Γράφει η Μαίρη Κολοβού 

Ο θίασος “ΑΔΡΑΧΤΙ” έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο θέατρο “Βεάκη” με το έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα  “Λόγια της πλώρης“. Μια πολύ όμορφη διασκευή του έργου, γεμάτη παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, που ξεσήκωσαν το κοινό που χειροκροτούσε και τραγουδούσε σε όλο το έργο, μαζί με τους ηθοποιούς.

Για τους ηθοποιούς τι να πει κανείς;  Μας καθήλωσαν με το κέφι και τη ζωντάνια τους, αλλά και τις εκπληκτικές ερμηνείες τους.

Ο Μανωλιός (Κωνσταντίος Κυριακού) μας μελαγχόλησε με τη πίκρα στα μάτια του για το ανεκπλήρωτο όνειρό του. Η μητέρα του, η κυρά Χριστίνα (Χριστίνα Σιμιτζή) μας έφερε στη θέση τής κάθε μάνας που έχασε τον άντρα της στη θάλασσα και φοβάται μη χάσει και τον μοναχογιό της. Η Μαριώ (Στεφανία Φιλιάδη), η σύντροφος του Μανωλιού, μας μετέδωσε το φόβο, αλλά και την απέραντη αγάπη και κατανόηση των γυναικών των ναυτικών. Η Χρυσούλα (Μύριαμ Χρονοπούλου), η κυρά προξενήτρα με το μπρίο και την καπατσοσύνη της, κόντεψε να παντρέψει κι εμάς ακόμα, εκτός απ’ όλο το νησί. Ο παππούς, αλλά και κρητικός καπετάνιος (Νίκος Καραστέργιος)  μας πήρε μαζί του στα θαλασσινά ταξίδια του. Κι ο ανηψιός του, ο Μαθιός (Γιάννης Πισκιτζής) μας στεναχώρησε που αρνήθηκε να παντρευτεί το Κατερινιώ. Το Κατερινιώ (Τζένη Παπαδημάτου) μας μετέδωσε το άγχος των ανύπαντρων κοριτσιών και μας ευθύμησε με τα τερτίπια της. Κι η εύθυμη νότα της παρέας ο «μωρέ-μωρέ» (Θαλής Πολίτης) μας έκανε να γελάσουμε με την ψυχή μας.

delt2

Άφησα τελευταίο τον Αντρέα (Γιώργος Παπαευσταθίου), παιδικό φίλο του Μανωλιού, αιώνιο εραστή της θάλασσας που γράφει τις ιστορίες του, τα Λόγια της Πλώρης, για να τα διαβάζει ο φίλος του, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Σε όλο το έργο παλεύει ανάμεσα στην αγάπη για τον φίλο του,  αλλά και στο δίλημμα, τι να τον συμβουλέψει, να μείνει κοντά στην οικογένεια του-πράγμα που κι οι δυο δεν θέλουν-  ή να μπαρκάρει με το πρώτο καΐκι;

Τα σκηνικά ήταν ευέλικτα και ευρηματικά και μαζί με τα εφέ έδιναν την αίσθηση, ότι άλλες φορές βρισκόμασταν στο παραλιακό καφενεδάκι ενός νησιού, κι άλλες φορές καταμεσής στο πέλαγο με φουρτούνες και πελώρια κύματα.

Οι χοροί και τα τραγούδια ξεσήκωσαν τον κόσμο και ήταν πραγματική έκπληξη το τέλος του έργου, όπου όλοι οι ηθοποιοί κατέβηκαν από τη σκηνή και πήραν μαζί τους τα μικρά (κι όχι μόνο) παιδιά, τα ανέβασαν και χόρεψαν όλοι μαζί.

Ο θίασος “ΑΔΡΑΧΤΙ” έχει διασκευάσει για παιδιά άλλα δύο έργα, τη «ΣΤΑΧΟΜΑΖΩΧΤΡΑ» του Α. Παπαδιαμάντη και το Σμυρνέϊκο παραμύθι «ΤΟ ΧΑΜΑΛΑΚΙ», όπου συνεχίζει την διάσωση της ελληνικής παράδοσης.

________3

Ας κρατήσουμε το μήνυμα του έργου που ο ίδιος ο Α. Καρκαβίτσας αναφέρει στο έργο του: «Το δικό μας το καράβι αντέχει στις φουρτούνες. Μπορεί να βυθίζεται για λίγο στο κύμα, αλλά πάλι νικητής βγαίνει στους αφρούς της θάλασσας. Με όλους τους θρύλους, τη πίστη και τις παραδόσεις μας. Γιατί είναι γερό το δικό μας το σκαρί. Και έχει ένα όνομα που όμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την οικουμένη. Λέγεται…Ελλάδα!».

Ευχόμαστε σε όλους τους ηθοποιούς και συντελεστές να συνεχίσουν το αξιέπαινο έργο τους και προσκαλούμε όλους εσάς να παρακολουθήσετε αυτή την όμορφη παράσταση.

Οι παραστάσεις για σχολεία είναι καθημερινές και τις Κυριακές μόνο οργανωμένες από συλλόγους.

Παίζουν οι ηθοποιοί

Χριστίνα Σιμιτζή, Γιώργος Παπαευσταθίου, Νίκος Καραστέργιος, Στεφανία Φιλιάδη, Τζένη Παπαδημάτου, Μύριαμ Χρονοπούλου, Κωνσταντίνος Κυριακού, Γιάννης Πισκιτζής, Θαλής Πολίτης,

Στα τραγούδια συμμετέχουν οι: Παναγιώτης Παπαευσταθίου, Σταυρούλα Ευθυμιάδου, Κατερίνα Χατζοπούλου

Συντελεστές

Κείμενο-Θεατρική μεταφορά: Γιώργος Παπαευσταθίου
Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά – Δήμητρα Γρατσιούνη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Κατερίνα Χατζοπούλου
Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Σιμιτζή
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαευσταθίου
Σχεδιασμοί φωτισμών: Βασίλης Πλατάκης
Ηχοληψία θεάτρου: Γιάννης Γκόγκος
Επιμέλεια προγράμματος – αφισών: Νικήτας Κοτροκόης
Ταξιθεσία θεάτρου: Αναστασία Φυτά
Παραγωγή: Θίασος «ΑΔΡΑΧΤΙ»
Ηχογράφηση τραγουδιών & μίξη: Planet REC studio

14269738_10210322654562667_998487419_n

Μαίρη Κολοβού

Μαίρη Κολοβού

Ονομάζομαι Μαίρη Κολοβού και το μεγάλο πάθος της ζωής μου είναι κάθε μορφή τέχνης. Λατρεύω το διάβασμα και ασχολούμαι με την λογοτεχνία και την ποίηση. Αρκετά διηγήματά μου έχουν δημοσιευτεί κι σ’ ένα βιβλίο (συμπαραγωγή με άλλους ομότεχνους) έχω δημοσιεύσει 4 διηγήματα. Αγαπώ το θέατρο και τον κινηματογράφο και προσπαθώ να δω όσες περισσότερες παραστάσεις μπορώ. Ιδιαίτερα με ενδιαφέρουν τα παιδιά και κάθε μορφή τέχνης που μπορεί να ερεθίσει το μυαλό τους και να τους περάσει μηνύματα.
Ασχολούμαι ακόμα με decoupage & scrapbooking καθώς και με το blog μου στο οποίο παίρνω συνεντεύξεις από συγγραφείς και παρουσιάζω τα έργα τους.
Μαίρη Κολοβού