Γράφει η Αραξιάνα Αβακιάν

Είδαμε την παράσταση «Μπαμπά… μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» του Αλέξανδρου Ρήγα-Δημήτρη Αποστόλου στο θέατρο «Ριάλτο». Μετά από 10 χρόνια συνεχούς επιτυχίας, εξακολουθεί να προσελκύει εκατοντάδες θεατές και όχι άδικα, αφού και εμείς που το παρακολουθήσαμε δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να γελάμε. Πολύ νωρίς παρασυρθήκαμε από τον χορό που είχαν στήσει οι πρωταγωνιστές και ξεχάσαμε τα τεχνικά μέρη, τις λεπτομέρειες που θέλαμε να προσέξουμε και συνεχίζαμε σαν απλοί θεατές. Όταν το συνειδητοποιήσαμε, αναρωτηθήκαμε… ποιό να είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας των Ρήγα-Αποστόλου; Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε.

Λίγα λόγια για το έργο:

Δύο αδελφές (κανονικές) και τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες, ταξιδεύουν στο χωριό της καταγωγής τους για να κηδέψουν τον πατέρα τους! Οι συγγενείς που τις συντρέχουν, παρουσιάζουν όμως περίεργες και λανθάνουσες συμπεριφορές… Οι πρώην «φίλοι» του μπαμπά είναι λίγο… κάπως! Μία μοιρολογίστρα θέλει σώνει και καλά να κλάψει τον νεκρό, αλλά κρύβει επιμελώς και ένα περίστροφο στην μαντίλα… Ο παραγιός δεν είναι Αλβανός! Είναι πέφτουλας… Το χωριό έχει φιλόδοξες δημοσιογράφους! Η Γωγούλα είναι προτεινόμενη για αποχώρηση στο Survivor. Ο Αγροφύλακας έχει βγάλει το Γυμνάσιο! Σε κάποιους αρέσουν υπερβολικά τ’ Αρχαία (στους πιο πολλούς). Ο ίδιος ο νεκρός, κοιτάει μη θέλει βάψιμο το ταβάνι και όταν βλέπει την κηδεία του στην τηλεόραση ανακράζει: «Τίποτα δεν είμαστε, βρε παιδί μου. Χους!».

Και το σπίτι αρχίζει να γεμίζει με πτώματα… Από έρωτα, από συμφέρον, από κυνισμό και από αφέλεια…

Η κριτική μας:

Οι πρωταγωνιστές και αυτής της σεζόν, εξαίρετοι. Ξεκινώντας από την Σοφία Μουτίδου, την Μαρία Φιλίππου, την Παρθένα Χοροζίδου και την Σοφία Παυλίδου, οι οποίες ήταν απολαυστικές και με πιπεράτη διάθεση ερμήνευσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους χαρακτήρες, δίνοντάς τους μια μοναδικότητα και μια φρεσκάδα και προσφέροντας βέβαια άφθονο γέλιο. Συνεχίζοντας με τους Γιώργο Γιαννόπουλο, Πρόδρομο Τοσουνίδη, την Πένυ Σταθάκη, τον Μάριο Δερβιτσιώτη και τον Θανάση Τούμπουλη, οι οποίοι και εκείνοι με την σειρά τους υπηρέτησαν τους ρόλους τους μοναδικά. Τελειώνοντας, θα αναφέρω και δύο ακόμα ηθοποιούς που ξεχώρισαν στα μάτια μας. Οι Μάρκος Μπούγιας και Γιάννης Κρητικός, οι οποίοι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Αλέξανδρο Ρήγα. Ευρηματική, με σύμμαχό της τους πολύ καλούς φωτισμούς και τα υπέροχα σκηνικά της Λίας Ασβεστά. Γρήγορος ρυθμός και ατάκες σαν αγώνας πινγκ πονγκ κρατάνε τον θεατή σε εγρήγορση και αγωνία, ενώ ταυτόχρονα γελάει με την ψυχή του. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν βέβαια τον Ρήγα και που θα έλεγε κανείς πως είναι μέρος της υπογραφής του.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το υπέροχο κείμενο των Ρήγα-Αποστόλου, παρόλο που η πλειοψηφία του θεατρικού κοινού έχει ήδη συστηθεί μαζί του. Έξυπνες ατάκες. Ωραία ανάλυση πλοκής και χαρακτήρες που πραγματικά κεντάνε πάνω στην σκηνή. Δεν μπορείς να έχεις έναν αγαπημένο. Τους αγαπάς όλους. Ίσως αγαπάς λίγο παραπάνω την μοιρολογίστρα, ιδιαιτέρως εάν φέρνει και την υπογραφή της Σοφίας Μουτίδου. Βέβαια, μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε πως παίρνοντας το πρόγραμμα της παράστασης, σας περιμένει μια έκπληξη. Έχετε το κείμενο!

Η επίγευση λοιπόν που είχαμε, ήταν σαν αυτή που σου αφήνει το παλιό καλό κρασί. Αρωματική και μεστή. Θέλεις λοιπόν, να χαλαρώσεις και να περάσεις καλά; Όλα όσα χρειάζεσαι είναι εκεί μπροστά σου. Στο θέατρο «Ριάλτο».

Μην το χάσετε!!

img_3319Συντελεστές:

Σενάριο: Αλέξανδρος Ρήγας-Δημήτρης Αποστόλου
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Κοστούμια: Ελένη Μπλέτσα
Βοηθός σκηνοθετη: Αντώνης Αντωνίου

Παίζουν:

Γιώργος Γιαννόπουλος
Μάριος Δερβιτσιώτης
Γιάννης Κρητικός
Σοφία Μουτίδου
Μάρκος Μπούγιας
Σοφία Παυλίδου
Πένυ Σταθάκη
Πρόδρομος Τοσουνίδης
Θανάσης Τούμπουλης
Μαρία Φιλίππου
Παρθένα Χοροζίδου

Ημέρες και ώρες:

Τετάρτη στις 20:00
Πέμπτη στις 21:15
Παρασκευή στις 21:15
Σάββατο στις 18:00 & 21:30
Κυριακή στις 17:00 & 20:00

Διάρκεια: 120′

Εισιτήρια:

Βραδινές παραστάσεις: Τετάρτη έως Κυριακή: κανονικό εισιτήριο: 20€, μειωμένο: 15€

Απογευματινές λαϊκές παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή: γενική είσοδος: 12€

Ειδικές προσφορές εισιτηρίων στο viva.gr

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, φοιτητές, πολύτεκνοι, συνταξιούχοι, ΑμεΑ (με την επίδειξη των αντίστοιχων δικαιολογητικών).

Θέατρο «Ριάλτο-Αλέκος Αλεξανδράκης»
Κυψέλης 54, Κυψέλη.
Τηλ.: 2114107764

Έξυπνες ατάκες. Ωραία ανάλυση πλοκής και χαρακτήρες που πραγματικά κεντάνε πάνω στην σκηνή. Δεν μπορείς να έχεις έναν αγαπημένο. Τους αγαπάς όλους.

Αραξιάνα Αβακιάν

Αραξιάνα Αβακιάν

Η Αραξιάνα Αβακιάν γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας. Ακόμα, κατέχει Diploma στο HRM. Σπούδασε μουσική και υπήρξε μέλος της Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Εργαζόταν στο Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων γνωστής πολυεθνικής εταιρίας ως Υπεύθυνη Εργασιακών Σχέσεων. Είναι φοιτήτρια δραματικής σχολής. Με το θέατρο έχει ασχοληθεί επισταμένα ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη και συγγραφέας. Έχει εκδοθεί το βιβλίο της "To Αλφαβητάρι Μου", καθώς και το κείμενο της "Έφυγες" που έχει συμπεριληφθεί στην συλλογή "Προσωπογραφίες".
Αραξιάνα Αβακιάν