Ο θεατρικός συγγραφέας Σταμάτης Πακάκης ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο YouTube αποσπάσματα από το CD του βιβλίου του «ΜΑΝΑ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις i-Write Publications, και μας προσκαλεί να πάρουμε μία γεύση του συγκεκριμένου πρότζεκτ που έγινε και θεατρική παράσταση (Θέατρο Faust 2018).

«ΜΑΝΑ» (Playlist)

https://www.youtube.com/watch?v=wxo7G4eCnoQ&list=PL2oNy-wAGnKXjTZTOYb-8B-jVA8kzS7lQ

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Αθηνά Παππά, Ουρανία Φουρλάνου, Χάρης Αττώνης, Σταμάτης Πακάκης, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Ευφημία Καλογιάννη και η Μυρσίνη Δόξα.

Λίγα λόγια για το έργο

«ΜΑΝΑ»: Ένα μουσικό, σκοτεινό κοινωνικό παραμύθι για ενήλικες. Ανθρώπινες σχέσεις, ανθρώπινα πάθη, ανθρώπινα τραύματα! Όλα μπερδεύονται κατά τη διάρκεια του Ύπνου. Ύπνος με «Ύ», διότι είναι ο μικρός γιος της Νύχτας, φίλος των μικρών παιδιών καθώς και σύμμαχος της Μάνας.

Ποιας Μάνας; Της δικής σου Μάνας… της δικής μου Μάνας… της Μάνας όλων μας… Η ιδέα της Μάνας λοιπόν! Παιδιά… Αγόρι-Κορίτσι.. Παιδικά παιχνίδια… Φανταστικοί φίλοι… Παιδικοί δαίμονες… Παιδικά τραύματα…

Σχέση Μάνας-Παιδιού και πώς αυτή διαμορφώνει την πορεία μας ως ενήλικες. Παιδικοί φόβοι, ενηλικίωση, «φορεμένοι» κοινωνικοί ρόλοι, βία κατά των γυναικών, το πέρασμα του χρόνου, η απώλεια των αγαπημένων μας προσώπων, το διαζύγιο, η τεκνοθεσία και ο κοινωνικός καθωσπρεπισμός.

Σημείωση Συγγραφέα

Το «ΜΑΝΑ» είναι αποτέλεσμα προσπάθειας χρόνων. Από παιδί μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους γύρω μου και να δημιουργώ μία κρυφή ιστορία για τον καθέναν τους. Παρέα μου οι φανταστικοί μου φίλοι που με βοηθούσαν σε όλο αυτό. Μεγαλώνοντας σε νησί και συγκεκριμένα στη Ρόδο, άκουγα τις γιαγιάδες να λένε ιστορίες εν είδη κουτσομπολιού. Άκουσα ιστορίες ενδοοικογενειακής βίας, παιδικής αποπλάνησης, τεκνοθεσίας, παιδιών που μεγάλωναν κλειδωμένα μέσα στο σπίτι κ.ά. Όλα αυτά τα κρατούσα καλά κλειδωμένα μέσα στα κουτάκια του μυαλού μου. Στην συνέχεια όλα αυτά είδα να συμβαίνουν γύρω μου. Δεν ήταν απλά ιστορίες των γιαγιάδων. Συνέχισα να γεμίζω τα κουτάκια του μυαλού μου με ήρωες και ιστορίες… Κάποια στιγμή με όπλο τις μουσικές και θεατρικές μου γνώσεις και επιρροές αποφάσισα να τα κάνω ένα παραμύθι για ενήλικες. Οι ήρωές μου έχουν στοιχεία από αληθινούς ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας…

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο «ΜΑΝΑ»

Από τα γραφεία του εκδοτικού οίκου i-Write Publications

( https://iwrite.gr/bookstore/mana/ ) καθώς και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία όπως ο Ιανός, η Πρωτοπορία, η Πολιτεία και το Books plus.

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου