Ο Νίκος Ορφανός και ο Γιώργος Κοψιδάς “γράφουν τη δική τους ιστορία” παρέα με τον Νικόλα Σμυρνάκη στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου

Γράφει η Μπάτσου Αγγελική

Ο τίτλος του σεμιναρίου είχε ως εξής: “Τι θα έκανες αν δε φοβόσουν;”. Βασικός εισηγητής: Νικόλας Σμυρνάκης, συγγραφέας, public speaker, και δημιουργός της φιλοσοφίας του Ανθρώπου στο ΝηΣί (IslandofMan Success Philosophy). Guests και συμπρωταγωνιστές, ο Νίκος Ορφανός και ο Γιώργος Κοψιδάς, δύο σπουδαίοι Έλληνες ηθοποιοί. Παρουσιάστρια, η δημοσιογράφος του ALPHA, Βίκυ Χαντζή. 

Βράδυ Τετάρτης, στις 5 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μοσχάτου, είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε κάτι εντελώς νέο για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα δίωρο διαδραστικό σεμινάριο όπου βασικός εισηγητής και ηθοποιοί γίνονται ένα και το αυτό και δημιουργούν ανθρώπινες καταστάσεις-μαθήματα ζωής επί σκηνής. 

Με την παρουσία και τη συντροφιά ενός ενθουσιώδους κοινού το οποίο ξεπέρασε τα 300 άτομα, οι τρεις πρωταγωνιστές μας έδειξαν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο πώς να ξεπεράσουμε τους φόβους και τα αόρατα εμπόδια που μας κρατάνε πίσω, μας δίδαξαν απλές τεχνικές με τις οποίες η ζωή μας γίνεται καλύτερη και κυρίως, μας μίλησαν για τη σημασία της αγάπης και της αποδοχής. Τόσο του εαυτού μας,  όσο και όλων όσων φέρνει η ζωή. 

85101305_10156793335987765_3662893421657325568_o

Τονίζοντας ως βασικές αρχές, το να ανακαλύψουμε τον προορισμό μας και να απολαύσουμε την διαδρομή μέχρι εκεί και έπειτα  να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον φόβο, ο Νικόλας Σμυρνάκης, παρέδωσε μαθήματα ζωής και οι δύο σπουδαίοι ηθοποιοί τα απέδωσαν ως θεατρικά σκετς μπροστά στα μάτια των ακροατών. Με σύντροφο το κέφι και το χιούμορ, διασκέδασαν και ταυτόχρονα πέρασαν κάποια σπουδαία μηνύματα στο κοινό και μαζί με τον κύριο εισηγητή, μας χάρισαν πολλές ξεχωριστές στιγμές. Αυτό το “κάτι” που έκανε το σεμινάριο αυτό τόσο ξεχωριστό ήταν η ενεργή συμμετοχή του κοινού, ο άμεσος και προσιτός τρόπος προσέγγισης και ομιλίας του Νικόλα Σμυρνάκη και φυσικά οι ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών, οι οποίες δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο. Η εισαγωγή των θεατρικών σκετς στη ροή της ομιλίας ήταν μια εξαιρετική ιδέα μια και όλοι μας διδαχτήκαμε ουσιώδεις έννοιες και αξίες με τον πιο ωραίο και επιτυχημένο τρόπο.   

Ο Νικόλας Σμυρνάκης παρουσίασε τα βασικά σημεία  από τα δύο του best seller βιβλία, “Η Eπιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου”, “Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;” και μας σύστησε το νέο του βιβλίο “Γράψε την δική σου ιστορία”, το οποίο υπέγραψε μετά το πέρας της ομιλίας του. 

85094890_10156793336197765_7614401765068242944_o

Για όσους επιθυμούσαν, τα 3 αυτά έργα ήταν εκτεθειμένα στο φουαγιέ του χώρου και τα κέρδη από τις πωλήσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες, πήγαν στην ενίσχυση της Κιβωτού του Κόσμου προκειμένου να συνδράμουν στο τόσο σπουδαίο έργο του πάτερ Αντώνιου. Οι εκδόσεις Διόπτρα (Dioptra Publications), η Ακαδημία IslandofMan Success Philosophy και οι δεκάδες  εθελοντές της ομάδας Άνθρωποι στο ΝηΣί υποστήριξαν επίσης με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι την σπουδαία αυτή διοργάνωση, ενισχύοντας ταυτόχρονα το έργο της Κιβωτού.

Αν κάτι αποκομίσαμε όλοι από το τόσο ενδιαφέρον αυτό σεμινάριο είναι το εξής: οι απαντήσεις για όλα όσα μας προβληματίζουν ή μας φοβίζουν είναι μέσα μας. Εμείς είμαστε οι ήρωες της δικής μας ιστορίας. Με ανθρώπους και με βιβλία όπως το “Γράψε τη δική σου ιστορία”, απλά μαθαίνουμε το “πώς” και κυρίως, ανακαλύπτουμε τη θέληση για δράση. Γεμάτοι  με όλες αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα, αναμένουμε με αγωνία σύντομα στο μέλλον μια επόμενη εξίσου ενδιαφέρουσα συνάντηση αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.  

“Νικόλας: Κοίτα.

Γιώργος: Τι να κοιτάξω;

Νικόλας: Το βουνό. Δεν το βλέπεις;

Γιώργος: Α καλά. Τα έχει παίξει τελείως αυτός.

Νικόλας: Από τη μία η αναρρίχηση σε ένα απότομο βουνό και από την άλλη…

Γιώργος: Από την άλλη τι;

Νικόλας: Καθώς ανεβαίνεις συχνά πέφτεις γδέρνεις τα γόνατά σου, σπας τα μούτρα σου. Από την άλλη…

Γιώργος: Από την άλλη τι; Θα με σκάσεις.

Νικόλας: Από την άλλη ο βούρκος. Υπάρχει επομένως άλλη επιλογή;

Γιώργος: ……….”

Ένα σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

Ο Νικόλας Σμυρνάκης σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και είναι κάτοχος τίτλου MBA (International MBA – AUEB). Για σειρά ετών δίδασκε το μάθημα «Στρατηγική και Καινοτομία» σε ιδιωτικό κολέγιο.

Έργα του κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Έχει διακριθεί σε τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (ποίησης, μυθιστορήματος, διηγήματος). Έχει λάβει δύο βραβεία διαδικτύου (e-awards) στις κατηγορίες «Άρθρο 2011» και «Συγγραφικό έργο 2011» (συλλογικό ebook) και έχει υπάρξει ομιλητής στο TEDx.

Τον εμπιστεύονται μεγάλοι ιδιωτικοί και δημόσιοι οργανισμοί που επιθυμούν να αυξήσουν τα αποτελέσματά τους, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, αθλητές, ζευγάρια αλλά και άνθρωποι που επιθυμούν να αναδείξουν τον ηγέτη μέσα τους και να ανακαλύψουν τον ιδανικό τους εαυτό. Με τα σεμινάριά του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει διδάξει τις αρχές επιτυχίας σε χιλιάδες ανθρώπους.

Μέσα από δοκιμασμένες στρατηγικές, παρακινεί τους ανθρώπους να βρουν τον σκοπό της ζωής τους, να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό όραμα, να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να νικήσουν τις αρνητικές τους συνήθειες, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, να αναβάλλουν την αναβλητικότητά τους, να πετύχουν τους στόχους τους, να αναδείξουν τον ηγέτη μέσα τους, να οδηγηθούν στην καθολική αλλαγή και ανάπτυξη σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.

“Να ευτυχήσω για να πετύχω ή να πετύχω για να ευτυχήσω;”

“Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου” 

“Γράψε τη δική σου ιστορία: Τετράδιο ονείρων και πραγματοποιήσεων”

Τα αποφθέγματα που τον αντιπροσωπεύουν περισσότερο είναι:

“Δώσε περισσότερα από όσα λαμβάνεις, για να λάβεις περισσότερα από όσα έδωσες”

“Αλλάζοντας έναν, που θα αλλάξει μία, που θα αλλάξει έναν, αλλάζεις τον κόσμο. Μην ξεχάσεις να ξεκινήσεις από το ΕΓΩ”

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου