Εύχομαι να αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα, σχετικά με τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και να γίνουν συστηματικές ενέργειες από τους αρμόδιους, ώστε να επανέλθουν κάποια πράγματα που δεν ισχύουν πια, γιατί είχαν λόγο που υπήρχαν. Το μόνο που εύχομαι είναι τύχη και φωτισμένους ανθρώπους που να αγαπάνε τον πολιτισμό και να τον επαναπροσδιορίσουν.

Συνέντευξη στον Λεωνίδα Ζέη 

Η συνάντηση και η κουβέντα με την Ευγενία Παναγοπούλου μόνο τις καλύτερες εντυπώσεις μπορεί να σου αφήσει! Ευγενική, όπως το όνομα της, με θετική αύρα και πρόθυμη να απαντήσει σε όλες μας τις ερωτήσεις. Ένας νέος άνθρωπος του θεάτρου και της τηλεόρασης, που κάνει τα βήματα του αργά και σταθερά με ήθος και αξιοπρέπεια. Την παρακολουθούμε συχνά, μέσα από τους τηλεοπτικούς της ρόλους, αλλά ήρθε η ώρα να την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

– Σε γνωρίσαμε μέσα από την συμμετοχή σου στην καθημερινή τηλεοπτική σειράΗ ζωή της άλλης. Έκτοτε, σε βλέπουμε συχνά στην τηλεόραση και το θέατρο. Σου ήρθαν εύκολα τα πράγματα βγαίνοντας από την σχολή;

Ευγενία: Βγήκα με τρομερή όρεξη από την σχολή, με είχαν εμπνεύσει πολύ οι δάσκαλοι μου και έκανα πολλή δουλειά με τον εαυτό μου. Βγαίνοντας λοιπόν από την σχολή, δεν είχα καμία γνωριμία στον χώρο και οι δάσκαλοι μου στην “Δήλο”  ήταν παλιάς κοπής, οπότε μου είπαν βγές και κυνήγα την τύχη σου. Ποτέ κανένας τους δεν πήρε κάποιο τηλέφωνο για να με πάρουν σε δουλειά, αλλά πάντα ήξερα ότι, αν τους χρειαστώ τα τηλέφωνα τους ήταν ανοιχτά για μένα.

16176143_954914887941603_799739074_n– Τι έχεις να θυμάσαι από τα χρόνια της σχολής; Τι κρατάς από τους καθηγητές σου;

Ευγενία: Κρατάω την επιβράβευση και την στωικότητα που έδειχναν ανά βδομάδα που εξελισσόμασταν. Στάθηκα τυχερή με τους καθηγητές που συνάντησα στην σχολή, γιατί με υπομονή προσπαθούσαν να σε βοηθήσουν να σμιλεύσεις και να αναδείξεις ο,τι καλό είχες μέσα σου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά στο τρίτο έτος που είχα παιδευτεί πάρα πολύ με ένα κομμάτι που είχα, την “Μπεθ” από το “Ένα ψέμα του μυαλού” του “Σέπαρτ”.

Λίγο πριν από τις εξετάσεις, η κα Χατούπη γύρισε και μου είπε “Μπράβο Ευγενία, αυτό είναι το κομμάτι!”. Αυτή η φράση για μένα, ήταν η καλύτερη επιβράβευση για την δουλειά που είχα κάνει πάνω στον ρόλο.

– Ως νέα ηθοποιός, δοκιμάζεσαι ακόμα στον χώρο του θεάτρου. Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που τώρα ξεκινάνε την πορεία τους, σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία σου;

Ευγενία: Σίγουρα, ένας μεγαλύτερος ηθοποιός από μένα θα είχε να δώσει μία καλύτερη συμβουλή στα νέα παιδιά, αλλά αν πρέπει να πω κάτι, αυτό είναι ότι θα πρέπει να οπλιστούν με πολύ θάρρος, να έχουν ήθος και “ευγενικό θράσος”, ώστε να βγουν στην δουλειά και να  διεκδικήσουν πράγματα.

– Αν σε γυρίσω πίσω στα εφηβικά σου χρόνια, ποιες θυμάσαι ότι είναι οι επιθυμίες σου γι΄ αυτό το επάγγελμα;

Ευγενία: Πάντα με φανταζόμουν να είμαι πάνω στο σανίδι με τους συναδέλφους μου και μαζί με κόσμο. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα γίνω η μεγάλη σταρ, αλλά ήθελα να είμαι εργάτης του θεάτρου και κινήθηκα προς αυτή την κατεύθυνση.

– Τι θυμάσαι από το πρώτο τηλεοπτικό σου γύρισμα; Μπορείς να μας μεταφέρεις τι ένιωθες εκείνη την ημέρα;

Ευγενία: Στο πρώτο μου τηλεοπτικό γύρισμα, ήταν παρών ο κ. Δημήτρης Αρβανίτης, με τον οποίο περιμένω πως και πώς να συνεργαστώ ξανά. Όπως καταλαβαίνεις, η παρουσία του εκεί με έκανε να τρέμω και να έχω άγχος. Ήμουν διαβασμένη πολύ καλά, αλλά θυμάμαι πως δεν ήξερα τι σημαίνει η λέξη “ρακόρ”. Έτσι, σε μία δισέλιδη σκηνή, εγώ έκανα πολλές κινήσεις και η “σκρίπτ” μου λέει: “φαντάζομαι τα θυμάσαι όλα αυτά που έκανες, γιατί θα την κάνουμε ξανά την σκηνή”. Την ρωτάω: “γιατί αφού την κάναμε την σκηνή;” και μου απαντάει εντελώς αφοπλιστικά, λέγοντας μου την λέξη: “ρακόρ αγάπη μου!”. Όπως καταλαβαίνεις, από την πρώτη μέρα έπεσα στα βαθιά. (γελάει)

16122041_954914914608267_942604994_o

Στο Λονδίνο ένιωσα πως είναι να είσαι ξένος σε μία χώρα και να σε αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Πόνεσα πολύ τους μετανάστες, τους οποίους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους και όχι ως σκουπίδια.

– Στο θέατρο ονειρεύεσαι ρόλους ή συνεργασίες;

Ευγενία: Ονειρεύομαι μόνο συνεργασίες. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της ομάδας και στη συλλογική δουλειά στο επάγγελμα μας. Δεν ονειρεύομαι να γίνω πρωταγωνίστρια, χωρίς να είναι κατακριτέο αυτό για όσους το θέλουν.

– Πως είναι σήμερα τα οικονομικά ενός νέου ηθοποιού; Μπορεί κάποιος να ζήσει από αυτό ή τουλάχιστον να έχει μία σχετική άνεση;

Ευγενία: Δυστυχώς, τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ δύσκολα και αυτό δεν αφορά μόνο τους νέους ηθοποιούς, αλλά όλους. Εύχομαι να αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα και να γίνουν συστηματικές ενέργειες από τους αρμόδιους, ώστε να επανέλθουν κάποια πράγματα που δεν ισχύουν πια, γιατί είχαν λόγο που υπήρχαν. Εγώ προσωπικά, έχω εκμηδενίσει τις ανάγκες μου, ώστε να προσαρμοστώ στην πραγματικότητα. Το μόνο που εύχομαι είναι τύχη και φωτισμένους ανθρώπους που να αγαπάνε τον πολιτισμό και να τον επαναπροσδιορίσουν.

– Μιας και μιλάμε για την οικονομική κατάσταση των ηθοποιών να σε ρωτήσω και κάτι άλλο. Θεωρείς πως είναι εύκολο για μία μέση οικογένεια να πάει σήμερα στο θέατρο και να πληρώσει το εισιτήριο;

Ευγενία: Ναι βέβαια. Υπάρχουν αρκετές παραστάσεις και θέατρα που έχουν μειώσει αρκετά την τιμή του εισιτηρίου. Επίσης, υπάρχουν διάφορα site που δίνουν δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός ή κάνουν ειδικές τιμές σε ανέργους. Τα πάντα πια είναι θέμα διάθεσης .Αν κάποιος θέλει να πάει στο θέατρο, σίγουρα μπορεί.

– Ας αλλάξουμε κλίμα. Πες μας δύο λόγια για την τηλεοπτική σειρά Ζωή μου, στην οποία συμμετέχεις.

Ευγενία: Είναι μία πολύ όμορφη σειρά, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Καρμέλας Κατσαμένη. Τα γυρίσματα μας ήταν αρκετά δύσκολα και απαιτητικά, αλλά όλοι μας είχαμε πολλή όρεξη και μεράκι γι΄ αυτή την δουλειά και έτσι υπήρχε αρμονία στην συνεργασία. Θα ήθελα να αναφέρω τα ονόματα των συναδέλφων με τους οποίους συνεργάστηκα στα γυρίσματα της σειράς: Κρίστυ Παπαδοπούλου, Κατερίνα Γερονικολού, Νικόλας Μακρής, Αγγελική Φιλιππίδου, Χάρης Κολός, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Ορέστης Σοφοκλέους, Αντρέας Τσέλεπος και φυσικά όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους που συμμετέχουν.

16129807_954917074608051_702056728_o

Στιγμιότυπο από την καθημερινή σειρά “Ζωή Μου” στο Star

– Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Ευγενία: Έχω να περιμένω κάποια πράγματα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να ανακοινώσω κάτι ακόμα. Από κει και πέρα, θέλω να σου πω ότι έχω πολλή όρεξη να δουλέψω και να βουτήξω βαθιά στην δουλειά. Θέλω να κάνω και να μάθω καινούργια πράγματα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που έφυγα για το Λονδίνο.

– Μίλησε μας για τα χρόνια που ήσουν στο Λονδίνο. 

Ευγενία: Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω μία φίλη που με παρότρυνε να το κάνω. Ήταν μία δύσκολη περίοδος για μένα, όπου μετά από τέσσερα γεμάτα χρόνια δουλειάς δεν είχα να κάνω κάτι, γιατί κόπηκε η δουλειά που έκανα στην τηλεόραση, εξαιτίας ενός πολύ δυσάρεστου γεγονότος. Έτσι αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα και έφυγα για το Λονδίνο, όπου έδωσα audition στην Central Saint Martins. Η παραμονή μου στο εξωτερικό, εκτός από την μαθητεία σε μεγάλες σχολές, όπως η Central και η Rada και τα εφόδια που πήρα για την τέχνη μου, μου έμαθαν να είμαι πιο μαλακή και ευγενής ως άνθρωπος. Επίσης, ένιωσα πως είναι να είσαι ξένος σε μία χώρα και να σε αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Πόνεσα πολύ τους μετανάστες, τους οποίους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους και όχι ως σκουπίδια.

– Αν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μία ευχή σου, ποια θα ήταν αυτή;

Ευγενία: Να έχω εγώ και ο υπόλοιπος κόσμος ΥΓΕΙΑ με όλα τα γράμματα κεφαλαία και ένα καλύτερο θέατρο, με καλύτερες συνθήκες για τους ηθοποιούς και για τον κόσμο.

– Σε ευχαριστούμε πολύ Ευγενία Παναγοπούλου για την ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε και σου ευχόμαστε να έχεις μία όμορφη και ανοδική πορεία.

16145131_954917027941389_604080603_o

Στιγμιότυπο από την καθημερινή σειρά “Ζωή Μου”  στο Star

16129714_954917477941344_1531255716_o

To cast της καθημερινής σειράς “Ζωή Μου” στο Star

Ευχαριστούμε πολύ τον ενδυματολόγο Κλέων Φυσέκη.

Συνέντευξη: Λεωνίδας Ζέης
Απομαγνητοφώνηση: Λεωνίδας Ζέης
Επιμέλεια: Νίκος Γινάργυρος


Λεωνίδας Ζέης

Λεωνίδας Ζέης

Ονομάζομαι Λεωνίδας Ζέης, είμαι απόφοιτος της δραματικής σχολής 'ΒΕΑΚΗ', καθώς και του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αθήνας. Συχνά παρακολουθώ σεμινάρια που αφορούν το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχω κάνει μαθήματα σύγχρονου χορού, τραγουδιού καθώς και σωματικού θεάτρου. Αγαπώ πολύ το ραδιόφωνο και παλιότερα έκανα τις δικές μου εκπομπές σε έναν ιντερνετικό σταθμό. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω, πηγαίνω βόλτες στο κέντρο της πόλης και παίζω ερασιτεχνικά μπουζούκι. Μέσα από το θέατρο νιώθω ότι μπορώ να εκφράζομαι και να ονειρεύομαι , καθώς και να απαντώ σε πολλά ερωτήματα που αφορούν εμένα.
Λεωνίδας Ζέης