Γράφει η θεατρολόγος Αναστασία Φιριππή 

Ο Γιώργος Βάλαρης δεν σταματά να εκπλήσσει το φιλοθεάμον κοινό, αφού παράλληλα με την επιτυχημένη παράσταση “BAM-BAM“, σε συνεργασία με τον Στέλιο Παπαδόπουλο ετοίμασαν “ΤΟ ΜΗΛΟ“, μία ξεκαρδιστική θεατρική παράσταση γεμάτη έξυπνες ατάκες και φυσική ροή.

Είναι αξιοθαύμαστο θέαμα να βλέπει κανείς επί σκηνής τον Κώστα Βουτσά και τον Γιώργο Κωνσταντίνου και να συνειδητοποιεί πόσες γενιές έχουν μεγαλώσει βλέποντας και γελώντας με τη δουλειά τους, μέσα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Ακόμα πιο αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι, εν έτη 2016, αυτοί οι δύο Ηθοποιοί αποδεικνύουν, ότι τελικά η ηλικία δεν δηλώνεται με νούμερα, αλλά με την αίσθηση του να νιώθεις ζωντανός και να θέλεις να προσφέρεις. Έτσι λοιπόν, αυτοί οι δύο θρύλοι του ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου, προσφέρουν ακόμα και σήμερα στο κοινό τους άφθονο γέλιο και προκαλούν θαυμασμό, μεταδίδοντας μέσω του θεάτρου αγάπη για τη ζωή.

01-DSCF2471

Η Ναταλία Δραγούμη με τον Αντώνη Λουδάρο, επιμελώς αταίριαστοι σαν ζευγάρι, αλλά με απόλυτη σκηνική χημεία, κρατούν το ενδιαφέρον των θεατών μέσα από μία αφήγηση σε στυλ Stand-Up Comedy. Μόνιμο θέμα, η διαμάχη των δύο φύλων, μέσα από χιουμοριστικά σχόλια για την συνύπαρξη ενός άντρα μαζί με μία γυναίκα.

Έντονη μνεία γίνεται σε διαχρονικά, αλλά και σύγχρονα προβλήματα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, σημαντικά και λιγότερο σημαντικά, όπως για παράδειγμα οι μαμάδες που μετατρέπονται σε στριφνές πεθερές -συνεχές μοτίβο της παράστασης- ή ακόμα και η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

11-DSCF2541

Ο Γιώργος Βάλαρης εύστοχα σκηνοθετεί την παράσταση, παραλείποντας τα σκηνικά αντικείμενα, θέτοντας ένα μη ρεαλιστικό σκηνικό που υπογραμμίζει την ζωντάνια του κειμένου και την υποκριτική τέχνη των τεσσάρων ηθοποιών, εντείνει τη σκέψη των θεατών τονίζοντας την καθολικότητα του θέματος, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί το κείμενο σε μία ιστορία. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από την διαδραστικότητα της παράστασης, αφού η Ναταλία Δραγούμη συνομιλεί με το κοινό και συνεχώς παροτρύνει ζευγάρια να συμμετέχουν στην παράσταση.

Θεατές και ηθοποιοί νιώθουν οικεία μεταξύ τους, αφού ζευγάρια που ανταποκρίθηκαν σ΄ αυτή τη πρόκληση δεν δίστασαν να αποκαλύψουν πόσο θερμοί εραστές είναι μετά από 27 χρόνια γάμου ή ακόμα και να βρεθούν επί σκηνής με τον άντρα, να μιλά στην γυναίκα με ερωτική – εξομολογητική διάθεση δημόσια, έχοντας για υποβολέα την Ναταλία Δραγούμη.

04-DSCF2502

Τελειώνοντας, αυτή η θεατρική παράσταση αφήνει την αίσθηση ότι ή το θέατρο εισέβαλε στην πραγματικότητα ή η πραγματικότητα έγινε θέατρο.

Μικρές μουσικές παύσεις διαμάχονται με την αέναη διαμάχη των δύο φύλων και επαναφέρουν τον ρομαντισμό, δημιουργώντας μια αντίθεση που επισημαίνει τον ρόλο ενός άντρα και μίας γυναίκας, όχι μέσα στον γάμο, αλλά στη διάρκεια της ζωής.

1-DSCF2493

Συντελεστές

Κείμενο: Γιώργος Βάλαρης – Στέλιος Παπαδόπουλος
Σκηνοθέτης: Γιώργος Βάλαρης
Παίζουν: Αντώνης Λουδάρος, Ναταλία Δραγούμη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Κώστας Βουτσάς
Σκηνικά: Κων/νος Ζαμάνης
Επιμέλεια κοστουμιών: Γιώργος Βάλαρης
(Τα ρούχα του κ. Βουτσά και του κ. Κωνσταντίνου είναι από την Σάντρα Βουτσά – Sandra.voutsa@gmail.com)
Μουσική – ηχητική επιμέλεια: Νίκος Ραμός
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Κοτζαηλία
Φωτογραφίες: Θωμάς Χρυσοχοίδης

02-DSCF2500

07-DSCF2530

06-DSCF2529

Αναστασία Φιριππή

Αναστασία Φιριππή

Ονομάζομαι Αναστασία Φιριππή, είμαι θεατρολόγος, απόφοιτη του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα ιδιαίτερα με μαθήματα σχετικά με την αποκωδικοποίηση του θεατρικού φαινομένου αλλά και των κινηματογραφικών ταινιών. Συχνά εμπλουτίζω τις γνώσεις μου παρακολουθώντας Σεμινάρια που έχουν σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δημοσιογραφία. Έχω δημιουργήσει ένα blog στο οποίο γράφω άρθρα σχετικά με το θέατρο καθώς και τις κριτικές μου για θεατρικές παραστάσεις (http://www.misstheater.com). Στα ενδιαφέροντά μου είναι η συγγραφή καλλιτεχνικών κειμένων και οι χειροτεχνίες. Έχοντας ως βασικό εργαλείο τις θεωρητικές αλλά και πρακτικές γνώσεις περί θεάτρου, αφιερώνω αρκετό χρόνο στη συγγραφή άρθρων και κριτικών θεατρικών παραστάσεων. Ό, τι νέο υπάρχει σχετικά με το θέατρο είμαι πάντα πρόθυμη να το μελετήσω και να το αφομοιώσω.
Το Θέατρο συνεχώς εξελίσσεται, έχει φωνή και άποψη, έχει κάτι νέο να πει με μία πρωτότυπη παρουσίαση.
Αναστασία Φιριππή