Γράφει η Στεύη Τσούτση

Για τον Ερωτόκριτο, το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας, δε χωρούν πολλά λόγια. Είναι από μόνο του, αυτό το έμμετρο λογοτέχνημα, που μιλά για τον άνθρωπο και τις αξίες του, για τη ζωή και του κύκλου τα γυρίσματα…

Έργο αγαπημένο, χιλιοδιαβασμένο και πολυπαιγμένο στο θεατρικό σανίδι. Μα ταυτόχρονα κι έργο δύσκολο.

Πώς να διασκευάσει κανείς το λόγο του Κορνάρου;

Πώς να σκηνοθετήσει την ιστορία του Ρώκριτου;

Πώς να μεταφέρει στο θεατή το συναίσθημα και τις αξίες που ο ποιητής έκλεισε μέσα στο έργο του;

Απαιτητικό πόνημα… και δύσκολο.

Ο Ερωτόκριτος, όμως, του Μενέλαου Τζαβέλλα, που παρουσιάζεται φέτος για 2η χρονιά, δείχνει να μην καταλαβαίνει από δυσκολίες.

Το StudioΜαυρομιχάλη πλημμυρίζει από τον ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο και τις κρητικές μελωδίες. Η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας κυριαρχεί κι ο θεατής νιώθει σαν να μπήκε μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Μέσα σε μια εποχή «μοντερνισμών» που διανύουμε στο θέατρο, αυτή εδώ η προσπάθεια μας ταξιδεύει αλλού. Βλέπετε, ο Ερωτόκριτος είναι ένα έργο κλασικό. Και κλασική είναι και η μεταφορά του στο σανίδι. Με μια λιτή σκηνοθεσία και μια διασκευή που σέβεται απόλυτα το λόγο του Κορνάρου, ο σκηνοθέτης, Μενέλαος Τζαβέλλας, δημιουργεί μια παράσταση υπέροχα νοσταλγική, που σε ταξιδεύει σε κάθε της λεπτό.
Ομολογώ, πως πηγαίνοντας στο θέατρο είχα τις αμφιβολίες μου. Πως μπορεί, άραγε, ένας ηθοποιός να ερμηνεύσει το ρόλο του, να μπει στο συναίσθημα, μιλώντας στην ουσία μια «ξένη γλώσσα»;

Κι όμως.

Οι ηθοποιοί, έχοντας κάνει προφανώς άπειρες πρόβες, δεν «απαγγέλουν» απλά τα λόγια τους. Έχουν μπει στο πετσί του ρόλου τους και ζουν το χαρακτήρα που υποδύονται. Όλες οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και προσδίδουν στο έργο το χαρακτήρα που οφείλει να έχει.

Η μουσική του λαούτου του ταλαντούχου Γιάννη Παναγακόπουλου «ντύνει» μοναδικά την παράσταση και συγκινεί.

Ο Κορνάρος, Κωνσταντίνος Τσιομίδης, κινείται με άνεση επί σκηνής αφηγούμενος παραστατικότατα την ιστορία των δύο νέων.

Ο Πολύδωρος, Σταύρος Κανελλίδης, ο πιστός φίλος του Ερωτόκριτου κυριαρχεί ως παρουσία, ανταποκρινόμενος πλήρως στις ανάγκες του ρόλου του.

Ο Στάθης Γκάτσης, ως Ερωτόκριτος είναι επιβλητικός και παθιασμένος. Ζει την ιστορία και αυτό αποτυπώνεται στην ερμηνεία του. Χαρακτηριστικές είναι, μάλιστα, οι εκφράσεις του προσώπου του.

Έκπληξη αποτελεί η Καίτη Φίνου στο ρόλο της παραμάνας.

Έχοντας συνηθίσει τη δημοφιλή ηθοποιό σε τελείως διαφορετικούς ρόλους, ξαφνιάστηκα ευχάριστα. Ώριμη ερμηνευτικά όσο ποτέ, αποδίδει άψογα το συναίσθημα του χαρακτήρα που υποδύεται.

Εξαιρετικός κι ο γνωστός τενόρος, Κωνσταντίνος Τζέμος, ο οποίος παίζει το βασιλιά. Η υπέροχη φωνή κι η εκφραστικότητά του είναι αδύνατο να μην καταχειροκροτηθούν.

Όσο για την αέρινη Χριστίνα Γκιντώνη;

Απλά καθηλώνει. Η πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός καταφέρνει να οπτικοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την Αρετούσα, όπως την περιέγραψε ο Κορνάρος. Ίσως ο ενθουσιασμός της νεόκοπης ηθοποιού να είναι αυτός που οφείλεται για το πάθος της επί σκηνής. Πάθος που κορυφώνεται στο θρήνο της Αρετούσας. Όπως και να έχει, η νεαρή Αρετούσα είναι ένα εύρημα που δύσκολα περνά απαρατήρητο…

Ίσως να θεωρείτε ξεπερασμένη και πολυπαιγμένη την ιστορία του Ερωτόκριτου. Αυτή η παράσταση, όμως, είναι διαφορετική. Αγγίζει με σεβασμό ένα αριστούργημα της κλασικής μας λογοτεχνίας και το αποδίδει με αριστουργηματικό τρόπο. Αν, λοιπόν, θέλετε να θυμηθείτε αξίες όπως η τιμή, η φιλία, η πίστη, η γενναιότητα και το κουράγιο, αλλά και να πιστέψετε ξανά στη δύναμη της αγάπης, ο Ερωτόκριτος υπόσχεται να σας βοηθήσει.

Μην τον χάσετε…


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

 

944056_10205460075401383_5096637543370951575_nΕρωτόκριτος
Δραματοποιημένη Λογοτεχία
σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα

Θέατρο Studio Μαυρομιχάλη

Στεύη Τσούτση

Στεύη Τσούτση

Η Στεύη Τσούτση γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μα δεν κατάφερε στιγμή να απαρνηθεί την καλλιτεχνική της φύση. Ανήσυχο πνεύμα από μικρή, ασχολείται με τη λαογραφία, τη λογοτεχνία, το χορό και τη μουσική.
Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσαγράφοντας για ανθρώπινες σχέσεις, αυτογνωσία, λογοτεχνία, θέατρο και μουσική.
Αρχισυντάκτρια του www.anapnoes.gr ενώ μετρά συνεργασίες με δημοφιλείς ιστοσελίδες, όπως www.diaforetiko.gr, www.politismos.net, www.ilov.gr,www.thessalonikiartsandculture.gr κ.α
Σύντομα, πρόκειται να κυκλοφορήσει και το πρώτο της βιβλίο.
Στεύη Τσούτση