Η τραγουδίστρια Μαρία Καλούδη μιλά στους kallitexnes.gr

Άνοιξη 2020, κάπου στην Αθήνα…

–          Μαιρούλα,  έγραψα ένα καινούργιο τραγούδι και θέλω να το δοκιμάσεις.

–          Τέλεια! Για τι μιλάει;

–          Μιλάει για όλους εκείνους που βλέπουν ουρανό σ’ άσπρο ταβάνι, που πέφτουν στο κενό και δεν τους φτάνει, που βουτάνε στα κυμ…

–          Το’ χω! Το’ χω! Πότε μπαίνουμε studio;

Και κάπως έτσι, ο συνθέτης και στιχουργός Νικόλας Λειβαδίτης, μαζί με την ξεχωριστή φωνή της Μαρίας Καλούδη, δημιούργησαν το τραγούδι του καλοκαιριού, το  “Για μένα θα μιλώ”, μια καλοκαιρινή, up tempo, ρυθμική μπαλάντα.

Οι kallitexnes.gr είχαν τη χαρά να πάρουν συνέντευξη από την Μαρία Καλούδη η οποία από το 2014, μαζί με τον Νικόλα Λειβαδίτη έχουν γυρίσει την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη και έχουν ξεχωρίσει τόσο για την ποιότητα των τραγουδιών τους όσο και για τη δυνατή και έντονη σκηνική παρουσία της Μαρίας στις live της εμφανίσεις. Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει λοιπόν!

Oι kallitexnes.gr καλωσορίζουν την Μαρία Καλούδη και το νέο της τραγούδι σε στίχους και μουσική του Νικόλα Λειβαδίτη με τίτλο “Για μένα θα  μιλώ”! Πες μας Μαρία, πώς και πότε ακριβώς προέκυψε η όλη ιδέα και γέννηση αυτού του τραγουδιού; 

Μαρία Καλούδη: Η ιδέα προέκυψε από τον Νικόλα Λειβαδίτη, ο οποίος πριν από αρκετούς μήνες είχε έρθει ενθουσιασμένος και μου είχε πει «Μαρία, έχω γράψει μια καινούργια μελωδία. Άκουσέ την!». Από τότε πέρασε καιρός, το ρεφρέν ξεχάστηκε στο συρτάρι αλλά εγώ συνέχιζα να το σιγοτραγουδάω  για μήνες. Ακολούθησαν μέρες δύσκολες για όλους και κάπως έτσι, ο Νικόλας αποφάσισε να ολοκληρώσει το τραγούδι, με στόχο να μοιράσει αισιοδοξία και ελπίδα σε όσους το ακούνε.

Πες μας αν θες λίγα πράγματα για το έτερον ήμισυ της συνεργασίας αυτής, τον Νικόλα Λειβαδίτη. Πότε ξεκίνησε η συνδημιουργία μουσικών κομματιών και τι έχετε ηχογραφήσει ως τώρα; 

M.K: Η συνεργασία μου με τον Νικόλα μετράει ήδη 6 χρόνια, περισσότερες από 200 εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, συμμετοχές στους δίσκους του και 6 προσωπικά single. Το «Για μένα θα μιλώ» είναι η τελευταία μας συνεργασία και εύχομαι να ακολουθήσουν πολλές ακόμη. Αισθάνομαι ότι έχουμε ωριμάσει καλλιτεχνικά και οι δύο μέσα από τα κοινά μας ταξίδια. Έχουμε ανακαλύψει τις πιο βαθιές μας μουσικές επιθυμίες, έχουμε συζητήσει, έχουμε δοκιμάσει, έχουμε απορρίψει, έχουμε τολμήσει και έχουμε φτάσει σε μια από τις πιο δημιουργικές μας περιόδους.

Ακούγοντας τους υπέροχους στίχους και μουσική του νέου αυτού κομματιού, ο νους  ξεστρατίζει στο ζεστό καλοκαίρι που είμαστε, στον ήλιο, στην αισιοδοξία και κυρίως στη δύναμη της ψυχής. Μήπως τελικά όλοι μας πρέπει να “μιλάμε” με αυτόν τον τρόπο; 

M.K: Τελικά, ο καθένας επιλέγει τη «γλώσσα» που του ταιριάζει καλύτερα και χρησιμοποιεί τις «λέξεις» εκείνες που τον εκφράζουν. Η αισιοδοξία και η δύναμη ψυχής, δεν είναι ένας τρόπος επικοινωνίας αλλά ένας τρόπος ζωής. Μια ολόκληρη ιδεολογία που μας ορίζει και μας καθορίζει. Σημασία έχει, με όποιον τρόπο κι αν «μιλάς», να πηγαίνεις ένα βήμα παραπέρα. Να εξελίσσεσαι, να βελτιώνεσαι, να ονειρεύεσαι και να προχωράς.

Πώς και πότε ακριβώς ξεκίνησε η ενασχόληση με το τραγούδι και τη μουσική γενικά; Ποιο ήταν το καθοριστικό έναυσμα το οποίο άλλαξε ρότα στην επαγγελματική πορεία της ζωής σου, Μαρία; 

M.K: Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Θεσσαλονίκη. Τότε, δούλευα σε ένα μαγαζί ως σερβιτόρα για να εξασφαλίζω το χαρτζιλίκι μου, ώσπου μια μέρα πρότεινα στον ιδιοκτήτη να κάνω μια live μουσική βραδιά. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα! Το ένα live έφερνε το άλλο και η μια συνεργασία διαδέχονταν την επόμενη. Σε κάθε ζωντανή εμφάνιση, ενθουσιαζόμουν ολοένα και περισσότερο με τον μαγικό κόσμο της μουσικής. Κάθε τραγούδι, κάθε μελωδία, κάθε συναίσθημα και κάθε μουσική στιγμή ενδυνάμωνε ακόμα πιο πολύ την αγάπη μου για την τέχνη και τη θέλησή μου να ασχοληθώ επαγγελματικά μαζί της.

Μέσα από την πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, τι πιστεύεις ότι αξίζει πραγματικά και τι μένει τελικά ως παρακαταθήκη στον γνήσιο καλλιτέχνη; 

M.K: Η παρακαταθήκη του καλλιτέχνη, στα δικά μου μάτια, είναι διττή. Από τη μια, είναι όλες οι στιγμές αυθεντικής, αυθόρμητης και πηγαίας δημιουργίας. Από την άλλη είναι όλες εκείνες οι στιγμές που συνειδητοποιείς ότι η δημιουργία σου έχει αγγίξει, έχει λυτρώσει και έχει γεννήσει συναίσθημα έστω και σε έναν ακροατή. Η αρχή και το τέλος μια διαδρομής που σου δίνουν ώθηση και έμπνευση να προχωρήσεις στην επόμενη.

Τελικά τι καθορίζει τον καλλιτέχνη; Το έμφυτο ταλέντο ή η σκληρή εργασία; Ποιο από τα 2 θεωρείς ότι είναι το πιο “ειλικρινές” ως αξία;

M.K: Το πρώτο είναι χάρισμα, το δεύτερο επιλογή. Ίσως το ταλέντο να σου δίνει δωρεάν το «εισιτήριο», αλλά αν δεν διψάς  εσύ ο ίδιος για το ταξίδι, τότε σίγουρα «θα χάσεις την πτήση». Η σκληρή δουλειά είναι ο μόνος τρόπος να πλησιάσεις προς το όνειρό σου.

mK 5

“Οι μελωδίες, η επικοινωνία με το κοινό, τα συναισθήματα και οι σκέψεις που μοιραζόμαστε, η ανταλλαγή ενέργειας και οι ιστορίες που μπορώ να αφηγούμαι μέσω των στίχων, με κάνουν να αισθάνομαι ελεύθερη και ζωντανή”.

Τι σε εμπνέει περισσότερο στο να μπεις σε καλλιτεχνική δημιουργική διάθεση;

M.K: Είναι η ανάγκη μου για περαιτέρω «επικοινωνία», για καινούργιες «συζητήσεις» και για νέες δοκιμές. Στην παρούσα φάση, νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια μόνιμη διάθεση για δημιουργία και οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας αποτελεί  τροφή για σκέψη και έμπνευση.

Τι συμβολίζει για εσένα η ομορφιά του τραγουδιού και η ικανότητά σου να ομορφαίνεις τον κόσμο με τη χροιά της φωνής σου; 

M.K: Δύο λέξεις μου ήρθαν κατευθείαν στο μυαλό. Χαρά και Ελευθερία! Οι μελωδίες, η επικοινωνία με το κοινό, τα συναισθήματα και οι σκέψεις που μοιραζόμαστε, η ανταλλαγή ενέργειας και οι ιστορίες που μπορώ να αφηγούμαι μέσω των στίχων, με κάνουν να αισθάνομαι ελεύθερη και ζωντανή. Νιώθω ότι η μουσική μας έχει αξία για κάποιους ανθρώπους. Βλέπω ανθρώπους να γελούν με την ψυχή τους, να δακρύζουν με έναν στίχο, να χειροκροτούν, να θυμούνται, να χορεύουν, να αισθάνονται και αυτό για μένα είναι υπέροχο. Στιγμές μαγικές, πολύτιμες και αναντικατάστατες.

Τι θετικό πιστεύεις ότι έφερε η εμφάνιση του κορονοϊού στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ανθρώπους και καταστάσεις; 

M.K: Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κατάσταση μας έκανε να πάρουμε το βλέμμα μας από το «έξω» και να κοιτάξουμε βαθύτερα προς τα «μέσα». Υπάρχουν άνθρωποι που πήραν αποφάσεις ζωής, που ανακάλυψαν νέα ενδιαφέροντα, που σταμάτησαν το αναίτιο τρέξιμο και άρχισαν να περπατούν με ηρεμία και γαλήνη. Εύχομαι να μπορέσουμε να αντλήσουμε όλοι μας λίγη δύναμη από αυτή τη θετική διάσταση ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσχέρειες που έφερε μαζί του ο κορονοϊός.

Όταν κάποτε τελειώσει όλο αυτό με την νέα κατάσταση πραγμάτων, πώς φαντάζεσαι ότι θα είναι ο κόσμος και ο άνθρωπος γενικά; 

M.K: Σίγουρα αυτή η κατάσταση θα αποτελέσει σταθμό για την μετέπειτα εξέλιξη της κοινωνίας. Δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα είναι ο ρους της ιστορίας γιατί αυτό που ζούμε είναι απόλυτα πρωτόγνωρο για όλους μας. Εύχομαι πάντως, κάθε κοινωνική αλλαγή, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, να γίνεται με γνώμονα τον άνθρωπο και την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης και όχι τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Τελικά τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα; Κι αν ναι, ποια όνειρα όντως παίρνουν σάρκα και οστά;

M.K: Φυσικά! Τα όνειρά μας είναι τα πιο πολύτιμα καύσιμα για το ταξίδι της ζωής. Αλίμονο μας, αν χάσουμε την πίστη μας σε αυτά! Ας μη βάλουμε, λοιπόν, κανένα όριο όσον αφορά το ποια όνειρα παίρνουν σάρκα και οστά. Ας ονειρεύεται  ο καθένας ό,τι θέλει και ας παλεύει ακόμα και για τα πιο τρελά, τα πιο άπιαστα. Μια ζωή την έχουμε!

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου πλάνα ενόψει του καλοκαιριού και του φθινοπώρου;

M.K: Προς το παρόν έχω επικεντρωθεί πλήρως στην προώθηση του νέου μας τραγουδιού «Για μένα θα μιλώ». Οι ζωντανές μας εμφανίσεις έχουν «παγώσει» λόγω των συνθηκών αλλά προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο για να οργανώσουμε τις φθινοπωρινές μας εμφανίσεις. Εύχομαι, να μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και να συνεχίσουμε την περιοδεία μας σε όλη την Ελλάδα.

Ποιο τραγούδι αφιερώνεις τόσο στον εαυτό σου όσο και στο φετινό καλοκαίρι; 

M.K: Το «Για μένα θα μιλώ» φυσικά!!!

“Πας εκεί, που η σκέψη γυρνά

Ποιος μπορεί να σου κλέψει τ’ αστέρια;”

Και για το τέλος, μια ευχή για το μέλλον!  

M.K: Εύχομαι ένα λαμπρό, φωτεινό, αισιόδοξο και δημιουργικό μέλλον για όλους μας, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας. Σας ευχαριστώ πολύ!

YouTube Link: https://www.youtube.com/watch?v=lya_arpaM9s

https://www.facebook.com/mariakaloudi.official/

https://www.instagram.com/maria__kaloudi/?hl=el

https://www.facebook.com/nicolas.Livaditis.nL/

https://www.instagram.com/nicolaslivaditis/?hl=el

mK 3

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου