Γράφει η Κατερίνα Μπουκάλα

Βρεθήκαμε στο lobby του Life n’ Art Theater, όπου για πρώτη φορά ανεβαίνει η παράσταση «Το Τέρας» του Γιάννη Θ. Οικονιμίδη, σε σκηνοθεσία του Ιορδάνη Καλέση.

Μια παράσταση bar theater, θα λέγαμε διαφορετική από τις άλλες. Το έργο πραγματεύεται την ζωή ενός ήσυχου και συνηθισμένου ζευγαριού που διαταράσσεται από την αθώα σκανταλιά του τετράχρονου γιού τους. Το αγόρι πετά τα κλειδιά των γονιών του στο φωταγωγό, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να μη μπορεί να βγει από το σπίτι, ούτε και να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο.

Οι δυο τους τώρα έρχονται αντιμέτωποι με τους φόβους τους, προσπαθούν να απεγκλωβιστούν τόσο από το σπίτι όσο και από την ίδια τους τη ζωή που στην ουσία τους πνίγει. Σπίτι-δουλειά, δουλειά- σπίτι. Παρ’ όλα τα κωμικοτραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται μέσα στο διαμέρισμα, βλέπουμε τους δύο ήρωες να ξεδιπλώνουν πτυχές του χαρακτήρα τους που μέχρι τότε ήταν άγνωστες στο σύντροφό τους, λίγο ο φόβος, λίγο η απόγνωση, φέρνουν στο φως τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων- συντρόφων.

Ταυτόχρονα, συνειδητοποιούμε ότι η λέξη ελευθερία είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο. Όλοι χρειαζόμαστε την ελευθερία μας, ακόμα κι αν η δικής μας ελευθερία ισοδυναμεί με τη φυλακή κάποιου άλλου, στην περίπτωση αυτή του συντρόφου μας ή και του ίδιου μας του παιδιού. Ωστόσο βλέπουμε ότι κανένας δεν νοιάζεται για το πρόβλημα που μπορεί να έχεις, αρκεί να μην είναι δικό του. Πόσο αδιάφορος όμως μπορείς να μείνεις όταν ο άλλος σε έχει ανάγκη, πόσο μάλλον όταν αυτός ο άλλος είναι το ίδιο σου το παιδί, που άθελα σου έχει ξεχάσει, γιατί η δουλειά και η δύσκολη καθημερινότητα σε έχουν απορροφήσει.

Μια ματιά στην σύγχρονη ελληνική οικογένεια, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση. Το τέρας με καυστικό και ρεαλιστικό τρόπο είναι μια μικρογραφία της σύγχρονης οικογένειας.

Κάπου εκεί ίσως όλου βλέπουμε ένα τέρας, που είναι δικό μας δημιούργημα και μας καταδιώκει.

 


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

IMG_3770-300x225Το Τέρας
Bar theater
σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Καλέση

Life n’ Art Theater

Κατερίνα Μπουκάλα

Κατερίνα Μπουκάλα

Ονομάζομαι Κατερίνα Μπουκάλα (ψευδώνυμο Kate Hilverost), είμαι τελειόφοιτη Θεατρολογίας. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. Παράλληλα με τις σπουδές παρακολούθησατο εργαστήρι Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας, Laboratory of Scenography (LSA), της Μαρίας Χανιωτάκη και συμμετείχα στην Έκθεση Αποφοίτων στο Φουαγιέ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στις 14/06/2012. Επιπρόσθετα έχω συνεργαστεί με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ως Βοηθός Παραγωγής το 2012.Ασχολούμαι ενεργά με τη θεατρική συγγραφή. Το πρώτο μου θεατρικό έργο παρουσιάστηκε στο 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στο θέατρο Προσκήνιο στις 9-10-11 Οκτώβρη 2015, με τον τίτλο «’Όσα ποτέ δεν είπα».
Κατερίνα Μπουκάλα