Βρεθήκαμε στο “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”, για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Η γέννηση του κόσμου…και ιστορίες των θεών του Ολύμπου” σε κείμενα της Κάρμεν Ρουγγέρη και σκηνοθεσία της ίδιας και της Χριστίνας Κουλουμπή. Το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στην οδό Πειραιώς 206, είναι ένας μοντέρνος καλλιτεχνικός χώρος, όπου φιλοξενεί αίθουσες θεάτρου, κινηματογράφου, εκθέσεων και λοιπών εκδηλώσεων. Η θεατρική σκηνή του, πανοραμικά εντυπωσιακή, σαν αρχαίο θέατρο, δεσπόζει στο κάτω μέρος και ανυψώνει έτσι τον θεατή στο επίπεδο των δρώμενων και των ηθοποιών.

Η υπόθεση

Μέσα σε μια παράσταση, ολόκληρο το Σύμπαν, ο Κόσμος και η Δημιουργία περνούν μπροστά από τα μάτια μας! Από το Χάος φτάνουμε στον Δία και από εκεί στις ιστορίες  και τα κατορθώματα των Θεών του Ολύμπου. Ο Προμηθέας, ο Δευκαλίων και η Πύρρα, ο Δίας και η Ήρα, ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη, η Aρπαγή της Περσεφόνης,  ο Απόλλωνας  και το  Μαντείο των Δελφών, όλα αυτά και άλλα τόσα θαύματα επί σκηνής, στη διάρκεια ενός απολαυστικού δίωρου.

Η κριτική μας

Μια παράσταση που έχει επιμεληθεί η Κάρμεν Ρουγγέρη ,αποτελεί από μόνη της ένα σημείο αναφοράς, τόσο σε πρωτοτυπία όσο και σε ποιότητα. Η εμπειρία και το ταλέντο της στον τομέα αυτόν, την κατατάσσουν σύμφωνα με τη γνώμη μου, ανάμεσα στους καλύτερους εκπροσώπους της νέας παιδικής σκηνής. Ένας συνδυασμός καλλιτεχνικού ταλέντου, αμεσότητας, απλότητας, ομορφιάς, που εντυπωσίασε την Κυριακή μικρούς και μεγάλους και μίλησε στις καρδιές όλων. Το αποτέλεσμα επί σκηνής οφείλεται σε μιαν άρτια οργάνωση, σ’ ένα υπέρτατο σημείο επαγγελματισμού, τόσο από πλευρά σκηνοθεσίας όσο και από ποιότητα ηθοποιών, χωρίς να στερείται ούτε λεπτό τη ζωντάνια και το άμεσο χιούμορ μιας παιδικής κατά τα άλλα, παράστασης. Όλος ο χώρος του θεάτρου -μια σκηνή- και πρωταγωνιστές όλοι μαζί, συνεργάτες στα παθήματα ,μαθήματα και κατορθώματα των Θεών μας, μέσα από μουσική, πανέμορφα σμυρνέϊκα τραγούδια και πολύ γέλιο, γινόμαστε μέρος των τεκταινόμενων και μεταφερόμαστε στις τόσο ενδιαφέρουσες ιστορίες της μυθολογίας μας, με την χαρούμενη συντροφιά των ηθοποιών μας.

Τα κείμενα της Κάρμεν Ρουγγέρη, απλά και ποιοτικά δοσμένα, γεμάτα χιούμορ, είναι αμέσως κατανοητά και δένουν τέλεια με την παράσταση και την εκπληκτική σκηνοθεσία της, η οποία δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, σε όποια ηλικιακή ομάδα κι αν ανήκει. Συνεργάτης της στην προσπάθεια αυτή και η Χριστίνα Κουλουμπή , η οποία επιμελείται και τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης, που όπως πάντα μας γεμίζει με χρώματα και απίθανα σχέδια. Ο σχεδιασμός των κοστουμιών και των σκηνικών, ομολογώ ότι είναι είναι από τις πιο εντυπωσιακές και άριστες καλλιτεχνικές δημιουργίες που έχω δει ως τώρα, τόσο από πλευράς καλαισθησίας όσο και από ποιότητα υλικών. Μια λέξη θα μπορούσε μόνο να περιγράψει τα κοστούμια και τα σκηνικά : εκπληκτικά. Η ίδια η δημιουργός λαμβάνει μέρος και στην παράσταση, μαζί με ένα καστ ηθοποιών που αξίζει να αναφερθούν: Αλέξανδρος Βάρθης, Βερόνικα Δαβάκη, Έλενα Μιχαλάκη, Αλέξανδρος Μπούρκας-Μαράκης, Θανάσης Πατριαρχέας, Σοφία Δεμερτζίδου, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, ένα λαμπερό κομμάτι της παράστασης. Αεικίνητοι, γεμάτοι ζωντάνια και ενεργητικότητα, θαρρείς και όντως πετούσαν στο θέατρο και στη σκηνή σαν να ήταν πραγματικοί θεοί και θεές! Σε αυτό συντελεί φυσικά και η άριστα οργανωμένη κίνηση, χορογραφίες και φωτισμοί του Πέτρου Γάλλια, που σε συνδυασμό με την πετυχημένη μουσική επιλογή σμυρνέϊκων τραγουδιών και το εξαίσιο video art του Αντώνη Δελαπόρτα, καθώς και με τους ποιητικούς στίχους του Ανδρέα Κουλουμπή, εκτοξεύουν την ποιότητα της παράστασης μας σε άλλο επίπεδο και την καθιστούν πρότυπο στο πώς πρέπει να είναι ένα άριστα δοσμένο έργο επί σκηνής. Μνεία αξίζει να γίνει και για την ποιότητα των φωτογραφιών, έργο και δημιούργημα του Νεκτάριου Κουρή, που είναι από τα αρτιότερα αποτελέσματα που έχω δει ως τώρα. Μια δημιουργία που είναι για παιδιά, μα είναι ταυτόχρονα και για τους μεγάλους. Ένας χώρος που οι μεγάλοι ξαναγίνονται παιδιά, θυμούνται από την αρχή τα καθέκαστα της ελληνικής μυθολογίας, συμμετέχουν, δρουν και επιδρούν ως ένα ζωντανό στοιχείο του έργου.

Το κυριότερο… έχουν την ευτυχία να ακούνε τα παιδιά τους να επιλέγουν το θέμα της επόμενης παράστασης που θα ετοιμάσει για αυτά η δημιουργική και εξαίρετη σκηνοθέτης, Κάρμεν Ρουγγέρη.

Η γέννηση του κόσμου λοιπόν και οι ιστορίες των Θεών, ζωντανεύουν για όλους εμάς στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και μας θυμίζουν το σωστό ρόλο του θεάτρου: Να μπαίνεις μέσα με μια χαρούμενη προσδοκία, και να βγαίνεις πλήρης και ευτυχισμένος.

Συντελεστές

ΚΕΙΜΕΝΟ: Κάρμεν Ρουγγέρη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κάρμεν Ρουγγέρη – Χριστίνα Κουλουμπή
ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Χριστίνα Κουλουμπή
ΚΙΝΗΣΗ – ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ-ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Πέτρος Γάλλιας
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – VIDEOART: Αντώνης Δελαπόρτας
ΣΤΙΧΟΙ: Ανδρέας Κουλουμπής
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Ελένη Καρτάση
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Μαρίνα Τσοκάνη
ΒΟΗΘΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΥ: Ερρικα Αλαμάνου
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Ρία Ραματά
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Κατερίνα Γεωργάκη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ: Νεκτάριος Κουρής

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Αλέξανδρος Βάρθης, Βερόνικα Δαβάκη, Χριστίνα Κουλουμπή, Έλενα Μιχαλάκη, Αλέξανδρος Μπούρκας-Μαράκης, Θανάσης Πατριαρχέας, Σοφία Σεμερτζίδου, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Νεκτάριος Φαρμάκης

Έναρξη παραστάσεων: Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017
Λήξη παραστάσεων: τέλος Απριλίου 2018

Παραστάσεις:
Κάθε Κυριακή για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:30 & 15:30

Καθημερινά στις 10:00 για σχολεία & συλλόγους, κατόπιν συνεννόησης

Κρατήσεις για σχολεία & συλλόγους από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-14:30, τηλ. 215 5508270 & 210 3418579 και στο k.rouggeriskini1@gmail.com

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα)

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος

Τηλ. 210 3418550, 210 3418579

b_22104_or_nk4_4273_a_lq

b_22101_or_nk4_4379a_lq

b_22110_or_nk4_4563_lq

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου