SOSiety & Res, από την Κατερίνα Μπουζάνη, στο θέατρο Αλκμήνη

Tον μήνα Ιούλιο, η σκηνοθέτιδα-δημιουργός Κατερίνα Μπουζάνη και η θεατρική της ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ, με 18 βραβεία σε συμμετοχές σε πανελλήνια φεστιβάλ θεάτρου (  «Γάζα- Αληθινές Μαρτυρίες» και «Το 3ο Κύμα»), έχοντας αποσπάσει βραβεία Κοινού, Καλύτερων Παραστάσεων, Σκηνοθεσίας, Χορογραφίας, Ερμηνειών, Αφίσας, Σκηνικών, Sound design, Φωτισμού κ.α, έρχονται στο θέατρο Αλκμήνη με δύο νέα project. “SOSiety” & “Res”, και μια νέα μορφή θεάτρου που καταπιάνεται με φλέγοντα κοινωνικά θέματα, ανοίγει τις πόρτες της σκέψης και της ψυχής σας.

Project 1: SOSiety 

Το SOSiety βασίστηκε στο Άκου ανθρωπάκο  του Βίλχελμ Ράιχ. Το έργο είναι ένα ψυχογράφημα της ανθρωπότητας, μια απόπειρα να ερμηνευτούν συμπεριφορές και τάσεις που συναντάμε πια στην καθημερινότητά μας.

Τα πρόσωπα του έργου συνοψίζονται σε 3, καθένα από τα οποία εκπροσωπεί διαφορετικά είδη ανθρώπων ή και διαφορετικές πτυχές του ίδιου μας του εαυτού.  μια Η πρώτη μιλά μέσω του Ανθρωπάκου, η δεύτερη μέσω του Θύματος και η τρίτη μέσω του Καταγγέλλοντος. Κάθε σκηνή, με αφορμή μια εμπειρία του εκάστοτε Θύματος, πραγματεύεται κι ένα διαφορετικό ζήτημα. Οι χαρακτήρες- σύμβολα  καλούνται να αντιδράσουν στην κάθε εμπειρία που μοιράζεται το Θύμα, ελέγχουν και ελέγχονται, βγάζουν τα συμπεράσματά τους για την κοινωνία και τους ίδιους. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα ωστόσο είναι πως η κοινωνία είναι οι ίδιοι.

Κείμενο : Αφροδίτη Φλώρου

Σκηνοθεσία/Χορογραφίες : Κατερίνα Μπουζάνη

Βοηθός Σκηνοθέτη : Χριστίνα Κυπριωτάκη

Πρωτότυπη Μουσική : Σταύρος Κατσούλης

Sound design : Γιούλη Σταυροπούλου

Σκηνικά : ΚΛΕΨύΔΡΑ

Φωτογραφίες : Αριστέα Ανύση

Trailer: Αντώνης Μανδρανής

Ερμηνεύουν :

Αλέξανδρος Σακελλάρης

Αθηνά Μπατζογιάννη

Αιμιλία Δρακάκη

Βιολέτα Χαρμαντα

Εύα Παπαγεωργίου 

Ελένη Λαμπροπούλου

Ενιγκρέτα Ταφιλάκου

Κατερίνα Τσουκάτου

Μαριάννα Δερεδίνη

Νατάσσα Δολλάρη

Χριστίνα Κυπριωτάκη

Hμερομηνίες παραστάσεων : 1,2 & 3 Ιουλίου στις 21.00 στο θέατρο Αλκμήνη.

Project 2 : RES

To Res (στα λατινικά πράγμα), είναι εμπνευσμένο από το ρωμαϊκό δίκαιο όπου ο δούλος θεωρούνταν πράγμα, η αλλιώς instrumentum vocalium, δηλαδή ομιλούν αντικείμενο. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος, ο οποίος αφελώς πιστεύει πως έχει έρθει με τον φίλο του να παρακολουθήσει μια παράσταση. Ωστόσο έντρομος αντιλαμβάνεται πως στο εν λόγω θέατρο πραγματοποιείται συνέντευξη από μια μεγάλη εταιρεία, την Kosmos Α.Ε. η οποία αναζητά εργαζόμενους. Οι γραμματείς της εταιρείας  κρίνουν πως ο πρωταγωνιστής μας – ο οποίος από μια παρεξήγηση καταχωρείται στο σύστημα με το όνομα Εγώ Απλώς –  πληροί όλες τις προδιαγραφές για να εργαστεί στην εταιρεία. Ο Εγώ Απλώς φυσικά αρνείται. Ο καθένας στη θέση του θα αντιδρούσε. Ποιος θα δεχόταν να εργαστεί σε μια εταιρεία με άγνωστο αντικείμενο και σε άγνωστο πόστο! Είναι λογικό να αρνηθείς αμέσως. Η μήπως όχι;

To έργο απέσπασε το Α΄ βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών τον Ιανουάριο του 2021 στην κατηγορία των θεατρικών έργων, και το Μάρτιο του 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελευθερουδάκη.

RES

Κείμενο: Αφροδίτη Φλώρου

Σκηνοθεσία/Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Μπουζάνη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωακείμ Ιωακειμίδης

Σκηνικά: ΚΛΕΨύΔΡΑ

Μουσική Επιμέλεια /Sound design : Γιούλη Σταυροπούλου

Φωτογραφία : Αριστέα Ανύση

Trailer : Αντώνης Μανδρανής

Ερμηνεύουν:

Κώνστα Μαργαρίτα

Λαμπρινή Γιάννου

Μαρία Πολυχρόνου

Ιωακείμ Ιωακειμίδης

Λίνα Αργυράκη

Ελβίρα Βλάσση

Δημήτρης Πολυχρόνου

Αναστασία Πολένα

Θεοδώρα Ξυπολιά

Μαριάνθη Ψάρρα

Ημερομηνίες παραστάσεων 8 , 9 & 10 Ιουλίου στις 21.00 στο θέατρο Αλκμήνη.

Η ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ

Η θεατρική ομάδα ΚΛΕΨύΔΡΑ ιδρύθηκε από την ηθοποιό, σκηνοθέτη, δασκάλα υποκριτικής τέχνης Κατερίνα Μπουζάνη με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε ερασιτέχνες ηθοποιούς καθώς και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη του Θεάτρου, μέσα από τον δρόμο της αυτο-βελτίωσης & της αυτογνωσίας, να δουλέψουν και να εκπαιδευτούν στα πρότυπα ενός επαγγελματικού πλαισίου πάνω σε σύγχρονες τεχνικές που επικρατούν παγκοσμίως.​Η ομάδα κινείται με άξονα την αλληλεγγύη, έχοντας ως στόχο την εσωτερική μετακίνηση και καταπιάνεται με κοινωνικά θέματα όπου η βάση τους στηρίζεται στο θέατρο ντοκουμέντο και στο “in your face theatre”. Η ομάδ​α μας διαθέτει στο ενεργητικό της, 18 βραβεία από συμμετοχές σε πανελλήνια φεστιβάλ θεάτρου για τις παραστάσεις «Γάζα- Αληθινές Μαρτυρίες» και «Το 3ο Κύμα» αποσπώντας βραβεία Κοινού, Καλύτερων Παραστάσεων, Σκηνοθεσίας, Χορογραφίας, Ερμηνειών, Αφίσας, Σκηνικών, Sound design, Φωτισμού κ.α. Επίσης παραστάσεις μας έχουν φιλοξενηθεί σε αθηναϊκά θέατρα & θεατρικά festivals.

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου