 500 μέτρα μέσα στο λιοπύρι και βρέθηκα σε ένα μινι μάρκετ.

Έψαξα πολύ ανάμεσα στα ρομάντζα και στα αστυνομικά και εντόπισα τον Νάνο.

Το άρπαξα και ξεκίνησα αμέσως την ανάγνωση του.

Ο Νάνος έιναι ένας γίγαντας αποκάλυψης.

Φανερώνει την διττή υπόσταση που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα του.

Ο νάνος μπορεί να είναι ο πιστός ακόλουθος του πρίγκιπα αλλά επί της ουσίας είναι ο δεύτερος εαυτός του.

Ο μανιασμένος, ο εκδικητικός ο μικρόψυχος Νάνος που δεν αντέχει ούτε καν τη φυλή των Νάνων και για αυτό σκοτώνει με τα χέρια του τον τελευταίο νάνο της αυλής. Μισεί ακόμα και τον εαυτό του. Θεωρεί ότι είναι ξεχωριστός που προέρχεται από κάποια αρχαία σπάνια φυλή. Μισεί τα αφεντικά του αλλά του αρέσει η εξουσία που έχει ως παράσιτο τους.

Μαθαίνει την αλήθεια που ο κόσμος φοβάται αν πει στον πρίγκιπα. Ένας νάνος ξέρει πιο πολλά για τον πρίγκιπά παρά ο ίδιος καθομολογεί.

Ο κόσμος δεν τον ενοχλεί από φόβο αλλά δεν φοβάται αν εκφράσει τα εχθρικά σχόλια απέναντι του , που απευθύνονται επί της ουσίας στην εξουσία που εκπροσωπεί ο Νάνος.

Βαθιά αντιπολεμικό έργο , γραμμένος τα τέλη του β παγκοσμίου πολέμου ίσως απεικονίζει στην  μορφή του Νάνου και τον ίδιο τον Χίτλερ ή και κάθε απόλυτο Τύραννο της ιστορίας.

Ο ρόλος της τέχνης και του πολέμου που παντρεύεται κυνικά αφήνει  υπονοούμενα για το ρόλο των μεγάλων καλλιτεχνών της αναγέννησης.

Ο Νάνος διψάει για εκδίκηση, αίμα και πόλεμο. Όχι γιατί θέλει να κατακτήσει κάτι αλλά γιατί η φύση του είναι έτσι όπως ομολογεί.

Στο τέλος θα ακουμπήσει την μοίρα των εχθρών του αλλά πάντα η ελπίδα ότι ο δεύτερος εαυτός του θα συγκινήσει την πρώτη του φύση δίνει την ουσία του βιβλίου.

Πως ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο, ανάλογα με ποια φύση θα επικρατήσει μέσα του.

Οι αλυσίδες θα σπάσουν αλλα ποιος εαυτός θα ελευθερωθεί είναι θέμα παιδείας και προσωπικής επιλογής.

Δρ. Αντώνης Γάκης

Δρ. Αντώνης Γάκης

Ο Αντώνης Γάκης γεννήθηκε στην Π. Φώκαια Αττικής την 1η Νοεμβρίου 1980, β’ γιος του Σπύρου Γάκη, δασκάλου από τη Λούτσα – Πάργας Πρεβέζης και την Άννας Μητροπία, νηπιαγωγού, από τον Βόθωνα της Σαντορίνης.

Αποφοίτησε από το Λύκειο Αναβύσσου και συνέχισε τις Σπουδές του στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έπειτα φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τελευταίος του ακαδημαϊκός σταθμός το Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου έκανε το διδακτορικό του στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα «Πολιτικές Περιβάλλοντος». Μιλάει πέντε γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και την μητρική Ελληνική.

Έχει διδάξει σε Δημόσια Ι.Ε.Κ., στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, σε Κολλέγια και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος και καθηγητής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Σήμερα είναι ερευνητής και εισηγητής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακά ερευνητικά σχολικά προγράμματα.

Από το 2006 έως τώρα εκλέγεται διαρκώς Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και είναι εντεταλμένος σύμβουλος στα θέματα οδικής ασφάλειας και οικολογικής μετακίνησης της Περιφέρειας Αττικής.

Έχουν εκδοθεί τα έργα του: «Τα μυθικά μονοπάτια της Ηπείρου» - Ταξίδι στο Ιόνιο, «Άνθρωποι και Σκουπίδια 100 Μ.Χ. *Μετά Χρήματος», από την τριλογία «Τα Μυστικά του Ηλιοβασιλέματος» τα έργα «Η Μούσα» και «Το Καστέλι του Έρωτα», η παιδική σειρά «Οι Φύλακες της Φύσης» - με το παιδικό διδακτικό – οικολογικό παραμύθι «Η χώρα της Γνώσης» και «Ο Αγώνας της Οδικής Ασφάλειας», το παραμύθι για το σχολικό εκφοβισμό «Φίλιππος ο Σιωπηλός Μάγος».
Δρ. Αντώνης Γάκης

Latest posts by Δρ. Αντώνης Γάκης (see all)