Γράφει η θεατρολόγος Αναστασία Φιριππή

Ένα κράμα αρχαίας τραγωδίας, «Το Δέντρο του Οιδίποδα» όπως δεν έχουμε ξαναδεί, παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά η θεατρική ομάδα Ιδέα,  με την σκηνοθετική υπογραφή του Κώστα Γάκη στο θέατρο Άλφα – Ιδέα.

Η θεατρική διασκευή των τραγωδιών για τον θηβαϊκό κύκλο, σκηνικά δίνει την εντύπωση μίας αφηγηματικής μουσικοχορευτικής παράστασης.  Κάπου εκεί βρίσκει κανείς τον Χορό,  όπως τον ξέρουμε στην αρχαία τραγωδία, αλλά και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές, εναλλάσσοντας σαν σε σκυταλοδρομία, ρόλους, διαλόγους και αφήγηση. Η παράσταση κυλάει ομαλά, δημιουργώντας συνεχώς στο κοινό δεύτερες σκέψεις για την ανθρώπινη φύση. Επίσης, είναι εμφανής η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει δραματουργικά στην εξέταση των μύθων.

to-dentro-toy-oidipoda-photo_4

Παρ’ όλο που πρόκειται για μία παράσταση υπερθέαμα, το βλέμμα του θεατή εστιάζει σε συγκεκριμένα κάθε φορά σημεία, άλλοτε στην live μουσική του Κώστα Γάκη, στα ακροβατικά, στον χορό, στο τραγούδι, στους διαλόγους και άλλοτε στο σκοτεινό και λιτό σκηνικό που ζωντανεύει μέσα από την αφήγηση. Μία παράσταση, που είναι η τρανή απόδειξη, ότι η θεατρική τέχνη μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις άλλες τέχνες.

Πολύ εύστοχα ο Κώστας Γάκης επιλέγει να σπάσει την φρίκη, το βαρύ κλίμα της ιστορίας με χιουμοριστικές πινελιές, που αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την υποκριτική τέχνη, την ικανότητα να πατάς το μαγικό κουμπί, το οποίο από άνδρα γεμάτο μίσος, σε μεταμορφώνει σε ένα αθώο παιδί και το αντίστροφο.

to-dentro-toy-oidipoda-photo_6

Από τις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις ερμηνευτικά! Πραγματικά, αξιόλογοι οι ηθοποιοί, Μυρτώ Γκόνη, Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας ΜαγκλάραςΝεφέλη Μαρκάκη, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, με έντονες εκφράσεις και πιστή απόδοση της ψυχοσύνθεσης των τραγικών ηρώων, χτίζουν μία ξεχωριστή σχέση με το κοινό, κερδίζοντας από τον κάθε θεατή “το συμπάσχειν”.

Αυτό που μένει ως το σημαντικότερο δίδαγμα της συγκεκριμένης θεατρικής παράστασης είναι ότι, όταν υπάρχει θέληση και αγάπη μπορούν να γίνουν πολύ ωραίες απόπειρες τέχνης που αποδεικνύονται οι μεγαλύτερες επιτυχίες. Ο Κώστας Γάκης με σκηνοθετική ευφυία, συνταιριάζει ένα συνοθυλευμα τεχνών με άψογο συντονισμό,  πετυχαίνοντας ένα άρτιο και πρωτοποριακό αποτέλεσμα.

Το Δέντρο του Οιδίποδα

Μουσικοθεατρική
σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη

Θέατρο Άλφα – Ιδέα

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Κείμενο: Ομάδα Ιδέα με την συνεργασία των: Μαρίνας Αργυρίδου, Έκτορα Λίατσου, Γιώργου Βουρδαμή, Νεφέλης Μαρκάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίριδα Κανδρή
Live Μουσική: Κώστας Γάκης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Εικαστική επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης
Δ/νση – Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης
Παραγωγή: K2L ΑΛΦΑ Ιδέα Ε.Ε

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Κώστας Γάκης, Μυρτώ Γκόνη, Κρυστάλλη Ζαχαριουδάκη, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας Μαγκλάρας,  Νεφέλη Μαρκάκη, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής

to-dentro-toy-oidipoda-photo_3

Αναστασία Φιριππή

Αναστασία Φιριππή

Ονομάζομαι Αναστασία Φιριππή, είμαι θεατρολόγος, απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με μαθήματα σχετικά με την αποκωδικοποίηση του θεατρικού φαινομένου αλλά και των κινηματογραφικών ταινιών. Συχνά εμπλουτίζω τις γνώσεις μου παρακολουθώντας Σεμινάρια που έχουν σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δημοσιογραφία. Έχω δημιουργήσει ένα blog στο οποίο γράφω άρθρα σχετικά με το θέατρο καθώς και τις κριτικές μου για θεατρικές παραστάσεις (http://www.misstheater.com). Στα ενδιαφέροντά μου είναι η συγγραφή καλλιτεχνικών κειμένων και οι χειροτεχνίες. Έχοντας ως βασικό εργαλείο τις θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις περί θεάτρου, αφιερώνω αρκετό χρόνο στη συγγραφή άρθρων και κριτικών θεατρικών παραστάσεων. Ό, τι νέο υπάρχει σχετικά με το θέατρο είμαι πάντα πρόθυμη να το μελετήσω και να το αφομοιώσω.
Το Θέατρο συνεχώς εξελίσσεται, έχει φωνή και άποψη, έχει κάτι νέο να πει με μία πρωτότυπη παρουσίαση.
Αναστασία Φιριππή