Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Βρεθήκαμε στο θέατρο «Κιβωτός» για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Το βαλς με τα παραμύθια», σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Η θεατρική σκηνή του φιλόξενου, εντυπωσιακού και ζεστού χώρου της «Κιβωτού» γίνεται κάθε Κυριακή ένα πολύβουο μελίσσι γεμάτο με παιδικές φωνές και γέλια, που περιμένουν με ανυπομονησία να δουν έξι υπέροχα παραμύθια που τα συνοδεύει η μαγική μουσική του Γιόχαν Στράους και μια ομάδα υπέροχων ηθοποιών που παίζουν μόνο για αυτά! Τις υπόλοιπες μέρες, η θεατρική σκηνή γεμίζει με τη «Συμμορία των 5 (The Ladykillers)» και την «Κιβωτό του Ζάρα».

Το kallitexnes.gr βρέθηκε εκεί για να ξαναγίνει παιδί και μαζί με τα παιδιά να νιώσει τη μαγεία του θεάτρου, συνδυασμένη με την πιο όμορφη κλασική μουσική και τραγούδι. Μόλις καθίσαμε στις αναπαυτικές μας θέσεις, η μαγεία ξεκίνησε…

Λίγα λόγια για το έργο:

Όχι ένα, όχι δύο, αλλά έξι ολόκληρα παραμύθια ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. «Ο βασιλιάς Κοκκινοτρίχης», «Η βασιλοπούλα και ο βάτραχος», «Ο σπόρος του αυτοκράτορα», «Οι μουσικοί της Βρέμης», «Ο Πινκ και η Πονκ», «Η χρυσή χήνα».

Έξι αγαπημένες, παιδικές, διδακτικές ιστορίες που εντρυφούν στα παιδιά ευγενείς ιδέες, υπό τη συνοδεία εξαίρετης μουσικής και τραγουδιών. Έξι μικρές παραστάσεις μέσα σε μία μεγάλη παράσταση που μας χωράει όλους! Μικρούς και μεγάλους!

Η σκηνοθεσία ήταν άριστα δουλεμένη και οργανωμένη, τόσο από άποψη διαχείρισης χρόνου, όσο και από το τελικό αποτέλεσμα το οποίο δεν άφηνε κανένα περιθώριο λάθους, έλλειψης ή αδυναμίας.

3Η κριτική μας:

Η Κάρμεν Ρουγγέρη για άλλη μια φορά χτίζει μια φαντασμαγορική παράσταση και την ντύνει από την αρχή ως το τέλος με το ταλέντο της, παρέα με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, εκπληκτικά σκηνικά και φυσικά τον Γιόχαν Στράους αυτοπροσώπως! Όχι… δε μιλάω μόνο για την πανέμορφη μουσική του, που κοσμεί την παράσταση. Όλοι μας έχουμε την τιμή στην αρχή του έργου, να παρακολουθήσουμε σε ζωντανή μετάδοση με φωτογράφους και ρεπόρτερ τον ίδιο τον δημιουργό να μας παραχωρεί μια συνέντευξη!

Η έκπληξη και ο θαυμασμός μας τεράστιος, το ίδιο και η πλοκή του καθενός παραμυθιού ξεχωριστά! Με πανέξυπνο, παιδοκεντρικό και παιδαγωγικό πρώτιστα τρόπο, η συγγραφέας μας κατορθώνει να περάσει σε όλους μας, μα ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, τις βασικές αρχές όπως λέει και η ίδια, της αγάπης, συνέπειας, εντιμότητας, συνεργασίας, υπευθυνότητας και καλοσύνης. Έξι σπουδαίες αξίες ζωής-έξι υπέροχα παραμύθια.

Η επιλογή της μουσικής του Γιόχαν Στράους, του πατέρα του βαλς, δεν ήταν καθόλου τυχαία, μια και έδεσε τέλεια με τις υπέροχες φωνητικές ερμηνείες των καλλιτεχνών, οι οποίοι εκτός από ηθοποιοί είναι και σπουδαίοι τραγουδιστές. Το ευγενές και κόσμιο που διατηρεί ανά τους αιώνες η κλασική μουσική, έρχεται σε πλήρη αρμονία με τα κοινωνικά και ηθικά ιδεώδη, τα οποία παραμένουν κι εκείνα άφθαρτα και ανέπαφα όσο υπάρχουν και θα υπάρχουν ανθρώπινες κοινωνίες.

Τα κείμενα της παράστασης, επιμελημένα και γραμμένα με τον πιο κομψό και ταυτόχρονα απλό και κατανοητό τρόπο, γίνονται εύκολα κατανοητά από τα παιδιά και εντυπωσιάζουν με τα νοήματά τους. Η σκηνοθεσία ήταν άριστα δουλεμένη και οργανωμένη, τόσο από άποψη διαχείρισης χρόνου, όσο και από το τελικό αποτέλεσμα το οποίο δεν άφηνε κανένα περιθώριο λάθους, έλλειψης ή αδυναμίας.

Ήταν κάτι παραπάνω από φανερό παρακολουθώντας τους ηθοποιούς, το πόσο σκληρά και ευσυνείδητα εργάστηκαν πάνω σε όλο αυτό, έτσι ώστε να λαμβάνουμε εμείς ως κοινό κάτι τόσο ωραίο το οποίο μοιάζει να είναι απλό, αλλά στα σίγουρα δεν είναι καθόλου.

Η κυρία Κάρμεν Ρουγγέρη μας έχει ομολογουμένως συνηθίσει σε τέτοιου είδους υπέροχες παραστάσεις όλα αυτά τα χρόνια, οπότε για άλλη μια φορά είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε ένα ονειρικό δίωρο, χαμένοι στη μαγεία του θεάτρου και της μουσικής. Η σκηνοθεσία, τα κείμενα, η συνολική ιδέα, η σύλληψη των σκηνών ήταν αναντίρρητα στοιχεία που κάνουν την παράσταση αυτή πρότυπο. Για άλλη μια φορά, την ευχαριστώ που μας έδωσε τη χαρά να παρακολουθήσουμε αυτό το υπέροχο έργο και μαζί με τα συγχαρητήριά μου, της εύχομαι πάντα να συνεχίζει να μας προσφέρει ομορφιά έτσι. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί κάποιος να δώσει.

Ένα άλλο στοιχείο που συντελεί στη μαγεία της συγκεκριμένης παράστασης, είναι τα εκπληκτικά κοστούμια και σκηνικά, έργο της Χριστίνας Κουλουμπή. Δεν υπάρχει παράσταση, που να την έχει επιμεληθεί στο θέμα των σκηνικών και κοστουμιών η συγκεκριμένη δημιουργός και να μην αγγίζει την τελειότητα! Πανέμορφες κατασκευές και μια πανδαισία χρωμάτων και αντικειμένων, μας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο που επικρατεί η απόλυτη ομορφιά και καλαισθησία. Δηλώνω λάτρης του εκπληκτικού ταλέντου της Χριστίνας Κουλουμπή και οφείλω να δηλώσω ότι για άλλη μια φορά μας μάγεψε με τα υπέροχα κοστούμια της, τα οποία αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Η ιδέα του προβολέα, που έριχνε χρωματιστά σκίτσα πάνω στα κτίρια και άλλαζε σε κάθε σκηνή το ντεκόρ σε κάτι διαφορετικό, ήταν κάτι εξαιρετικό, όπως επίσης η ύπαρξη και το κοστούμι της κουκουβάγιας, που ανεβασμένη πάνω στο κτίριο ξετρέλανε μικρούς και μεγάλους! Για άλλη μια φορά, μπράβο στην υπέροχη αυτή δημιουργό που μας έχει προσφέρει ένα μεγάλο μερίδιο στη θεατρική μαγεία. Στη συγκεκριμένη παράσταση, με τη βοήθεια της Έρρικας Αλαμάνου δημιούργησε για άλλη μια φορά ένα θαύμα! Καλή συνέχεια και πάντα ανάλογες επιτυχίες, γιατί της αξίζουν τα καλύτερα!

Ένα άλλο στοιχείο που συντελεί στη μαγεία της συγκεκριμένης παράστασης, είναι τα εκπληκτικά κοστούμια και σκηνικά, έργο της Χριστίνας Κουλουμπή. Πανέμορφες κατασκευές και μια πανδαισία χρωμάτων και αντικειμένων, μας μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο που επικρατεί η απόλυτη ομορφιά και καλαισθησία.

4Ένα ξεχωριστό κομμάτι της παράστασης, είναι το κομμάτι της μουσικής. Πέρα από τη διαχρονική μουσική του Γιόχαν Στράους, υπάρχει και το στοιχείο του τραγουδιού. Οι ηθοποιοί μας ξέρουν και τραγουδούν σαν άγγελοι. Οι στίχοι των τραγουδιών ανήκουν στον Ανδρέα Κουλουμπή και έρχονται σε πλήρη συμφωνία με το πνεύμα των κειμένων και με τον χαρακτήρα όλης της παράστασης εν γένει. Πανέμορφοι, καλοδουλεμένοι και ικανοί να συγκινήσουν και να μείνουν στο μυαλό του κάθε μικρού και μεγάλου θεατή. Υπεύθυνη για την πανέμορφη απόδοση των τραγουδιών, είναι η Λαρίσα Ερεμέγιεβα. Οι ερμηνείες, κάτι παραπάνω από άριστες, αγγίζουν την τελειότητα. Αποτελούν έναν εξαιρετικό παράγοντα, που κάνουν την παράσταση αυτή παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά την έμπνευση και το πλεόνασμα ταλέντου.

Μαζί με την υποκριτική και το τραγούδι όμως, έρχεται να προστεθεί και η κίνηση, οι χορογραφίες και οι φανταστικοί φωτισμοί του Πέτρου Γάλλια. Η κίνηση και οι χορογραφίες έδωσαν την απαραίτητη πλαστικότητα στις κινήσεις των ηθοποιών και τους ύψωσαν ως κινούμενες φιγούρες σε ένα άλλο επίπεδο στα μάτια των θεατών.

Οι φωτισμοί, άρτια σχεδιασμένοι, τόνιζαν τα σωστά σημεία, τις σωστές σκηνές και πρόσωπα και καθοδηγούσαν τέλεια την προσοχή και την πλοκή. Όλα τα παραπάνω, αν ενωθούν με τη μουσική επεξεργασία και videoart του Αντώνη Δελαπόρτα, δημιουργούν ένα εξαιρετικό από κάθε άποψη μουσικοθεατρικό έργο. Θερμά συγχαρητήρια και στους τέσσερις δημιουργούς!

Οι ηθοποιοί μας είναι επτά, ο ένας συμπληρώνει αρμονικά τον άλλο και όλοι μαζί δημιουργούν μια πανέμορφη θεατρική παρέα, που μας κρατά την καλύτερη συντροφιά! Οι ερμηνείες τους, κάτι παραπάνω από εξαιρετικές, το τραγούδι τους και οι κινήσεις τους αγγίζουν το ανώτατο όριο του επαγγελματισμού, αλλάζουν ρόλους και κοστούμια από τη μια στιγμή στην άλλη και δε σταματούν λεπτό να μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τον κάθε χαρακτήρα του παραμυθιού που ενσαρκώνουν. Η συνολική τους εργασία και προσπάθεια, πιστεύω ότι τους δικαιώνει και με το παραπάνω. Οφείλω όμως να σας τους «συστήσω» πιο αναλυτικά!

Η Άντα Αθανασοπούλου, η πανέμορφη ηθοποιός με την υπέροχη φωνή, ενσαρκώνει την πριγκίπισσα Χρυσαλίδα, τον βοηθό παλατιού, την αυτοκράτειρα, την Εσμεράλδα-χορεύτρια τσίρκου, τον ληστή, τη νεράιδα της λίμνης, την πριγκίπισσα αγέλαστη και τη μηλιά-νεράιδα του δάσους.

Η Αθηνά Δημητρακοπούλου είναι η δημοσιογράφος που παίρνει αρχικά συνέντευξη από τον Γιόχαν Στράους, η χωριάτισσα, η μαγείρισσα, η βασίλισσα, η μυλωνού, η ελεφαντίνα, η μητέρα και η γιαγιά και η κόρη του ξενοδόχου.

Η Ιουστίνα Μάτσιασεκ υποδύεται τη φωτογράφο, την υπηρέτρια, τη μοδίστρα, το παιδάκι, τη μαγείρισσα, τη βασιλοπούλα Χρυσαυγή, τη μαϊμού, την Πονκ, την κούκλα.

Ο Λάμπρος Παπαγεωργίου είναι ο μπαμπάς βασιλιάς, ο αυτοκράτορας, ο Άνθιμος ο κηπουρός, ο άρχοντας, ο μυλωνάς, ο ληστής και ο μάγος Φραπ.

Ο Αντώνης Παπαδάκης είναι ο βασιλιάς Κοκκινοτρίχης-ζητιάνος, ο υπηρέτης, ο Λινγκ, η Καμηλοπάρδαλη, ο βοηθός του μάγου, ο κουκλοποιός και ο τρίτος γιος.

Ο Νικόλας Παπακωνσταντίνου είναι ο υποψήφιος γαμπρός, ο υπηρέτης, ο μάγειρας, ο βάτραχος-πρίγκηπας, ο ληστής, ο Πινγκ, ο αγγελιοφόρος και ο γιος του ξενοδόχου.

Ο Ορφέας Τσαρέκας είναι ο Γιόχαν Στράους, ο πρίγκιπας νούμερο 5, ο υπηρέτης του παλατιού, ο αγριάνθρωπος, ο μάγειρας, ο ντελάλης, ο υπηρέτης βάτραχος, η κουκουβάγια, ο τελετάρχης, ο ξενοδόχος και ο γάιδαρος.

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι προσπάθεια και κυρίως τι ικανότητα και ταλέντο πρέπει να χωράει σε κάποιον καλλιτέχνη, για να είναι σε θέση να ερμηνεύσει τέτοιους ρόλους… με χορό και τραγούδι μαζί. Τα παιδιά αυτά αξίζουν τα πιο θερμά μπράβο και συγχαρητήρια για όλα όσα προσφέρουν στην παράσταση. Τους εύχομαι μόνο τα καλύτερα, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο!

Ακούγεται ότι το παιδικό θέατρο είναι «εύκολο» ως θέαμα. Αν κρίνω από όλα όσα είδα, θα έλεγα το ακριβώς αντίθετο. Δύο ώρες σε μια παράσταση, όπως το «Βαλς με τα παραμύθια», θα σας πείσει γι΄αυτό.

Στην πραγματικότητα, όλοι γνωρίζουμε ότι ένα παιδί δεν μπορεί να κρυφτεί. Αν βαρεθεί, θα αρχίσει τη φασαρία και τη γκρίνια να φύγει από κάπου που θεωρεί ότι είναι ανιαρά. Σε αντίθεση με τον ενήλικα, που συμμορφωμένος στις ηθικές προσταγές, θα κάτσει και θα παρακολουθήσει από ευγένεια και μόνο ένα βαρετό θέαμα.

Το μεσημέρι της Κυριακής όμως, τα παιδικά χαμόγελα και γέλια, ο θαυμασμός που έλαμπε στα μάτια τους, η ώρα του διαλείμματος που ήταν για εκείνα μια ευκαιρία να ανέβουν έστω και για λίγο στον μαγικό χώρο της σκηνής και τα χειροκροτήματα τους στο τέλος της παράστασης, νομίζω ότι έδωσαν την καλύτερη απάντηση για το αν η παράσταση αυτή αξίζει.

Μέσα σε ένα μεσημέρι, οι μικροί μας φίλοι άκουσαν την πιο όμορφη μουσική και γνωρίστηκαν με τις πιο βασικές αξίες της ζωής, γιατί το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είναι κανείς ένας σωστός άνθρωπος. Σε μια εποχή που όλα έρχονται και φεύγουν ή χάνονται, η διατήρηση των συγκεκριμένων αξιών είναι πρωτίστης σημασίας. Ιδιαίτερα αν προσφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, μέσα από μια τέτοια παράσταση.

Πιο σημαντικό ακόμα… δεν είναι υπέροχο να βλέπουμε τα παιδιά μας ευτυχισμένα για δύο ώρες, να απολαμβάνουν τα έξι υπέροχα αυτά παραμύθια;

Οι ερμηνείες των ηθοποιών, κάτι παραπάνω από εξαιρετικές, το τραγούδι τους και οι κινήσεις τους αγγίζουν το ανώτατο όριο του επαγγελματισμού, αλλάζουν ρόλους και κοστούμια από τη μια στιγμή στην άλλη και δε σταματούν λεπτό να μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τον κάθε χαρακτήρα του παραμυθιού που ενσαρκώνουν.

11Ταυτότητα παράστασης:

Συντελεστές:

Κείμενο-σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά-κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική επεξεργασία-videoart: Αντώνης Δελαπόρτας
Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής
Διδασκαλία τραγουδιών: Λαρίσα Ερεμέγιεβα
Βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου
Γραμματειακή υποστήριξη: Ελένη Καρτάση
Υπεύθυνη παραγωγής: Κατερίνα Μπανασάκη
Φωτογραφίες: Νίκος Αθανασίου https://www.photolifez.com

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Άντα Αθανασοπούλου, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Αντώνης Παπαδάκης, Νικόλας Παπακωνσταντίνου, Ορφέας Τσαρέκας

Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή 11:15 & 15:00.
Σχολικές παραστάσεις: Καθημερινά: 10:00

Για τα σχολεία και τους συλλόγους διοργανώνονται παραστάσεις τις καθημερινές τα πρωινά, κατόπιν συνεννόησης.

Κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους:
Δευτέρα-Παρασκευή: 08:30-14:30
Τηλ: 210 3417000, 6945373097, 6944273923
E-mail: k.rouggeriskini2@gmail.com

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα
Λήξη παραστάσεων: Τέλος Απριλίου

Εισιτήρια:
Κάθε Κυριακή παραστάσεις για το κοινό: Γενική είσοδος: 12€

Ειδικές τιμές:
Ομαδικό εισιτήριο: 10€
Κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ & πολυτέκνων ΑΣΠΕ: 10 €
ΑΜΕΑ: 8 €

Ώρες λειτουργίας ταμείου:
Τρίτη έως Σάββατο: 10:00-13:00 και 17:00-22:00
Κυριακή: 10:00-20:00

Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

Θέατρο «Κιβωτός»
Πειραιώς 115 τηλ. 2103417000

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου