Συνέντευξη στην Αγγελική Μπάτσου

Το kallitexnes.gr ενόψει των εμφανίσεων του Σταύρου Σαλαμπασόπουλου την Παρασκευή 5 & 12 Απριλίου στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», συνάντησε τον τενόρο και μοιράστηκε μαζί του λίγες από τις σκέψεις, τις επιθυμίες και τα όνειρά του. Έπειτα από έναν πετυχημένο χειμώνα και με εμφανίσεις οι οποίες αγαπήθηκαν ιδιαίτερα τόσο από το κοινό, όσο και από τα media, ο καλλιτέχνης μας υποδέχεται την άνοιξη με μια επιλογή από τραγούδια που φέρουν ως τίτλο «Του έρωτα και της ζωής»!

Ένα μουσικό μπουκέτο με τα πιο ξεχωριστά και κλασικά ερωτικά κομμάτια όλων των εποχών, ένα ταξίδι που ξεκινά από τις νότες του Frank Sinatra και του Eros Ramazzotti και καταλήγει στα αριστουργηματικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιώργου Μουζάκη, του Γιώργου Χατζηνάσιου, του Μίμη Πλέσσα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Γιάννη Πάριου και του Γιάννη Πουλόπουλου. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στον Νίκο Τσαούση και στα πλήκτρα είναι ο εξαίρετος μαέστρος Χρίστος Θεοδώρου.

– Το kallitexnes.gr καλωσορίζει τον Σταύρο Σαλαμπασόπουλο και του εύχεται καλή επιτυχία στις live εμφανίσεις του την Παρασκευή 5 και 12 Απριλίου στη «Σφίγγα». Έπειτα από τις πετυχημένες σου εμφανίσεις στο «Κελάρι» και την εμφάνισή σου την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στη «Σφίγγα», ξαναεπιστρέφεις εδώ για δύο ακόμα παραστάσεις. Πώς νιώθεις για όλο αυτό;

Σταύρος Σαλαμπασόπουλος: Νιώθω μεγάλη χαρά και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για το αποτέλεσμα.

– Με τίτλο «Του έρωτα και της ζωής» και με μια συλλογή από τα πιο όμορφα κλασικά και αγαπημένα ερωτικά κομμάτια όλων των δεκαετιών, σαφέστατα έχεις να προτείνεις μια ξεχωριστή νότα ρομαντισμού στην επιλογή σου. Θα ήθελες να μας πεις κάποια ονόματα καλλιτεχνών και τραγούδια που αγαπάς πολύ και θα ερμηνεύσεις;

Σταύρος: Το ρεπερτόριο που επιλέγω στις εμφανίσεις μου, περιλαμβάνει τα καλύτερα και πλέον κλασικά και αγαπημένα ερωτικά τραγούδια όλων των δεκαετιών, τόσο ελληνικά, όσο και ξένα. Ξεκινάμε από τον Frank Sinatra και τον Eros Ramazzotti και καταλήγουμε στην ελληνική μουσική και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιώργου Χατζηνάσιου, του Μίμη Πλέσσα​ και πολλών άλλων. Τραγουδώ επίσης ερμηνείες σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Πάριος και ο Γιάννης Πουλόπουλος.

– Πότε ανακάλυψες τη μουσική ή πότε σε ανακάλυψε εκείνη; Πώς ακριβώς ξεκίνησες; Ποιά ήταν τα πρώτα σου βήματα;

Σταύρος: Η μουσική για μένα είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή μου. Τα πάντα μέσα μου συνδέονται με αυτήν. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι, όπου η μουσική είχε ξεχωριστή θέση. Ξεκίνησα από παρά πολύ μικρός μαθαίνοντας πιάνο. Αργότερα ήρθε και το τραγούδι.

– Ποιά η σχέση σου με την Εθνική Λυρική Σκηνή; Τί αποκόμισες από τη θητεία σου και τη συνεργασία σου με τον συγκεκριμένο χώρο;

Σταύρος: Η σχέση μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το κλασικό τραγούδι γενικότερα ξεκίνησε απρόσμενα, αρχικά πηγαίνοντας στο ωδείο της Καλαμάτας για να κάνω φωνητική, καθώς είχα ασχοληθεί με το ελαφρύ ρεπερτόριο. Μην έχοντας καμία ιδέα για τον χώρο αυτό, βρέθηκα μέσα σε κάποιους μήνες στο παιδικό τμήμα της Λυρικής και από τότε έγινε σκοπός της ζωής μου. Αργότερα έφυγα για σπουδές στο εξωτερικό.

– Ποιές επιπλέον σπουδές και συνεργασίες ιδιαίτερα σημαντικές για εσένα, έχεις να θυμάσαι;

Σταύρος: Έχω σπουδάσει μονωδία στο Παρίσι και μια από τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας μου ήταν η συνεργασία μου με την Όπερα του Παρισιού. Εκεί γνώρισα και συναναστράφηκα με κάποια από τα μεγαλύτερα αστέρια της διεθνούς μουσικής σκηνής και του κινηματογράφου. Ήταν ένας κόσμος μαγικός για εμένα, αν σκεφτεί κανείς τα μόλις δυόμιση χρόνια ασχολίας μου με το συγκεκριμένο είδος. Στην Ελλάδα έχω κάνει συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς και ερμηνευτές, σε διάφορα είδη μουσικής.

– Τί σημασία έχει για εσένα το ταλέντο και η καλλιέργεια αυτού; Θεωρείς ότι μόνο αυτό αρκεί ή όχι, προκειμένου να είναι κάποιος επιτυχημένος καλλιτέχνης;

Σταύρος: Η επιτυχία είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων και για να απαντήσω στο ερώτημά σας, θα πρέπει να καθορίσουμε τι σημαίνει επιτυχία και μετά τι χρειάζεται να κάνουμε για να επιτύχουμε. Επιτυχία για εμένα, είναι να είσαι αληθινός και η αλήθεια σου να γεμίζει και να ζεσταίνει τις ψυχές αυτών που έρχονται να σε ακούσουν. Επιτυχία είναι να νιώθει ο ακροατής πλήρης, ακούγοντάς σε… Για κάποιους άλλους, η επιτυχία είναι κάτι πρόσκαιρο και μεταφράζεται μόνο σε αριθμούς. Αυτή η επιτυχία, συνήθως προκύπτει με άλλους τρόπους που δεν αφορούν την τέχνη, την μουσική, το τραγούδι, ούτε και μένα προσωπικά.

Σχεδιάζω, βάζω στόχους και αντιμετωπίζω τις δυσκολίες, προκειμένου να επιτύχω. Πάντα όμως μέσα σε όλα, υπάρχει το συναίσθημα, το όνειρο και η φαντασία.

b_13656_or_cover

– Tόσο ως τενόρος, όσο και ως ερμηνευτής, το αποτέλεσμα για εμάς τους ακροατές είναι εξαίσιο. Ποιές οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα σε έναν τραγουδιστή και έναν τενόρο; Πώς τις βιώνεις και τις διαχειρίζεσαι εσύ ως καλλιτέχνης;

Σταύρος: Ο τενόρος της όπερας, είναι και αυτός ένας τραγουδιστής που πρέπει να υπηρετήσει ένα δύσκολο, ιδιαίτερων απαιτήσεων μουσικό κομμάτι χωρίς μικρόφωνο, χρησιμοποιώντας την τεχνική του προκειμένου να συνδυαστεί με μια συμφωνική ορχήστρα. Όταν είσαι τενόρος και τραγουδάς μόνο όπερα, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να μεταπηδάς σε άλλα μουσικά είδη. Όταν είσαι ένας τενόρος ερμηνευτής σαν και μένα, με κλασική παιδεία που τραγουδά ταυτόχρονα διάφορα μουσικά είδη, οφείλεις να αντιμετωπίσεις το καθένα με ξεχωριστό τρόπο, προσεγγίζοντας το με διαφορετική τεχνική και δίνοντάς του μια άλλη διάσταση σε σχέση με τα συνηθισμένα.

– Ποιές είναι οι αξίες που πιστεύεις ότι οφείλει να εξυπηρετεί ένας καλλιτέχνης, προκειμένου να είναι εντάξει τόσο με τον εαυτό του, όσο και με το κοινό του;

Σταύρος: Όπως είπα παραπάνω, απλά να είναι αληθινός και όλα τα άλλα έρχονται από μόνα τους.

– Σχεδιάζεις προσεκτικά το μέλλον ή δέχεσαι και αντιμετωπίζεις γεγονότα και καταστάσεις τη στιγμή που παρουσιάζονται; Μιλώντας για μέλλον, υπάρχει κάτι στο επαγγελματικό επίπεδο που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Σταύρος: Κάνω και τα δύο. Σχεδιάζω, βάζω στόχους και αντιμετωπίζω τις δυσκολίες, προκειμένου να επιτύχω. Πάντα όμως μέσα σε όλα, υπάρχει το συναίσθημα, το όνειρο και η φαντασία. Αυτή την περίοδο οργανώνω τις εμφανίσεις της καλοκαιρινής σεζόν και πειραματίζομαι με καινούργια τραγούδια. Σύντομα θα προκύψουν νέα σε αυτόν τον τομέα.

– Ποιοί πρέπει να είναι οι στόχοι ενός νέου ανθρώπου σήμερα, στην Ελλάδα του 2019; Κατά πόσο τελικά δεδομένης της κατάστασης, μπορεί κάποιος να κυνηγήσει τα όνειρά του;

Σταύρος: Όλοι μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, αρκεί να είναι μοναδικά…! Να μην είναι μαζικά όνειρα μιας βιομηχανίας ονείρων και ψευδαισθήσεων. Η χώρα μας πλήρωσε και πληρώνει ακριβά την νοοτροπία του θέλω να γίνω κάτι με απώτερο σκοπό να «βολευτώ». Π.χ να γίνω γιατρός, για να κυκλοφορώ με ακριβό κοστούμι και καλό αυτοκίνητο και όχι γιατί θέλω να προσφέρω στο συνάνθρωπό μου και την επιστήμη μου, να γίνω αστυνομικός για να έχω μόνιμη δουλειά και όχι για να υπηρετώ το νόμο, να γίνω τραγουδιστής-ηθοποιός για να είμαι διάσημος και να με δείχνει η τηλεόραση και όχι για να είμαι καλλιτέχνης και ό,τι σημαίνει αυτό…Τα όνειρα πρέπει να έχουν μοναδικότητα και αξία, για να είναι όνειρα και άρα να μπορείς να τα κυνηγήσεις.

– Μοιράσου μαζί μας το συναίσθημα που αποκομίζει ένας ερμηνευτής, όταν βρίσκεται στη σκηνή και επικοινωνεί μέσω της μουσικής με το κοινό του!

Σταύρος: Είναι απλά κάτι σαν τον έρωτα, την ένωση, την επαφή… όταν φτάσεις στο σημείο να εισχωρήσεις μέσα στον άλλο και να νιώσεις το «είναι» του, εκφράζοντας του το δικό σου.

– Αν έκανες μόνο μια ευχή και αυτή ήταν η πιο σπουδαία για εσένα, ποιά θα ήταν;

Σταύρος: Εύχομαι όλες οι ευχές του κόσμου τούτου, να πραγματωθούν!

Επιτυχία για εμένα, είναι να είσαι αληθινός και η αλήθεια σου να γεμίζει και να ζεσταίνει τις ψυχές αυτών που έρχονται να σε ακούσουν.

b_13658_stayros-salampasopoylos-2Σύντομο βιογραφικό:

Ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με τη μουσική, σπουδάζοντας πιάνο. Στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές κλασικού τραγουδιού και μέσα σε ένα χρόνο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο παιδικό τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αργότερα, βρέθηκε στο Παρίσι για σπουδές με υποτροφία του γαλλικού κράτους (École Normale de Musique de Paris), ενώ παράλληλα εργάστηκε στην όπερα του Παρισιού (Opera de Paris). Έχει εμφανιστεί σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έχει συνεργαστεί με μεγάλες προσωπικότητες του χώρου της κλασικής μουσικής, της όπερας, αλλά και της έντεχνης, crossover και ποπ μουσικής. Έχει ερμηνεύσει ρόλους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.

Το κοινό τον γνώρισε αρχικά από τη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά τους τελευταίους μήνες μας συστήνεται… «αλλιώς», με μια σειρά παραστάσεων αφιερωμένων στα αγαπημένα του ελληνικά και ξένα τραγούδια.

Links:
www.salabasopoulos.com
Facebook: facebook.com/Stavros.Salabasopoulos
Instagram: instagram.com/salabasopoulos
YouTube: youtube.com/user/salasstavros

Πληροφορίες:

Ώρα έναρξης: 22.00
Τιμές εισιτηρίων: Από 12€ στο bar, με μπύρα ή κρασί.

«Σφίγγα» Music Theatre
Ακαδημίας & Ζωοδ. Πηγής (Πεζόδρομος Κιάφας 13), Αθήνα.
Tηλ. κρατήσεων: 211 4096149-6987 844845
www.sfiga.gr
55455372_2099306796843321_5632240118484959232_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου