Ο χώρος του θεάτρου είναι ένας χώρος ιεροτελεστίας και ο καθένας που φεύγει από αυτόν πρέπει να νιώθει ότι κάτι πήρε φεύγοντας.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Ζέη  

Συναντήσαμε τον ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο στην δική του θεατρική στέγη στο Θέατρο “Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος” και είχαμε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του γύρω από το θέατρο, την παιδεία, αλλά και την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί. Ένας άνθρωπος με ήθος και ευγένεια που σπανίζουν.

– Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από το παρελθόν και να θυμηθείτε την πρώτη μέρα που βρεθήκατε στο Θέατρο Τέχνης για να δώσετε εξετάσεις απέναντι στον Κάρολο Κουν.

Γ.Μόρτζος: Όταν ωρίμασε μέσα μου η σκέψη ότι ήθελα να ακολουθήσω αυτή την πορεία, είχα προνοήσει να ψάξω πολύ που θα πάω γιατί ήξερα από την αρχή, ότι έπρεπε να βρω έναν καλό δάσκαλο. Οι δάσκαλοι για μένα είναι τα πιο ιερά τέρατα, διότι αν έχεις καλό δάσκαλο θα μάθεις γράμματα, θα αναπτύξεις την κριτική σου, θα δώσεις ένα σκούντημα στον εαυτό σου και θα πεις αυτό που θα κάνω, το θέλω! Αν λοιπόν πέσεις σε καλό δάσκαλο, θα σου πει αν βλέπει κάποια καλά στοιχεία πάνω σου και μαζί θα συνυπάρξετε στον δύσκολο δρόμο της γνώσης. Έτσι λοιπόν θυμάμαι με αγάπη την πρώτη μου μέρα στην σχολή του θεάτρου Τέχνης και νιώθω πολύ τυχερός που βρέθηκα εκεί και μαθήτευσα δίπλα σε σπουδαίους ανθρώπους.

142_7-1

Το “ταλέντο” είναι το μυαλό. Αν έχεις μυαλό και το καλλιεργείς, θα κάνεις πολλά πράγματα και θα έχεις καθημερινή εξέλιξη!

– Άρα, αισθάνεστε ότι οι δάσκαλοι σας με την συμβολή τους, βοήθησαν στην μετέπειτα πορεία σας;

Γ.Μόρτζος: Φυσικά. Ίσως γι’ αυτό στέριωσα και σε αυτόν τον χώρο, γιατί δεν πιστεύω ότι εγώ είχα ταλέντο και οι άλλοι δεν είχανε, καθώς θεωρώ την λέξη “ταλέντο” κάτι αφηρημένο. Για μένα το “ταλέντο” είναι το μυαλό. Αν έχεις μυαλό και το καλλιεργείς, θα κάνεις πολλά πράγματα και θα έχεις καθημερινή εξέλιξη.

– Μιας και μιλάμε για δασκάλους, ξέρω ότι διδάσκετε και εσείς υποκριτική. Τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο παιδί που σκέφτεται να ακολουθήσει αυτόν τον χώρο;

Γ.Μόρτζος: Τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα, θα πρέπει να το κάνουν μετά από πολλή σκέψη. Να μελετήσουν πάρα πολύ και να δοθούν ολοκληρωτικά σε αυτό. Κυρίως να σταθούν τυχεροί, ώστε να γνωρίσουν δασκάλους που θα τους εμπνεύσουν. Όταν οι μαθητές μου μπαίνουν για πρώτη φορά στην αίθουσα, τους λέω ότι εδώ που ήρθατε θα με ακούτε. Από αυτά που θα ακούτε, στην αρχή δεν θα καταλαβαίνετε τίποτα, αλλά σιγά σιγά θα αποκτήσετε κρίση και θα τα κρίνετε με αυστηρό γνώμονα, γιατί αυτό θα σας δώσει το δικαίωμα αργότερα να πείτε ότι εγώ σπούδασα πραγματικό θέατρο.

eley8erios-benizelos-giannhs-mortzos-gioylh-zhkoy

Υπήρξαν καλοί πολιτικοί, με φωτεινά μυαλά και αγάπη για την πατρίδα, αλλά την οξυδέρκεια του μυαλού του Βενιζέλου δεν την είχε κανείς. Ο Ελ. Βενιζέλος ήταν γεννημένος για πολιτικός!

– Υπάρχουν μαθητές σας που να τους παρακολουθείτε στο θέατρο και να τους είχατε πιστέψει από τα χρόνια της σχολής;

Γ.Μόρτζος: Αρκετοί μαθητές μου έχουν συνεχίσει και έχουν μία λαμπρή πορεία στον χώρο αυτό. Καμιά φορά το καυχιέμαι και μόνος μου ότι ήταν μαθητές μου. Οι περισσότεροι που τους είπα ότι θα μείνετε στην σχολή και θα μπορέσετε να κάνετε πράγματα, πετύχανε πραγματικά. Ενώ κάποιοι άλλοι που τους έλεγα εμμέσως να αφήσουν σιγά σιγά την σχολή, διότι δεν θα έχουν μέλλον, δεν τους βλέπω πια.

– Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν έναν δάσκαλο μεγάλο;

Γ.Μόρτζος: Ο δάσκαλος του θεάτρου πρέπει να είναι και ψυχολόγος. Δεν εννοώ να έχει βγάλει Πανεπιστήμιο, αλλά να διαβάζει διαρκώς ψυχολογία. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα: Το πρώτο βιβλίο που διάβασα όταν μπήκα στην σχολή του Κουν, ήταν ενός μεγάλου ψυχολόγου, ο οποίος ήταν στο ύφος του Φρόυντ. Κάποτε ένας ψυχολόγος μου είπε, τι δουλειά  έχουμε εμείς με εσάς (τους ηθοποιούς); Και του απάντησα τα εξής: “Για να σε παίξω εγώ στην σκηνή καλά, πρέπει να ξέρω ακριβώς πως λειτουργείς εσύ στην ζωή σου. Αυτά τα στοιχεία θα πάρω και θα σε παραστήσω“.

– θεωρείτε, ότι το θέατρο είναι σε θέση να παιδεύσει και να αφυπνίσει τους νέους ανθρώπους;

Γ.Μόρτζος: Βεβαίως και το θέατρο μπορεί να σε αφυπνίσει. Η τάση για την αγάπη προς την τέχνη όμως ξεκινάει από νωρίς. Το θέατρο είναι ένα σχολείο που εκπαιδεύει και αφυπνίζει. Αυτό όμως θέλει χρόνια για να γίνει και συνεχή τριβή με αυτό.

eley8erios-benizelos-giannhs-mortzos– Ας έρθουμε στο έργο που πρωταγωνιστείτε φέτος. Ενσαρκώνετε μία μεγάλη πολιτική προσωπικότητα του εικοστού αιώνα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν αντίστοιχοι πολιτικοί σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο σήμερα;

Γ.Μόρτζος: Όχι δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολιτικοί στο ύψος του Βενιζέλου. Υπήρξαν καλοί πολιτικοί, με φωτεινά μυαλά και αγάπη για την πατρίδα, αλλά την οξυδέρκεια του μυαλού του Βενιζέλου δεν την είχε κανείς. Κάποιοι λένε για τον Καποδίστρια ότι ήταν στην ίδια γραμμή με τον Βενιζέλο, αλλά δεν πρόλαβε να κάνει πολλά και έτσι δεν μπορώ να πω κάτι για εκείνον. Ο Βενιζέλος ήταν γεννημένος γι΄ αυτό το πράγμα.

– Πιστεύετε, ότι ένας πολιτικός είναι εύκολο να παραμείνει αδιάφθορος;

Γ.Μόρτζος: Ναι είναι. Έχουμε ένα τέτοιο μεγάλο παράδειγμα που ίσως δεν το ξέρει ο κόσμος. Ο Πλαστήρας πέθανε επάνω σε ένα ράντζο και δεν είχε ούτε τηλέφωνο. Ο Πλαστήρας ήτανε μεγάλος διπλωμάτης, αλλά δεν είχε την οξυδέρκεια του Βενιζέλου. Ήξερε όμως με ποιον θα κάνει παρέα, με ποιον πρέπει να μιλήσει και πότε. Όμως, πάνω απ’ όλα ήταν γνώστης της ψυχολογίας του λαού που κυβερνούσε.

– Περνώντας τα χρόνια τι θα θέλατε να σκέφτεται ο κόσμος, όταν ακούει το όνομα του θεάτρου σας;16706895_1236651456413289_1386141573_n

Γ.Μόρτζος: Πάμε να δούμε παράσταση σε αυτό το θέατρο γιατί δεν μας κοροιδεύουν. Ο χώρος του θεάτρου είναι ένας χώρος ιεροτελεστίας και ο καθένας που φεύγει από αυτόν πρέπει να νιώθει ότι κάτι πήρε φεύγοντας.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γιάννη Μόρτζο για την συνέντευξη που μας παραχώρησε, καθώς και την κα. Γιούλη Ζήκου που μας φιλοξένησαν στο θέατρο “Τέσσερις εποχές- Γιάννης Μόρτζος“. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στην θεατρική τους πορεία και να συνεχίσουν έτσι, όπως ξεκίνησαν αυτό το ωραίο ταξίδι στο θέατρο “Τέσσερις εποχές- Γιάννης Μόρτζος“.

Λεωνίδας Ζέης

Λεωνίδας Ζέης

Ονομάζομαι Λεωνίδας Ζέης, είμαι απόφοιτος της δραματικής σχολής 'ΒΕΑΚΗ', καθώς και του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αθήνας. Συχνά παρακολουθώ σεμινάρια που αφορούν το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχω κάνει μαθήματα σύγχρονου χορού, τραγουδιού καθώς και σωματικού θεάτρου. Αγαπώ πολύ το ραδιόφωνο και παλιότερα έκανα τις δικές μου εκπομπές σε έναν ιντερνετικό σταθμό. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω, πηγαίνω βόλτες στο κέντρο της πόλης και παίζω ερασιτεχνικά μπουζούκι. Μέσα από το θέατρο νιώθω ότι μπορώ να εκφράζομαι και να ονειρεύομαι , καθώς και να απαντώ σε πολλά ερωτήματα που αφορούν εμένα.
Λεωνίδας Ζέης