Γράφει η θεατρολόγος Αναστασία Φιριππή

Το Από Μηχανής Θέατρο φιλοξενεί το κλασικό έργο του Σουηδού August Strindberg, “Δεσποινίς Τζούλια“, με την σκηνοθετική ματιά της Ανδρονίκης Αβδελιώτη.

Η πλοκή της γνωστής ιστορίας του Σουηδού δραματουργού τοποθετείται σε μία αλλόκοτη καλοκαιρινή νύχτα. Μία νύχτα που τον σεβασμό και την ηθική έχουν αντικαταστήσει το άφθονο ποτό, ο αισθησιασμός, οι πικάντικες εξομολογήσεις και η ηδονή. Πρόκειται για μία συνεχής ερωτική μάχη σχέσεων εξουσίας, με πάθος, βία, έρωτα, παραλογισμούς με αποκορύφωμα το ψυχικό – πνευματικό, αλλά και σωματικό ξεγύμνωμα των ηρώων. Ο λόγος για την αρχοντοπούλα δεσποινίς Τζούλια και τον υπηρέτη του σπιτιού, Ζαν. Στην ιστορία υπάρχει και το τρίτο πρόσωπο, η Κριστίν που βρίσκεται εκεί για να υπάρχει και να μην υπάρχει…

Λυρική και καθηλωτική η μετάφραση του κειμένου (Ανδρονίκη Αβδελιώτη) με συνεχή ρυθμό και θεατρική ροή. Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη προσεγγίζει σκηνοθετικά το έργο του Strindberg με αφοσίωση στις σκηνοθετικές υποδείξεις του κειμένου, όπου επικρατούν ρεαλιστικά στοιχεία για τον χώρο και χρόνο της ιστορίας, ενώ δεν λείπουν οι προσωπικές της σκηνοθετικές πινελιές που προσδίδουν ζωντάνια και αίσθηση μυστηρίου κατά την διάρκεια της θεατρικής παράστασης. Η πλοκή εκτυλίσσεται στον αυστηρά οριοθετημένο χώρο της κουζίνας, με ρεαλιστικά σκηνικά αντικείμενα που συμβάλουν στην φυσικότητα της θεατρικής ροής, ενώ συμβολικά αποδίδονται οι έξω χώροι, είτε δια μέσω του λόγου (περιγραφή εικόνων), είτε με ηχητικά εφέ (φωνές πλήθους), ενώ επίσης συμβολικά αποδίδεται και η κάμαρα της Τζούλιας, με ρομαντισμό και αθωότητα, ένα τραπεζάκι στην άκρη της σκηνής και μία πολυθρόνα. Το λευκό χρώμα κυριαρχεί στην σκηνοθετική περιγραφή της προσωπικότητας της Τζούλιας, συμβολίζοντας την παρ΄ όλο τραυματισμένη, αγνή ψυχή της. Η κορύφωση του έργου, η ερωτική σκηνή των Τζούλιας – Ζαν, καταπνίγεται στο σκοτάδι, ένα σκοτάδι που προμηνύει την έκβαση της ιστορίας.

julie-photo3s

Ο εύθραυστος ψυχικός κόσμος της ηρωίδας  του Strindberg, αποδίδεται υποκριτικά με επιτυχία από την  Ανδρονίκη Αβδελιώτη. Άμεση, με φυσικό παίξιμο έχει ενσωματώσει στην εικόνα της, αυτή τη γυναικεία φιγούρα με τα έντονα συναισθήματα, που αν και ανώτερη ταξικά, η γυναικεία φύση της την προδίδει και υποτάσσεται στον έρωτα ενός υπηρέτη.

Στον αρκετά δύσκολο ρόλο του Ζαν, ο Μάριος Σουγιουτζόγλου με ρεαλιστικές κινήσεις, βροντερό λόγο και φυσικές εκφράσεις προσώπου, πετυχαίνει το δυσκολότερο κομμάτι που είναι στην επικράτηση του ως το ισχυρό φύλλο, να μην χάνει πραγματικά τον σεβασμό και την αγάπη του για την Τζούλια. Είναι  ένας ψυχικά διαταραγμένος ήρωας, που ο Μάριος Σουγιουτζόγλου αποδίδει αυτόν τον ψυχισμό στα ίδια επίπεδα με την θεατρική του ντάμα.

julie-photo2s-1

Στο ρόλο της υπηρέτριας Κριστίν, της αρραβωνιαστικιάς του Ζαν, η Ελεάννα Παναγουλέα καταφέρνει να κρατά τις ισορροπίες πάθους του έργου, παίζοντας ένα χαρακτήρα χαμηλών τόνων, υπάκουο που αποφεύγει τις συγκρούσεις, κλείνεται στον εσωτερικό της κόσμο και παλεύει με τα συναισθήματά της.

Η “Δεσποινίς Τζούλια” της Ανδρονίκης Αβδελιώτη, είναι μια θεατρική παράσταση που περικλείει τον μικρόκοσμο μίας ασθενούς σχέσης, αποδίδοντας με δυναμισμό και συναισθηματική φόρτιση τη μεταξύ τους σύγκρουση.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάννα Παναγουλέα
Σκηνικά – κοστούμια: Νικόλαος Μαρμαροτούρης -Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Μουσική: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Έπαιξαν οι μουσικοί: Μυρσίνη Βεστάκη, Βαρβάρα Τσότρα, Σίσσυ Βλαχογιάννη
Video Ελένη Κορακάκη
Φωτογραφίες – αφίσα: Ναταλία Β.

Παίζουν: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Ελεάννα Παναγουλέα, Μάριος Σουγιουτζόγλου

Πληροφορίες για την παράσταση

Τοποθεσία: Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο

Ημερομηνία: Από 4 Φεβρουαρίου έως 8 Απριλίου 2017 και κάθε Σάββατο στις 18:00
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος € 10 / μειωμένο(Φοιτητικό, ατέλεια, ανέργων) € 7
Πληροφορίες – κρατήσεις: Τηλ.: 2105231131/6942419151

teliki-afisa-internet

Αναστασία Φιριππή

Αναστασία Φιριππή

Ονομάζομαι Αναστασία Φιριππή, είμαι θεατρολόγος, απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με μαθήματα σχετικά με την αποκωδικοποίηση του θεατρικού φαινομένου αλλά και των κινηματογραφικών ταινιών. Συχνά εμπλουτίζω τις γνώσεις μου παρακολουθώντας Σεμινάρια που έχουν σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δημοσιογραφία. Έχω δημιουργήσει ένα blog στο οποίο γράφω άρθρα σχετικά με το θέατρο καθώς και τις κριτικές μου για θεατρικές παραστάσεις (http://www.misstheater.com). Στα ενδιαφέροντά μου είναι η συγγραφή καλλιτεχνικών κειμένων και οι χειροτεχνίες. Έχοντας ως βασικό εργαλείο τις θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις περί θεάτρου, αφιερώνω αρκετό χρόνο στη συγγραφή άρθρων και κριτικών θεατρικών παραστάσεων. Ό, τι νέο υπάρχει σχετικά με το θέατρο είμαι πάντα πρόθυμη να το μελετήσω και να το αφομοιώσω.
Το Θέατρο συνεχώς εξελίσσεται, έχει φωνή και άποψη, έχει κάτι νέο να πει με μία πρωτότυπη παρουσίαση.
Αναστασία Φιριππή