“Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα”, σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη, στο θέατρο Κιβωτός

Γράφει η Μπάτσου Αγγελική

Οι kallitexnes.gr βρέθηκαν στο θέατρο Κιβωτός για να παρακολουθήσουν την παράσταση “Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα”, σε κείμενο και σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη.

H Κάρμεν Ρουγγέρη, η πιο σπουδαία εκπρόσωπος και δημιουργός του παιδικού θεάτρου, πιστή στις περσινές υποσχέσεις της, ανεβάζει μια σπουδαία δημιουργία η οποία έρχεται και ζωντανεύει στη σκηνή της Κιβωτού κατευθείαν από την ζωντανή ψηφοφορία των παιδιών μετά το πέρας κάθε παράστασης. 

Μέσα από ένα ρώσικο παραμύθι, από κείμενα τα οποία έχει επιμεληθεί η ίδια η σκηνοθέτιδα, τα παιδιά διδάσκονται σπουδαία πανανθρώπινα νοήματα και ιδέες και έρχονται σε γνωριμία με τέσσερις σπουδαίες Ρώσους συνθέτες:  τον Α.Μποροντίν, τον Μ. Μουσόργκσκι, τον Π. Τσαϊκόφσκι, και τον Ν. Ρίμσκι-Κόρσακοφ. 

Για δύο ώρες, τόσο οι μικροί φίλοι όσο και οι μεγάλοι ζουν ένα υπέροχο ρώσικο παραμύθι και όλος ο χώρος του θεάτρου γίνεται μια τεράστια θεατρική σκηνή. Λίγο πριν την έναρξη του θεατρικού η ίδια η σκηνοθέτιδα, καλωσορίζει το κοινό της και δίνει πολύτιμες και χρήσιμες πληροφορίες για την παράσταση. Έπειτα, η μουσική ξεκινάει και η  θεατρική μαγεία διαχέεται πλέον ελεύθερη στον χώρο.

Υπόθεση

Kάπου μακριά στις στέπες της Ρωσίας, σ’ έναν μακρινό τόπο γεμάτο μάγισσες και ξωτικά, σε ένα λαμπρό παλάτι ζει ο τσάρος Γιεριμέι. Επειδή μάλιστα έχει και  μια τεράστια γενειάδα, τον φωνάζουν “Γεριμέι με την μακριά γενειάδα”. Το πιο αγαπημένο του πλάσμα είναι η τσαρίνα Λαρίσα. Zουν μαζί μια όμορφη ζωή αλλά αυτό που τους λείπει πιο πολύ  είναι η ύπαρξη ενός παιδιού.

Ενόψει μιας απογραφής και ενός ταξιδιού του τσάρου σε όλη την επικράτεια, πολλές αλλαγές, ανατροπές κι εκπλήξεις, έρχονται να δοκιμάσουν το σπουδαίο αυτό βασίλειο, τον τσάρο και την τσαρίνα. Mε έναν μαγικό τρόπο δύο μωρά, ένα θαλασσινό βασίλειο και δύο πριγκιποπούλες, έρχονται για να μας προσφέρουν ένα δίωρο γεμάτο γέλιο, χρώμα και πολλά πολλά τραγούδια,  μουσική και μεγάλες εκπλήξεις!

b_22731_or_image1

Κριτική

Η απόδραση από την καθημερινότητα και την πραγματικότητα είναι κάτι το οποίο το δικαιούμαστε όλοι ως άνθρωποι. Και αν κάτι τέτοιο είναι ωφέλιμο για εμάς τους μεγάλους, στην περίπτωση των μικρών παιδιών, είναι κάτι υποχρεωτικό.  Είναι 

ένα αναφαίρετο δικαίωμα των υπέροχων αυτών χρόνων που οριοθετούν την παιδική ηλικία και καθορίζουν τον χαρακτήρα των μικρών αυτών ψυχών. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις της ηλικίας αυτής, γράφονται με ανεξίτηλο μελάνι στον πίνακα της ψυχής και διατηρούνται αναλλοίωτες ως τα ώριμα χρόνια. Ιδού για ποιο λόγο η πνευματική καλλιέργεια, το παιχνίδι και η ψυχαγωγία είναι τόσο απαραίτητα στοιχεία.

Το παιδικό θέατρο της Κάρμεν Ρουγγέρη προσφέρει όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πριν και με το παραπάνω. Μια καλλιτέχνιδα, απόλυτα δοσμένη στον εύθραυστο και ταυτόχρονα τόσο συναρπαστικό κόσμο των παιδιών, μόνο εξίσου συναρπαστικά δημιουργήματα θα μπορούσε να προσφέρει σε όλους εμάς. Κάθε της παράσταση, εδώ και χρόνια, καθορίζεται από άριστη ποιότητα και οργάνωση, ομορφιά, αρμονία, αγάπη και ενδιαφέρον για τον θεατή κάθε ηλικίας. Κάθε θεατρικό είναι ένα ταξίδι στον κόσμο του θεάματος, της μουσικής, της διασκέδασης, διδάσκοντας ταυτόχρονα σπουδαίες ανθρώπινες αξίες, οι οποίες είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για κάθε παιδί και απόλυτα χρήσιμες για την υπόλοιπη ζωή του. “Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα”, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση σε όλο αυτό το πνεύμα.

Για άλλη μια φορά, η Κάρμεν Ρουγγέρη υπογράφει ένα πανέμορφο, απόλυτα κατανοητό και καλογραμμένο κείμενο, το οποίο αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους και το ενώνει με πανέμορφα τραγούδια των οποίων τους στίχους έχει επιμεληθεί με ιδιαίτερη φροντίδα ο Ανδρέας Κουλουμπής. 

Αφήνοντας το ταλέντο και την φαντασία της ελεύθερη, σκηνοθετεί ένα ρώσικο παραμύθι και μας φέρνει σε επαφή με την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα μιας μακρινής χώρας, πλούσια σε πολιτισμό, τέχνη και κυρίως…. γεμάτη από εκπληκτικά παραμύθια με ήρωες, παλάτια με τσάρους, χωρικούς, περίεργα πλάσματα, μάγισσες και εξωπραγματικούς κόσμους. Το αποτέλεσμα, κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό, καταργεί το πέρασμα του χρόνου και μας μεταφέρει σε ένα διαφορετικό σύμπαν, όπου η φαντασία και το κέφι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές. 

b_22730_or_image7

Αν κάτι ακόμα μαγνητίζει το βλέμμα και προκαλεί τον μεγαλύτερο θαυμασμό είναι τα σκηνικά και τα κοστούμια, έργο της Χριστίνας Κουλουμπή. Όλη η φαντασία, το εξαιρετικό γούστο και η κομψότητα είναι αποτυπωμένα ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια της κάθε δημιουργίας αυτής της τόσο ταλαντούχας καλλιτέχνιδας. Τα σκηνικά, σε μοντέρνο και ταυτόχρονα ονειρικό σχεδιασμό, έχοντας λειτουργικό χαρακτήρα, μέσω προτζέκτορα μεταβάλλονται σε κάθε αλλαγή σκηνής, προσφέροντας στο θεατρικό μεγάλη ποικιλία.

Έχοντας ως συνεργάτη στην κίνηση, στις χορογραφίες και στους φωτισμούς, τον Πέτρο Γάλλια, κατορθώνει να δημιουργήσει κάτι το εντελώς καλλιτεχνικό και άρτιο. Οι πρωταγωνιστές, σε κάθε τους κίνηση μοιάζουν σαν να πετάνε και ο χορός τους είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών. Οι εναλλαγές των φωτισμών, μέσω προτζέκτορα, κατορθώνουν να μετατρέψουν τα σκηνικά σε γήϊνα και θαλάσσια παλάτια, σε λίμνες, σε σπίτια και όμορφα μέρη της ρώσικης γης. 

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη μουσική επεξεργασία του Αντώνη Δελαπόρτα και τη συμβολή της Λαρίσα Ερεμέγιεβα στη διδασκαλία των τραγουδιών, τότε έχουμε να κάνουμε με ένα θεατρικό που δεν του λείπει τίποτα. Μέσα από πανέμορφα τραγούδια και μουσική, διδασκόμαστε έργα σπουδαίων Ρώσων μουσουργών και ερχόμαστε ακόμα πιο κοντά σε επαφή με τη σπουδαία μουσική παιδεία της συγκεκριμένης χώρας.

Η τεράστια εμπειρία της Κάρμεν Ρουγγέρη, σε συνδυασμό με τη φιλεργατικότητα, το ταλέντο, την αγάπη για προσφορά στον κόσμο των παιδιών και τη συνεργασία της με καλλιτέχνες γνωστούς για το πολύτιμο έργο τους, μας έχει δώσει μια παράσταση που είναι γραφτό να μείνει στο νου και στην καρδιά όλων μας. Θερμά συγχαρητήρια στην ίδια για το συνολικό της έργο και πολλά μπράβο στην πανέμορφη ομάδα της. Τους ευχόμαστε, έτσι δυνατοί και γεμάτοι όρεξη για δημιουργία, να συνεχίζουν πάντοτε να μας μαγεύουν με ανάλογης ποιότητας θεατρικά έργα! 

Αν κάτι ακόμα μαγνητίζει το βλέμμα και προκαλεί τον μεγαλύτερο θαυμασμό είναι τα σκηνικά και τα κοστούμια, έργο της Χριστίνας Κουλουμπή. Όλη η φαντασία, το εξαιρετικό γούστο και η κομψότητα είναι αποτυπωμένα ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια της κάθε δημιουργίας αυτής της τόσο ταλαντούχας καλλιτέχνιδας. Τα σκηνικά, σε μοντέρνο και ταυτόχρονα ονειρικό σχεδιασμό, έχοντας λειτουργικό χαρακτήρα, μέσω προτζέκτορα μεταβάλλονται σε κάθε αλλαγή σκηνής, προσφέροντας στο θεατρικό μεγάλη ποικιλία. Τα κοστούμια, με τη βοήθεια της Έρρικας Αλαμάνου, εξαιρετικά σχεδιασμένα, με πανέμορφα σχέδια και χρώματα, αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς και στην κυριολεξία ζαλίζουν με την ομορφιά τους. Δηλώνοντας κάτι παραπάνω από μαγεμένοι με την καλαισθησία και το θείο δώρο του ταλέντου που έχει, δίνουμε για άλλη μια φορά θερμά συγχαρητήρια και πολλά μπράβο στη Χριστίνα Κουλουμπή για τα πιο όμορφα σκηνικά και κοστούμια παιδικού θεάτρου που έχουμε δει ως τώρα. Της ευχόμαστε μόνο τα καλύτερα και πάντοτε να είναι γεμάτη έμπνευση και νέες, δημιουργικές ιδέες!

Αν κάποιοι όμως ξεχώρισαν με τη λάμψη και το σκηνικό τους εκτόπισμα, ήταν οι οκτώ πρωταγωνιστές. 4 άντρες και 4 γυναίκες, μας έβαλαν μέσα στις περιπέτειές τους και ζήσαμε κοντά τους μια απίθανη ρωσική ιστορία. 

b_22729_or_image4

O Χάρης Αγγέλου, πότε ως ταπεινός ψαράς, πότε ως βοηθός του Τσάρου, καταφέρνει με κάποιο τρόπο να μπαίνει ο  ίδιος και να βάζει και τους άλλους σε περιπέτειες οι οποίες τελικά έχουν ένα σωρό απρόοπτα! Έντονη σκηνική παρουσία, ταλέντο, χιούμορ και ακτινοβολία, λίγες από τις λέξεις που τον χαρακτηρίζουν!  

Η Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, μεταμορφωμένη σε αστείο γελωτοποιό, σε πριγκίπισσα του βυθού και σε άλλους ρόλους επί σκηνής, γεμάτη ενέργεια κι ένα μεγάλο χαμόγελο, σκορπίζει κέφι μαζί με τη συντροφιά της Ιουστίνας Μάτσιασεκ, της άλλης πριγκίπισσας του βυθού. Σε διάφορους ρόλους επί σκηνής, οι δύο αυτές πρωταγωνίστριες, αποτελούν ένα από τα πιο ωραία στοιχεία της παράστασης! Ευέλικτες, με αρμονική κίνηση, χορό και τραγούδι, κατορθώνουν να μπουν στις καρδιές μικρών και μεγάλων φίλων!

H Έλενα Μιχαλάκη, σε ρόλο τσαρίνας και βασίλισσας του βυθού, εντυπωσιάζει με την ομορφιά και τη λάμψη της, δίνοντας μια υπέροχη παράσταση. Με εκπληκτικές φορεσιές και μαγευτική φωνή, η τόσο ταλαντούχα ερμηνεύτρια γίνεται η τέλεια σύζυγος του τσάρου Γεριμέϊ και του βασιλιά του βυθού που τον υποδύεται ο εντυπωσιακός Γιάννης Νικολάου. Ένας επιβλητικός ήρωας με μια τεράστια γενειάδα, ο τέλειος πρωταγωνιστής ο οποίος εντυπωσιάζει ιδιαίτερα μικρούς και μεγάλους με τις ατελείωτες περιπέτειές του! Από τις πιο κεντρικές μορφές του θεατρικού τόσο η Έλενα Μιχαλάκη όσο και ο Γιάννης Νικολάου αναδεικνύονται σε δύο πρωταγωνιστές που ενθουσίασαν το κοινό με τον υπέροχο τρόπο που υποδύθηκαν τους ρόλους τους!

Ο Ορφέας Τσαρέκας, ως γιος του ψαρά και όχι μόνο, αεικίνητος και κομψός σαν πρίγκιπας, μπαίνει σε μεγάλες περιπέτειες οι οποίες τον οδηγούν σε απίστευτες στιγμές δράσης στις οποίες το μονοπάτι της ζωής του συναντιέται με εκείνο του γιου του Τσάρου, του Αντρέϊ, τον οποίο υποδύεται ο Πολύκαρπος Φιλιππίδης. Λαμπρός, όμορφος και απίστευτα αλαζόνας ο γιος του Τσάρου, σε αντίθεση με τον ταπεινό, ευγενικό γιο του ψαρά, διδάσκεται μαθήματα ζωής και αλλάζοντας συμπεριφορά, κατορθώνει να βρει την ευτυχία. Δύο νεαροί ερμηνευτές, οι οποίοι αγαπήθηκαν ιδιαίτερα και φώτισαν με την παρουσία τους το θεατρικό αυτό!  Ένα εξαιρετικό δίδυμο το οποίο μαζί με το αντίστοιχο των πριγκιπισσών του βυθού, έκλεψε τις καρδιές όλων!

Η Ειρήνη Χρηστίδη, στο ρόλο της παραμάνας του γιου του Τσάρου,  ως γυναίκα του ακόλουθου, ως  προξενήτρα και κυρίως ως Μπάμπα Γιάγκα, μαγνητίζει με τη φωνή, το εκτόπισμα, την όμορφη παρουσία της και συμπληρώνει με τον πιο ωραίο τρόπο την εκπληκτική ομάδα των 8 πρωταγωνιστών. Εντυπωσιακή σε κάθε σκηνή και αλλαγή της παράστασης, κατορθώνει να γίνει μια ιδιαίτερα αγαπητή φιγούρα σε όλους τους μικρούς φίλους! 

Όσον αφορά όλους τους παραπάνω ηθοποιούς που μας έκλεψαν την καρδιά, για τη συνολική τους προσφορά, ταλέντο, δόσιμο και αγάπη σε αυτό που προσφέρουν ως ερμηνευτές, αξίζει σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά ένα μεγάλο μπράβο. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το πιο δημιουργικό δίωρο που μπορεί να περάσει κάποιος και τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια και πάντα επιτυχίες στην πορεία τους ως καλλιτέχνες!

Δεν υπάρχει πιο όμορφος πρωϊνός ή μεσημεριανός προορισμός από το παιδικό θέατρο της Κιβωτού, που παίζει ειδικά για όλους εσάς ποιοτικές παραστάσεις όπως “Ο τσάρος με τη μακριά γενειάδα”. Ο κόσμος του θεάτρου αποτελεί από μόνος του ένα ταξίδι σε μαγικά μήκη και πλάτη της γης και της φαντασίας και οι ιστορίες της Κάρμεν Ρουγγέρη, πάντοτε είχαν και πάντοτε θα έχουν να μας διηγηθούν κάτι εντελώς ξεχωριστό, φτιαγμένο μόνο για τον κόσμο των παιδιών. Όσοι θέλετε να γίνετε ξανά παιδιά, και κυρίως όσοι έχετε παιδιά, ελάτε στον κόσμο των ρώσικων παραμυθιών και της ρώσικης μουσικής και γίνετε όλοι μια παρέα με τους 8 εξαιρετικούς πρωταγωνιστές. Είναι κάτι για το οποίο στα σίγουρα δεν πρόκειται ποτέ να μετανιώσετε!

b_22732_or_image5

Συντελεστές Παράστασης

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη

Σκηνικά – Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή

Κίνηση – Χορογραφίες – Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας

Μουσική επεξεργασία: Αντώνης Δελαπόρτας

Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής

Διδασκαλία τραγουδιών: Λαρίσα Ερεμέγιεβα

Γραμματειακή υποστήριξη: Ελένη Καρτάση

Βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου

Υπεύθυνη γραφείου παραγωγής: Κατερίνα Μπανασάκη

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Χάρης Αγγέλου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Έλενα Μιχαλάκη, Γιάννης Νικολάου, Ορφέας Τσαρέκας, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Ειρήνη Χρηστίδη

b_22735_or_image9

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου