Γράφει η Αγγελική Μπάτσου
Βρεθήκαμε στο Θέατρο “Βεάκειο”, στις 19 Ιουνίου 2019, για να παρακολουθήσουμε την πρεμιέρα της παράστασης “Τρεις φόνοι…καμιά κηδεία”, των Ron Clark & Sam Bobrick, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού.
Το τρομερό αυτό αμερικάνικο συγγραφικό δίδυμο, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία τις δεκαετίες του εξήντα, εβδομήντα και ογδόντα (το συγκεκριμένο έργο γράφτηκε το 1979), έρχεται στην Ελλάδα πιο ανανεωμένο από ποτέ, μέσα από μια φρέσκια σκηνοθετική μεταφορά, με σκοπό να σκορπίσει γέλιο στα καλοκαιρινά μας βράδια.
Με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, οι οποίοι ανήκουν στο βαρύ πυροβολικό των πιο κορυφαίων ερμηνευτών, η παράσταση αυτή περιοδεύει κυριολεκτικά σε όλα σχεδόν τα μέρη της χώρας, ως και τα τέλη Αυγούστου.

Η κωμωδία σε μορφή φάρσας είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη και ειδικά όταν υπάρχει ένα τόσο έξυπνο σενάριο, η διασκέδαση και το γέλιο είναι κάτι το αυτονόητο.
Καθώς μπήκαμε στο “Βεάκειο” και είδαμε το σκηνικό το οποίο παρουσιάζει το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, αρχίσαμε σιγά-σιγά να καταλαβαίνουμε ότι κάτι “ύποπτο” συμβαίνει εδώ. Όταν εισέβαλαν στο δωμάτιο οι πρωταγωνιστές, απλά βεβαιωθήκαμε γι αυτό. Η συνέχεια όμως επί σκηνής!

Υπόθεση

Τρεις φόνοι που οργανώνονται στο ίδιο ξενοδοχείο, στον ίδιο όροφο (είναι ψηλά κιόλας), στο ίδιο δωμάτιο, τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Ο πρώτος φόνος είναι τα Χριστούγεννα, ο δεύτερος το Πάσχα και ο τρίτος την Πρωτοχρονιά (πιάσαμε όλες τις μεγάλες γιορτές!).
Βασικοί δράστες και ανύποπτοι ύποπτοι, ένα ερωτικό τρίγωνο. Ο σύζυγος, η σύζυγος και ο εραστής.
Στην πρώτη απόπειρα φόνου, η σύζυγος και ο εραστής σχεδιάζουν να βγάλουν από τη μέση τον σύζυγο.
Στη δεύτερη απόπειρα, η σύζυγος και ο σύζυγος προσπαθούν να τιμωρήσουν με την εσχάτη των ποινών τον άπιστο εραστή της συζύγου.
Και τέλος, στην τρίτη και φαρμακερή απόπειρα, ο απατημένος σύζυγος και ο απατημένος εραστής έχουν βάλει ως σκοπό ζωής τον θάνατο της άπιστης ερωμένης και συζύγου. Θα τα καταφέρουν άραγε; Θα θρηνήσουμε θύματα ή τελικά
θα λυθεί με κάποιον άλλο τρόπο αυτός ο γόρδιος δεσμός του πιο κωμικού τριγώνου;

Κριτική

Ένα θεατρικό το οποίο γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα, μπορεί να μεταφερθεί με επιτυχημένο τρόπο στα σημερινά ελληνικά δεδομένα; Η απάντηση είναι σαφέστατα, ναι.
Με τη σωστή μετάφραση και μεταβολή κάποιων ξένων στοιχείων του θεατρικού σε καθαρά ελληνικά γνωρίσματα, ήθη και έθιμα (Χριστούγεννα- Πάσχα), με τη χρήση των ελληνικών ιδιωμάτων και καθημερινών εκφράσεων, με μοντέρνα σκηνικά και κοστούμια, μπορεί κάποιος να έχει ως αποτέλεσμα ένα ολόφρεσκο, ξεκαρδιστικό έργο που προορίζεται για κάθε ηλικία και γούστο.
Η πανέξυπνη σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Κυριακού δημιουργεί ένα αξιολάτρευτο οπτικά αποτέλεσμα , το οποίο διατηρώντας έντονα τα στοιχεία της φάρσας και όντας γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις, ξαφνιάζει ευχάριστα και προσφέρει άφθονο γέλιο σε όλους.
Πανέξυπνες ατάκες και εναλλαγές, έντονο σασπένς και σκηνικός δυναμισμός, είναι λίγα από τα στοιχεία που συνθέτουν μια πανέμορφη και άκρως διασκεδαστική παράσταση. Ο σκηνοθέτης μας, σεβόμενος το βασικό σενάριο, μπόρεσε με αξιοθαύμαστο τρόπο να το προσαρμόσει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και να το μετατρέψει στο θεατρικό του φετινού καλοκαιριού! Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το τόσο όμορφο αποτέλεσμα και του ευχόμαστε μόνο τα καλύτερα! Καλή συνέχεια με την καλοκαιρινή περιοδεία σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας!

Ο Κώστας Αποστολάκης, είναι η πέτρα του σκανδάλου. Είναι ο τρίτος άνθρωπος, και δη, ο οικογενειακός οδοντίατρος ο οποίος εισβάλει στη ζωή του κατά τα άλλα ευτυχούς ζεύγους και την κάνει άνω-κάτω. Με την τόσο χαρακτηριστικά βραχνή φωνή του και ιδιαίτερα με τον τρόπο που ερμηνεύει τόσο τον θύτη όσο και το θύμα των περιστάσεων, σκορπάει γέλιο και διασκεδάζει αφάνταστα το κοινό με τις κινήσεις και τις ατάκες του. Ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, ο οποίος για άλλη μια φορά κερδίζει τις εντυπώσεις και την καρδιά του κοινού του με τον ξεσηκωτικό του τρόπο και την εν γένει παρουσία του ως κωμικός. Τον ευχαριστούμε πολύ για όλα και του δίνουμε πολλά μπράβο και συγχαρητήρια για μια ακόμα εμπνευσμένη ερμηνεία του!

Ο Κώστας Αποστολάκης, με την τόσο χαρακτηριστικά βραχνή φωνή του και ιδιαίτερα με τον τρόπο που ερμηνεύει τόσο τον θύτη όσο και το θύμα των περιστάσεων, σκορπάει γέλιο και διασκεδάζει αφάνταστα το κοινό με τις κινήσεις και τις ατάκες του.

IMG_4768-kipotheatro-fonoi-780x405

Η Κατερίνα Μπιλάλη, είναι η έτερη πανέμορφη πέτρα του σκανδάλου. Ραφινάτη, σέξι, ξεσηκωτική, γεμάτη νάζι μα και γεμάτη πλεκτάνη, ψάχνει εναγωνίως τρόπους να ξεφορτωθεί την πρώτη φορά τον άντρα της και την επόμενη τον εραστή της. Την τρίτη φορά ομολογουμένως δε θα την πείραζε να ξεφορτωνόταν και τους δύο, αλλά αυτό θα μας χαλούσε το σενάριο! Γλυκύτατα ξεκαρδιστική, αξιολάτρευτα δολοπλόκα και εντυπωσιακά έξυπνη και πονηρή, η καλλιτέχνιδά μας αποδεικνύει το μεγάλο ταλέντο της και σε κωμικούς ρόλους. Το απαραίτητο συμπλήρωμα γυναικείας εσάνς στο θεατρικό αυτό, η οποία στολίζει με την παρουσία της την παράσταση και δημιουργεί έναν ακόμα διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα θεατρικό ρόλο. Για άλλη μια φορά η Κατερίνα Μπιλάλη μας γοητεύει με το παίξιμο και την παρουσία της και την ευχαριστούμε θερμά γι αυτό. Μπράβο της, συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στην καλοκαιρινή αυτή περιοδεία!

 Η Κατερίνα Μπιλάλη, γλυκύτατα ξεκαρδιστική, αξιολάτρευτα δολοπλόκα και εντυπωσιακά έξυπνη και πονηρή,  αποδεικνύει το μεγάλο ταλέντο της και σε κωμικούς ρόλους. Το απαραίτητο συμπλήρωμα γυναικείας εσάνς στο θεατρικό αυτό, η οποία στολίζει με την παρουσία της την παράσταση.

i0hvz81559750138145

Ο Σπύρος Πούλης, υποδύεται και στις τρεις χρονικές στιγμές τον απατημένο σύζυγο. Στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση, η σύζυγος τον απατάει με τον εραστή, ενώ στην τρίτη τον απατάει και με τον πρώην εραστή και ταυτόχρονα με έναν νέο εραστή. Μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε το δράμα που ζει!
Ένας από τους καλύτερους κωμικούς του σύγχρονου θεάτρου είναι αδύνατον να μην ξεσηκώσει για τα καλά το κοινό του! Μια ευθυτενής, νευρώδης δέσμη ενέργειας και γέλιου, με την τόσο χαρακτηριστική φωνή και στυλ που ξεχωρίζουν από μίλια μακριά, και δεν αφήνουν κανέναν θεατή αμέτοχο σε αυτό το one man show του γέλιου.
Η συγκεκριμένη περίπτωση ηθοποιού αποτελεί εγγύηση ποιότητας και σίγουρου γέλιου. Κάθε του εμφάνιση και επιλογή, τόσο θεατρική όσο και τηλεοπτική, αποτελεί εγγύηση για κάτι γνήσιο, αυθεντικό και απόλυτα επιτυχημένο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το συγκεκριμένο θεατρικό. Για άλλη μια φορά τον ευχαριστούμε θερμά για όλα όσα μας έχει προσφέρει και συνεχίζει να μας προσφέρει και του ευχόμαστε πάντα τα καλύτερα. Θερμά συγχαρητήρια και πολλά μπράβο γιατί πραγματικά τα αξίζει!

Ο Σπύρος Πούλης, ένας από τους καλύτερους κωμικούς του σύγχρονου θεάτρου είναι αδύνατον να μην ξεσηκώσει για τα καλά το κοινό του! Μια ευθυτενής, νευρώδης δέσμη ενέργειας και γέλιου, με την τόσο χαρακτηριστική φωνή και στυλ που ξεχωρίζουν από μίλια μακριά, και δεν αφήνουν κανέναν θεατή αμέτοχο σε αυτό το one man show του γέλιου.

IMG_4779-kipotheatro-fonoi

Ιδιαίτερα σημαντικά κομμάτια της παράστασης τα οποία είναι πρέπον να αναφερθούν είναι τα σκηνικά της Νατάσας Παπαστεργίου, τα κοστούμια της Κατερίνας Ανδρικοπούλου και οι φωτισμοί του Βλάση Θεοδωρίδη. Τα σκηνικά, μοντέρνα, εντυπωσιακά και κομψά, τραβούν το βλέμμα από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Δημιουργούν έντονη την εντύπωση ενός δωματίου ξενοδοχείου και βοηθούν ιδιαίτερα τους ηθοποιούς στο να κινηθούν σωστά στον χώρο και να αποδώσουν σωστά την κίνηση του ρόλου τους.
Τα κοστούμια, με κομψό στυλ και έντονα χρώματα, κατορθώνουν να μας περάσουν με ευκρίνεια τον εκάστοτε θεατρικό χαρακτήρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Στην τρίτη απόπειρα φόνου δε, περιμένει όλους τους θεατές η πιο ξεκαρδιστική έκπληξη, την οποία και δεν αποκαλύπτω!
Οι φωτισμοί, σε πλήρη αρμονία με την πλοκή και τη ροή του έργου, μας βάζουν για τα καλά μέσα στο κλίμα της πλοκής και ταιριάζουν απόλυτα με τα σκηνικά του θεατρικού.
Εξαιρετική δουλειά και από τους τρεις δημιουργούς, τους αξίζουν θερμές ευχαριστίες και μπράβο για την τόσο προσεγμένη αυτή παράσταση. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια και πάντα μαζί μας σε ανάλογες θεατρικές παραγωγές!

“Τρεις φόνοι …καμιά κηδεία”, τρεις πράξεις, άφθονο γέλιο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας! Αν θέλετε να γεμίσετε την καρδιά σας με φως και γέλιο, το πιο όμορφο και χιουμοριστικό θεατρικό σχήμα σας περιμένει σε κάθε σημείο της χώρας αυτό το καλοκαίρι. Πάρτε μαζί σας νερό, πολλή όρεξη, κέφι και χαμόγελο και ελάτε να δείτε από κοντά τα παθήματα που δε γίνονται όμως μαθήματα, ενός ξεχωριστού, υπέροχου τρίο!

Συντελεστές παράστασης

Πρωταγωνιστούν

Κώστας Αποστολάκης
Κατερίνα Μπιλάλη
Σπύρος Πούλης

ΜετάφρασηΣκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού

Σκηνικά: Νατάσα Παπαστεργίου

Κοστούμια: Κατερίνα Ανδρικοπούλου

Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης

Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

Δημόσιες σχέσεις: Μαργαρίτα Δρούτσα

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου