Γράφει η θεατρολόγος Αναστασία Φιριππή

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ιλίου – Μελίνα Μερκούρη, η Εκπαιδευτική Θεατρική Ομάδα – θίασος ΕΝ ΟΔΩ“, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον δρ. Αντώνη Σπ. Γάκη, παρουσίασε για πρώτη φορά την νέα της θεατρική παράσταση με τίτλο «Γέφυρα Ζωής» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του δρ. Αντώνη Σπ. Γάκη. Πρόκειται για το ομώνυμο διδακτικό παραμύθι της εκπαιδευτικού Κατερίνας Ντάση.

dscf4357

Ένα παραμύθι που διαφέρει από τα παραδοσιακά παραμύθια, χωρίς όμως να χάνει το κλασσικό μοτίβο ενός παιδικού βιβλίου. Οι ήρωες του παραμυθιού αγγίζουν ευαίσθητες ψυχές όπως εκείνες των μικρών παιδιών. Για τα μεγαλύτερα «παιδιά», τους γονείς, είναι ένα έργο άξιο θαυμασμού που προκαλεί δέος και συγκίνηση. Πριν κανείς διαβάσει το παραμύθι, δεν φαντάζεται πόσα νοήματα μπορεί να κρύβονται σε ένα παιδικό βιβλίο… Νοήματα που στους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής έχουν χαθεί ή έχουν χάσει την ουσία τους… Αγάπη, Προτροπή, Εθελοντισμός επικρατούν και νικούν το κακό που παραμονεύει να μπει στις ψυχές των ανθρώπων.

dscf4366

Η θεατρική διασκευή του δρ. Αντώνη Σπ. Γάκη, αποδίδει στο έπακρο όλα αυτά τα νοήματα που περικλείει το παραμύθι της Κατερίνας Ντάση. Ο λόγος για τον πλέον έμπειρο συγγραφέα, παραμυθά και σκηνοθέτη με ειδίκευση στο δύσκολο αυτό είδος του Παιδικού Θεάτρου. Η επιτυχία του στον χώρο αυτό έγκειται στο γεγονός ότι είναι πιστός πρεσβευτής της θεωρίας του, ότι το Θέατρο για παιδιά πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα πηγή Γνώσης και Προτροπής.

dscf4259

Μία αρκετά πρωτότυπη σκηνοθεσία που στόχο έχει όχι να ενθουσιάσει και να θαμπώσει με ανούσιες υπερβολές τους μικρούς θεατές, αλλά να τους μυήσει στην θεατρική Τέχνη, χρησιμοποιώντας συμβολισμούς και αντιθέσεις, όπως ακριβώς θα ήταν σκηνοθετημένη μία θεατρική παράσταση που απευθύνεται σε ενήλικο κοινό. Από την άλλη, δεν ξεχνά ότι τα παιδιά αγαπούν τα θεαματικά θεατρικά γι’ αυτό και επιλέγει κουστούμια που συνάδουν με την παιδική πλευρά του έργου. Αυτή η αντίθεση σκηνικού – κουστουμιών αποτελεί περίτρανα την απόδειξη ότι ο σκηνοθέτης, μέσα από την παράσταση μαθαίνει στα παιδιά σημαντικές έννοιες όπως η Αγάπη, ο Εθελοντισμός, η Αιμοδοσία, παράλληλα όμως φροντίζει να διασκεδάσουν και να αποδεσμεύσουν την παιδικότητα τους προσφέροντας τους ένα θέαμα που τους μαθαίνει πρωτίστως την αξία της θεατρικής δημιουργικότητας.

dscf4302

Οι αξιόλογοι ηθοποιοί του Θιάσου ΕΝ ΟΔΩ“, εναρμονισμένοι με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της θεατρικής ομάδας, υπηρετούν και σε αυτήν την παράσταση επάξια, το απαιτητικό αυτό είδος του Θεάτρου για παιδιά. Ο δρ. Αντώνης Σπ. Γάκης, σε διπλό ρόλο (Βασιλιάς του Σκότους, Αχεροντούλης), καταφέρνει να συνδυάζει υποκριτικά το καλό και το κακό μπαινοβγαίνοντας στους δύο ρόλους χωρίς να χάνει την ιδιαιτερότητα που έχει αποδώσει σε κάθε έναν από αυτούς. Οι κεντρικοί ήρωες του έργου, Αμηχανία (Ελένη Κόντη) και Εθελοντής (Παναγώτης Νάκας), είναι δύο παιδιά που επί σκηνής, αρκετά προσεγμένα πρεσβεύουν  τις έννοιες που φέρουν συμβολικά τα ονόματά τους. Από την αρχή ως το τέλος προσηλωμένοι στον ρόλο τους, με εκφραστικότητα και εξαιρετική κίνηση. Ο Παλαιολόγος Παπαδόπουλος, από τους πρώτους ηθοποιούς του θιάσου ΕΝ ΟΔΩ“, υποδύεται το Δέντρο της Ζωής, με την δική του υποκριτική υπογραφή, έχει τον τρόπο του να απογειώνει κάθε φορά τον εκάστοτε ρόλο. Σε διπλό ρόλο (Κέρβερος και Δρ. Ρέζους), ο Τάκης Βάγιας, τόσο ταλαντούχος που αποτελεί την απόλυτη χιουμοριστική πινελιά στις παραστάσεις του Θιάσου ΕΝ ΟΔΩ“. Τελευταία στην σκηνή εισέρχεται η Μάνα της Αμηχανίας, η Ελένη Αλεξανδροπούλου, για ένα συγκινητικό φινάλε με την αισθαντική χροιά της φωνής της.

dscf4373

Μία επιτυχημένη θεατρική ανάδειξη του Εθελοντισμού ως πράξη Αγάπης και Κοινωνικής Ευθύνης. Μάθημα ανθρωπιάς που ξεκινά να δίνεται στα παιδιά μέσα από αυτήν την διαδραστική θεατρική παράσταση που χειροκρότησαν και αγάπησαν οι μικροί θεατές και που θαύμασαν οι μεγάλοι.

Καλή θέληση και Αγάπη, αξίες που ο καλύτερος δρόμος για να τις συναντήσουν τα παιδιά είναι η λογοτεχνία που μεταμορφώνεται σε θεατρική δημιουργία.

dscf4400

dscf4405


Αναστασία Φιριππή

Αναστασία Φιριππή

Ονομάζομαι Αναστασία Φιριππή, είμαι θεατρολόγος, απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με μαθήματα σχετικά με την αποκωδικοποίηση του θεατρικού φαινομένου αλλά και των κινηματογραφικών ταινιών. Συχνά εμπλουτίζω τις γνώσεις μου παρακολουθώντας Σεμινάρια που έχουν σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δημοσιογραφία. Έχω δημιουργήσει ένα blog στο οποίο γράφω άρθρα σχετικά με το θέατρο καθώς και τις κριτικές μου για θεατρικές παραστάσεις (http://www.misstheater.com). Στα ενδιαφέροντά μου είναι η συγγραφή καλλιτεχνικών κειμένων και οι χειροτεχνίες. Έχοντας ως βασικό εργαλείο τις θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις περί θεάτρου, αφιερώνω αρκετό χρόνο στη συγγραφή άρθρων και κριτικών θεατρικών παραστάσεων. Ό, τι νέο υπάρχει σχετικά με το θέατρο είμαι πάντα πρόθυμη να το μελετήσω και να το αφομοιώσω.
Το Θέατρο συνεχώς εξελίσσεται, έχει φωνή και άποψη, έχει κάτι νέο να πει με μία πρωτότυπη παρουσίαση.
Αναστασία Φιριππή