Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Βρεθήκαμε στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Αργοναυτική εκστρατεία», σε κείμενα της Κάρμεν Ρουγγέρη και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη και της Χριστίνας Κουλουμπή.

Πιστή στις υποσχέσεις της στα παιδιά, έπειτα από τις προηγούμενες ζωντανές ψηφοφορίες για το εκάστοτε θέμα των μαγευτικών της παραστάσεων, η Κάρμεν Ρουγγέρη μας έφερε στην σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» την ιστορία και τις περιπέτειες του Ιάσονα και του μυθικού του πλοίου, που ακούει στο όνομα «Αργώ».

Το kallitexnes.gr είχε τη χαρά να λάβει μέρος στα ταξίδια του Ιάσονα και των συντρόφων του, μέσα στη μεγάλη αμφιθεατρική αίθουσα που έμοιαζε και η ίδια σαν ένα τεράστιο φιλόξενο καράβι, που για κοντά δύο ώρες μας ταξίδεψε στον αστείρευτο κόσμο της φαντασίας. Με οδηγό την «Αργώ», γίναμε κι εμείς αργοναύτες και ανανεώσαμε τις γνώσεις μας πάνω στην τόσο ξεχωριστή ελληνική μυθολογία, εμπλουτισμένη με μουσική και χορό από τον Πόντο. Αυτό κι αν ήταν ένα ξεχωριστό ταξίδι!

Λίγα λόγια για το έργο:

Η ιστορία μας ξεκινάει με το χρυσόμαλλο δέρας και τον μύθο του Φρίξου και της Έλλης. Παρακολουθούμε όλη του την πορεία προς την Κολχίδα. Στο μεταξύ, γεννιέται ο Ιάσονας στην Ιωλκό της Μαγνησίας και εξαιτίας ενός κακού θείου, που του στερεί τους γονείς του, μεγαλώνει δίπλα στον Κένταυρο Χείρωνα πάνω στα βουνά του Πηλίου. Εκεί, αποφασίζει να φέρει πίσω στην πατρίδα το χρυσόμαλλο δέρας και κάπως έτσι ξεκινά η μεγαλειώδης κατασκευή της «Αργούς». Πολλοί ανδρειωμένοι άντρες της Ελλάδας με κορυφαίο τον Ηρακλή, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ιάσονα για να κάνουν μαζί του αυτό το μεγάλο ταξίδι.

Από τη Λήμνο στην Τροία, από τον Ελλήσποντο στην Κύζικο και στη Μυσία και τέλος, περνώντας μέσα από τις Συμπληγάδες πέτρες και το νησί του Άρη, φτάνει τελικά στην Κολχίδα προς αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος. Με τη βοήθεια της Μήδειας, ο Ιάσονας θα πάρει το δέρας, οι περιπέτειες του όμως δεν τελειώνουν εκεί… πολλές εκπλήξεις τον περιμένουν στην επιστροφή. Ας ταξιδέψουμε μαζί του και ας ζήσουμε όλοι μαζί το υπέροχο αυτό ταξίδι!

5-_mg_5247Η κριτική μας:

Οφείλω να ομολογήσω ότι ο τρόπος που η σπουδαία Κάρμεν Ρουγγέρη επιλέγει τα θεατρικά της, είναι μοναδικός! Με το πέρας κάθε παράστασης, γίνεται ζωντανή ψηφοφορία στο θέατρο και οι κριτές που αποφασίζουν για το ποιο έργο θα παίξει στην επόμενη σεζόν, είναι τα παιδιά! Έπειτα από αυτό, φαντάζομαι τη δημιουργική δραστηριότητα για να φτιαχτεί μια παράσταση από την πρώτη πινελιά ως την τελευταία. Φυσικά, μπορώ να φανταστώ επίσης την αγωνία και την προσμονή, τόσο των συντελεστών αυτής, όσο και του κοινού για την πρώτη παράσταση… και για τη δεύτερη… και ίσως για όλες.

Εκείνο που με εντυπωσιάζει επίσης, είναι η άριστη ποιότητα σε κάθε παραγωγή που ετοιμάζεται. Είχα την τύχη να δω και άλλες παραστάσεις και ομολογώ ότι κάθε φορά, τόσο η ίδια η Κάρμεν Ρουγγέρη, όσο και η πολύτιμη συνεργάτης Χριστίνα Κουλουμπή, ξεπερνούν τους εαυτούς τους. Για άλλη μια φορά στη συγκεκριμένη παράσταση, ζήσαμε όλοι μαγεμένοι τις περιπέτειες του Ιάσονα μέσα από πανέμορφα, καλοδουλεμένα κείμενα, σε γλώσσα απλή και κατανοητή, που έδωσε ουσία και νόημα στο έργο και μας έκανε να μπούμε για τα καλά στο πνεύμα της ιστορίας. Πανέμορφα κείμενα, όπως μόνο η συγγραφέας μας ξέρει να γράφει!

Η σκηνοθεσία, με τη συμμετοχή της βοηθού Κατερίνας Γεωργάκη και τη σύμπραξη της Χριστίνας Κουλουμπή, ήταν ανάλογη της ποιότητας των κειμένων. Οργανωμένη, γεμάτη χρώματα και φαντασία, έμπνευση και χιούμορ, κίνηση, τραγούδι και χορό, πλαισιωμένη από μια ομάδα ηθοποιών που μαγνήτισαν το κοινό με τη χάρη, τη φωνή και το ταλέντο τους, αποδείκνυε για άλλη μια φορά τον λόγο για τον οποίο η Κάρμεν Ρουγγέρη και η ομάδα της θεωρείται η κορυφαία του παιδικού θεάτρου. Το θέαμα που είδαμε ξεφεύγει, για να είμαι ειλικρινής, από το πεδίο του θεάματος μόνο για παιδιά και αγγίζει με άμεσο τρόπο άτομα κάθε ηλικίας. Μια τέτοιου είδους σκηνοθεσία αναβαθμίζει την αξία του παιδικού θεάτρου και το θέτει ως παράσταση, ισοδύναμο με άλλου είδους θεατρικές δημιουργίες. Ειλικρινά, είναι τιμή μου να βλέπω τέτοιου είδους παραστάσεις και να γράφω κριτικές για τόσο ταλαντούχους καλλιτέχνες και εξαιρετικούς ανθρώπους. Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τον μεγαλύτερο θαυμασμό μου!

Η εκπληκτική Χριστίνα Κουλουμπή έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια και παίζει επίσης στην παράσταση ως ηθοποιός. Η ομορφιά των σκηνικών και των κοστουμιών ξεπερνά το τέλειο ως ιδέα. Είναι ίσως ό,τι πιο όμορφο έχω δει ποτέ μου ως δημιουργία. Μια πανδαισία χρωμάτων, μορφών και υλικών, που δημιουργούν ολόκληρους μαγεμένους κόσμους, που μας καλούν και δε θέλουμε να βγούμε από αυτούς.

7-_mg_5117Η δημιουργός που έκανε τη διαφορά είναι η εκπληκτική Χριστίνα Κουλουμπή, η οποία έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια και παίζει επίσης στην παράσταση ως ηθοποιός. Έχω ήδη γράψει σε προηγούμενη κριτική, ότι η ομορφιά των σκηνικών και των κοστουμιών ξεπερνά το τέλειο ως ιδέα. Είναι ίσως ό,τι πιο όμορφο έχω δει ποτέ μου ως δημιουργία. Μια πανδαισία χρωμάτων, μορφών και υλικών, που δημιουργούν ολόκληρους μαγεμένους κόσμους, που μας καλούν και δε θέλουμε να βγούμε από αυτούς. Η «Αργώ» ως κατασκευή ήταν ένα κομψοτέχνημα, μια εκπληκτική σύλληψη και ιδέα και ο τρόπος που το καράβι απέκτησε φωνή και ζωή, μόνο ευφυέστατος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί! Όλη η σύλληψη των σκηνικών και των ενδυμάτων, ήταν μελετημένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια και το κάθε κομμάτι από αυτά ήταν ένα καλλιτεχνικό έργο. Με τη βοήθεια της Έρρικας Αλαμάνου, ολόκληρη η σκηνή ντύθηκε γη και θάλασσα και στην κυριολεξία μας ταξίδεψε! Για άλλη μια φορά, δηλώνω πραγματικά μαγεμένη από τη δουλειά και το ταλέντο της δημιουργού μας και της δίνω πολλά συγχαρητήρια! Τα αξίζει και με το παραπάνω.

Η παράσταση αυτή ξεχώρισε και για άλλα πράγματα. Υπήρχε υπέροχη κίνηση και εξαιρετικές χορογραφίες. Εντυπωσιακοί φωτισμοί. Υπήρχε video wall και μουσική… τραγούδι, χορός, μάχες με σπαθιά! Πίσω από όλα όσα ανέφερα, σπουδαίοι δημιουργοί. Ο Πέτρος Γάλλιας με τις χορογραφίες του έδωσε στο θεατρικό την αίσθηση του μιούζικαλ, της ραφιναρισμένης κίνησης, την πλαστικότητα που ταιριάζει τόσο πολύ σε ένα έργο αυτής της ομορφιάς. Οι φωτισμοί του έδεσαν με τον σωστό τρόπο, τόσο με την πλοκή, όσο και με τα περίτεχνα χορευτικά. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει και με το παραπάνω. Εξαιρετική δουλειά, γεμάτη έμπνευση και χάρη.

Η επιλογή της μουσικής ήταν μια τεράστια, μα ευχάριστη έκπληξη, μια και έπαιξαν ρυθμοί και τραγούδια από τον Πόντο. Τελικά από την άλλη, όχι και τόσο μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής του έργου εκτυλίσσεται ακριβώς στα μέρη αυτά… στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Με στίχους, σοφά δουλεμένους και άρτια στημένους υπό την πένα του Ανδρέα Κουλουμπή, ο Αντώνης Δελαπόρτας, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγου και η Αγάπη Διαγγελάκη είχαν το σωστό υλικό να δουλέψουν μουσικά και φωνητικά και μέσω της μουσικής επεξεργασίας και διδασκαλίας, μας προσέφεραν ένα άρτιο αποτέλεσμα που εντυπωσίασε και ειλικρινά μάγεψε το κοινό. Ειδικά οι εικόνες και τα βίντεο που προβάλλονταν, δημιουργία του Αντώνη Δελαπόρτα και οι μάχες με τα σπαθιά, έργο του Κωνσταντίνου Μπουμπούκη, ξεσήκωσαν τους μικρούς μας φίλους! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους παραπάνω καλλιτέχνες!

Η σκηνοθεσία ήταν οργανωμένη, γεμάτη χρώματα και φαντασία, έμπνευση και χιούμορ, κίνηση, τραγούδι και χορό, πλαισιωμένη από μια ομάδα ηθοποιών που μαγνήτισαν το κοινό με τη χάρη, τη φωνή και το ταλέντο τους.

1-_mg_5268Φυσικά εκείνοι που συνεπήραν το κοινό, ήταν οι έντεκα ηθοποιοί μας… ένας έλειπε για να συμπληρωθεί η δωδεκάδα, αλλά και πάλι το γεγονός αυτό δεν τους εμπόδισε να γίνουν Θεοί, θνητοί, πολεμιστές, μάγισσες, βασιλείς και βασίλισσες και κυρίως… αργοναύτες! Ο Πολύκαρπος Φιλιππίδης είναι ο φιλόδοξος και μαχητικός Ιάσονας, τον οποίο περιστοιχίζουν σπουδαίες ανδρικές και γυναικείες παρουσίες: ένας εξαιρετικός Μανώλης Κλωνάρης ως Ηρακλής, λίαν επιβλητικός ο Γιώργος Μπανταδάκης ως μοχθηρός θείος και άδικος βασιλιάς της Κολχίδας, Ρωμανός Κατανάς, Ευάγγελος Σαλευρής, Σωτήρης Σουριανός, Βασίλης Τσιγκριστάρης, εντυπωσιακοί και ταλαντούχοι στους ρόλους τους, έδεσαν τέλεια με την παρουσία και την κρυστάλλινη φωνή της Αγάπης Διαγγελάκη, τις πανέμορφες και λαμπερές μορφές της Χριστίνας Κουλουμπή, που ως θεά και ως Αργώ έλαμψε και της Έλενας Μιχαλάκη, που ως μητέρα του Ιάσονα εντυπωσίασε με την αστραφτερή της ομορφιά και συναγωνίστηκε σε λάμψη και εκτόπισμα την παρουσία της Κατερίνας Γεωργάκη.

Ήταν υπέροχοι και οι έντεκα, μια και η παρουσία του καθενός συμπλήρωνε σαν αρμονικό κομμάτι παζλ εκείνη του άλλου. Μια ιδιαίτερα αρμονική ομάδα με ταλαντούχους ηθοποιούς, με όρεξη για δουλειά, που μας έδειξε τι σημαίνει συντονισμός, επαγγελματισμός και μεράκι για το λειτούργημα που ασκούν. Εύχομαι, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, το μέλλον να τους προσφέρει μόνο όμορφες στιγμές και μεγάλες επιτυχίες!

Η παράσταση αυτή, μας χάρισε δύο μαγικές ώρες μέσα στο ταξίδι με την «Αργώ» και φυσικά όπως όλοι περιμέναμε με αγωνία, μετά το τέλος του έργου το παιδικό κοινό, μέσω χειροκροτημάτων, ψήφισε για το ποια είναι η επικρατέστερη παράσταση που θα παιχτεί την επόμενη θεατρική σεζόν. Δε θα σας τη μαρτυρήσω όμως… Απαιτείται η παρουσία σας στη συγκεκριμένη λήψη αποφάσεων!

Στο μεταξύ, θα έχετε ήδη ταξιδέψει με την «Αργώ», θα έχετε πολεμήσει φανερούς και αόρατους εχθρούς, θα έχετε αποκτήσει πιστούς φίλους και κυρίως… θα έχετε περάσει μια καταπληκτική μέρα με την καλύτερη παρέα!

Ζήσαμε όλοι μαγεμένοι τις περιπέτειες του Ιάσονα μέσα από πανέμορφα, καλοδουλεμένα κείμενα, σε γλώσσα απλή και κατανοητή, που έδωσε ουσία και νόημα στο έργο και μας έκανε να μπούμε για τα καλά στο πνεύμα της ιστορίας. Πανέμορφα κείμενα, όπως μόνο η συγγραφέας μας ξέρει να γράφει!

3-_mg_5570Συντελεστές:

Κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνοθεσία: Κάρμεν ΡουγγέρηΧριστίνα Κουλουμπή
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική επεξεργασία-videoart: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής
Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης
Επιλογή τραγουδιών: Κωνσταντίνος Παλαιολόγου
Διδασκαλία τραγουδιών: Κωνσταντίνος Παλαιολόγου και Αγάπη Διαγγελάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου
Υπεύθυνη γραφείου παραγωγής: Αγγελική Μαντζουράνη
Φωτογραφίες: Νίκος Αθανασίου https://www.photolifez.com/

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Κατερίνα Γεωργάκη, Αγάπη Διαγγελάκη, Ρωμανός Κατανάς, Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης, Έλενα Μιχαλάκη, Γιώργος Μπανταδάκης, Ευάγγελος Σαλευρής, Σωτήρης Σουριανός, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Πολύκαρπος Φιλιππίδης

Παραστάσεις:

Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»-www.mcf.gr
Πειραιώς 206, ΤΚ 177 78 Ταύρος
Τηλ: 210 3418550, 210 3418579

Κάθε Κυριακή για κοινό και ομαδικές κρατήσεις στις 11:30 & 15:30.
Καθημερινά στις 10:00 για σχολεία & συλλόγους, κατόπιν συνεννόησης.

Κρατήσεις για σχολεία & συλλόγους από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-14:30, τηλ.: 215 550 8270 & 210 3418579 κ.α στο k.rouggeriskini1@gmail.com
6_mg_5167

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου