Συνέντευξη στον Λεωνίδα Ζέη

Η συνάντηση και η συζήτηση με την χορογράφο και ιδρύτρια του χοροθεάτρουΛυδία Λίθος Φένια  Αποστόλου, δεν μπορεί να είναι παρά μόνο απολαυστική. Μιλάει με πάθος και αγάπη για την δουλειά της και σου μεταφέρει όλα αυτά που σκέφτεται με αμεσότητα και ειλικρίνεια.

– Από πoιa ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον χορό;

 Φένια : Ξεκίνησα να εκπαιδεύομαι χορευτικά στην εφηβεία μου. Με πήγε η μητέρα μου στον Βαγγέλη Σειληνό, ο οποίος με πήρε στην ομάδα του και έτσι απέκτησα σκηνική εμπειρία από τα δεκατέσσερα  μου. Έμεινα μαζί του ωσότου ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Κρατική σχολή Ορχηστρικής τέχνης. Πριν ξεκινήσω στην ομάδα του Βαγγέλη Σειληνού, θυμάμαι πως έφτιαχνα με τον αδερφό μου κάποιες αυτοσχέδιες χορογραφίες και τις δείχναμε στις φίλες της μητέρας μου όταν έρχονταν στο σπίτι και όλοι λέγανε το παιδί έχει ταλέντο στον χορό. Έκτοτε όλα πήραν τον δρόμο τους.

– Πλέον είσαι μία αναγνωρισμένη χορογράφος/σκηνοθέτης. Στα πρώτα χρόνια που ασχολήθηκες με τον χορό  που δεν ήξερες πως θα πάνε τα πράγματα, ποια ήταν τα κρυφά  σου όνειρα γι’ αυτό το επάγγελμα;

Φένια : Αγαπούσα πάρα πολύ την σκηνή. Ήθελα αυτό που κάνω να αφορά το κοινό. Πάντα φανταζόμουν τον εαυτό μου να χορεύει και να ερμηνεύει ταυτόχρονα. Για μένα ήταν πάντα δισυπόστατος ο χορός. Όνειρο μου ήταν να συνδυάσω τον χορό με το θέατρο, να εκφράσω έναν ρόλο ή κάποια κατάσταση που μπαίνει περισσότερο στα θεατρικά πράγματα.

– Η παράσταση που σκηνοθετείς την Κυριακή στο Μέγαρο μουσικής, επιλέχθηκε από μία διεθνή επιτροπή, αποτελούμενη από  διευθυντές διάφορων Ευρωπαϊκών φεστιβάλ.  Πως αισθάνεσαι γι΄ αυτό;

Φένια : Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχουμε σαν ομάδα στην Πλατφόρμα σύγχρονου Ελληνικού χορού και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς. Και τις δύο φορές επιλεχθήκαμε από διεθνή επιτροπή με καθαρά αντικειμενικά κριτήρια. Είναι ένας μεγάλος θεσμός και τα έργα που επιλέγονται σε αυτόν έχουν την δυνατότητα να παρουσιαστούν με τις πιο ιδανικές συνθήκες.

13351107_1095174580540420_750049789_o

– Στο έργο σου μιλάς για τις σχέσεις των δύο φύλων. Ένα ζευγάρι αλλάζει για λίγο ρόλους με σκοπό να γνωρίσει ο ένας την μύχια πλευρά του άλλου, να ταυτιστούν με τους αντίθετους τους ρόλους για πρώτη φορά βιώνοντας το διαφορετικό. Ποιο ήταν το ερέθισμα σου για να θίξεις ένα τέτοιο θέμα;

Φένια : Γενικά μου αρέσει να πραγματεύομαι διαφορετικά θέματα στα έργα μου. Οι χορευτές μου με οδήγησαν σε αυτό θέμα. Όταν ξεκινάω ένα έργο, πάντα εμπνέομαι από τους performers μου. Επίσης, ήθελα να μιλήσω για την διαφορετικότητα. Τα δύο φύλα  είναι δύο διαφορετικοί πλανήτες που ουσιαστικά δεν ενώνονται ποτέ αλλά προχωράνε παράλληλα. Ήθελα να κάνω ένα έργο ανακωχής για τα δύο φύλα. Ένα έργο συγχώρεσης.

– Μίλησες για διαφορετικότητα. Αυτό το έργο ίσως  είναι ένας ύμνος στην διαφορετικότητα;

Φένια : Ναι, είναι ένας ύμνος στην διαφορετικότητα γιατί είναι ένα ερωτικό παιχνίδι απόλυτης ελευθερίας. Είναι ένα ζευγάρι που έχει την ελευθερία κατόπιν συνεννοήσεως να κάνει  ο,τι θέλει μεταξύ του . Εκτός από αυτό, είναι και μία ελευθερία που δίνεται σε αυτή την εποχή που τα φύλα έχουν έρθει πιο κοντά.

– Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον χορό;

Φένια : Οι εποχές δυστυχώς έχουν αλλάξει. Στα χρόνια που σπούδασα εγώ ήμασταν τυχεροί γιατί υπήρχε κρατική μέριμνα για τον χορό. Υπήρχαν μεγάλες ομάδες. Τώρα πια δεν υπάρχουν αυτά. Θέλω να πω στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με τον χορό να μην χάνουν το κουράγιο τους, γιατί έχουμε καλές σχολές και καλούς δασκάλους. Και από την στιγμή που αποκτήσουν ένα καλό τεχνικό επίπεδο, μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους  σε άλλες χώρες που οι συνθήκες είναι καλύτερες. Οφείλουμε να βοηθάμε τα νέα παιδιά και να τα αφήνουμε να ονειρεύονται.

14699750_1201987136525830_663568677_n1

– Πως είναι σήμερα τα πράγματα για τον χορό στην χώρα μας;

Φένια : Δυστυχώς πια δεν υπάρχουν ομάδες και έτσι το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτή την τέχνη. Οι παραστάσεις χορού που γίνονται στην Ελλάδα είναι απειροελάχιστες . Το κοινό καλλιεργείται όταν έχει κάτι να δει και να επικοινωνήσει μαζί του.

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Φένια : Θα κάνω ένα καινούργιο έργο το οποίο  θα παιχτεί το καλοκαίρι στο φεστιβάλ Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Έκαναν πρεμιέρα δύο καινούρια μου σόλο στο “Open September” στο θέατρο “Vault“, το “Διδώ” και το “Πρόσγειος Πτήση“, όπου θα τα παρουσιάσω ξανά στον μήνα χορού το καλοκαίρι. Τέλος, το “Twisted Genders”  και το “The Dream of my Dream” θα παιχτούν στην Ρόδο 1 και 2 Δεκεμβρίου και στο θέατρο “Γραμμές” στην Πάτρα στις 18 και 19 Δεκεμβρίου θα παιχτούν τρία σόλο : το “Διδώ“, το “Πρόσγειος Πτήση” και το “Dream of my dream“.

*Η κεντρική φωτογραφία της Φένιας Αποστόλου είναι του Νίκου Γεωργίου

Για πληροφορίες για την παράσταση Twisted Genders πατήστε εδώ

Λεωνίδας Ζέης

Λεωνίδας Ζέης

Ονομάζομαι Λεωνίδας Ζέης, είμαι απόφοιτος της δραματικής σχολής 'ΒΕΑΚΗ', καθώς και του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Αθήνας. Συχνά παρακολουθώ σεμινάρια που αφορούν το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχω κάνει μαθήματα σύγχρονου χορού, τραγουδιού καθώς και σωματικού θεάτρου. Αγαπώ πολύ το ραδιόφωνο και παλιότερα έκανα τις δικές μου εκπομπές σε έναν ιντερνετικό σταθμό. Στον ελεύθερο χρόνο μου διαβάζω, πηγαίνω βόλτες στο κέντρο της πόλης και παίζω ερασιτεχνικά μπουζούκι. Μέσα από το θέατρο νιώθω ότι μπορώ να εκφράζομαι και να ονειρεύομαι , καθώς και να απαντώ σε πολλά ερωτήματα που αφορούν εμένα.
Λεωνίδας Ζέης