Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται το 3ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Compartments Dance Project» στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο «το Τρένο στο Ρουφ» καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού «Compartments Dance Project» διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τη δημιουργό της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου, την κυρία Τατιάνα Λύγαρη, το 2016 ως αυτόνομο φεστιβάλ, έπειτα από την εντυπωσιακή αντιπροσώπευση και τα δημιουργικά αποτελέσματα που παρουσίασε ο σύγχρονος χορός στο επιτυχημένο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ».

Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ βρίσκεται το New Wagon με τα 12 μικρά «διαμερισματάκια» του (compartments), αλλά οι χορευτικές performances φιλοξενούνται και στα υπόλοιπα βαγόνια, στο νέο υπαίθριο stage της Αποβάθρας, στο Cargo-Wagon, αλλά και σε κάθε απρόβλεπτο χώρο της Αμαξοστοιχίας.

Copy of DSC_3465Για ένα συνεχόμενο 15ήμερο, οι χορευτές παρουσιάζουν τις χορευτικές performances τους, συλλειτουργούν με τους αντισυμβατικούς σκηνικούς χώρους του Τρένου στο Ρουφ, «συνομιλούν» μαζί τους και αλληλεπιδρούν με τους θεατές, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή τέχνης. Το μη κλασικό σκηνικό περιβάλλον, η εγγύτητα του χορευτή με τον θεατή-συνεπιβάτη, η οικειότητα της ιδιωτικής ατμόσφαιρας εξάπτουν την φαντασία και προκαλούν μία έκρηξη δημιουργικότητας, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία, τόσο στους θεατές, όσο και στους καλλιτέχνες.

Το ταξίδι κάθε χορευτικής ιστορίας μεταφέρεται και σε διαφορετικό χώρο της Αμαξοστοιχίας και βρίσκεται κανείς, χωρίς καν να το καταλάβει, από τον έξω χώρο των βαγονιών, μέσα στις θέσεις, στο θεατρικό βαγόνι, στο εστιατόριο του Τρένου, στην υπαίθρια σκηνή, ένα ταξίδι δηλαδή μέσα στο ταξίδι. Οι ήχοι από τον δρόμο, που περνά δίπλα από τον σταθμό μοιάζουν να σβήνουν και η μουσική, τα χρώματα, ο χορός, τα φώτα και κυρίως, η φαντασία μετατρέπουν τον χώρο αυτόν σε ξεχωριστά νυχτερινά σενάρια που αν και διαφορετικά, περιπλέκονται με αρμονία και φαντασία μεταξύ τους.

Όλη αυτή η παράσταση αποτελεί μια αλληλεπίδραση, τόσο ανάμεσα στους χορευτές και δημιουργούς, όσο και ανάμεσα σε αυτούς και το κοινό. Οι καλλιτέχνες αναμειγνύονται με τους θεατές, το σκηνικό είναι ένα, πρωταγωνιστές όλοι μας, μια και το περιβάλλον είναι από μόνο του ένα τεράστιο σκηνικό.

Copy of DSC_3301Πηγή έμπνευσης αποτελούν θεματικές και έννοιες που αναμειγνύονται αρμονικά σ’ ένα «ταξίδι», το οποίο κυριολεκτικά και μεταφορικά θίγει καταστάσεις, όπως η αναχώρηση, η άφιξη, η φυγή, η επικοινωνία, η συνύπαρξη, η διαδρομή, ο σταθμός, η αντάμωση, η αναψυχή, η μετανάστευση, ο αποχωρισμός, ο αποχαιρετισμός. Φέτος, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο θεματικός άξονας των performances και οι αναζητήσεις των νέων καλλιτεχνών κινούνται σε πιο υπαρξιακές και προσωπικές «διαδρομές», αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας κοινωνίας που επιθυμεί να επαναπροσδιοριστεί και αναζητά την αφετηρία για να χαράξει μια καινούρια πορεία.

Σε μια κοινωνία που αναζητά κάτι το διαφορετικό, κάτι το οποίο ξεφεύγει από τα πρότυπα και ξεστρατίζει τη δημιουργία και τη φαντασία σε άλλες διαστάσεις, έρχεται το συγκεκριμένο αυτό φεστιβάλ και αποδεικνύει τη δυναμικότητα της καλλιτεχνικής έμπνευσης. Η τέχνη προχωρά βήματα παραπέρα και μαζί της συμπαρασύρει κάθε φορά και τον απλό θεατή, ο οποίος μεταμορφώνεται και ταυτόχρονα «μορφώνεται», όντας μέρος αυτής της εξέλιξης.

Οι kallitexnes.gr, πιστοί σε κάθε τι ποιοτικό και νέο στο χώρο του θεάματος, βρέθηκαν στο χώρο της Αμαξοστοιχίας, έδωσαν και φέτος το παρόν και σας προτείνουν ανεπιφύλακτα τα νυχτερινά χορευτικά μονοπάτια του «Compartments Dance Project» για να ζήσετε με όλες σας τις αισθήσεις, τι άλλο… Μια περιπέτεια!

Το μη κλασικό σκηνικό περιβάλλον, η εγγύτητα του χορευτή με τον θεατή-συνεπιβάτη, η οικειότητα της ιδιωτικής ατμόσφαιρας εξάπτουν την φαντασία και προκαλούν μία έκρηξη δημιουργικότητας, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία, τόσο στους θεατές, όσο και στους καλλιτέχνες.

Copy of DSC_2119Performances

Καθημερινά έως και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα από τις 19.30 και για ένα συνεχές 15ήμερο.

Είσοδος ελεύθερη.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η προμήθεια δελτίων εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances της κάθε ημέρας από 19:00 στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας. Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα, βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.

Πληροφορίες:

Αμαξοστοιχία-Θέατρο «το Τρένο στο Ρουφ»
Τηλ. 210 5298922 (κατά τις ημέρες και ώρες του Φεστιβάλ)
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ
επί της Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως.
10’ με τα πόδια από το Μετρό Κεραμεικός
Free Parking & Wi-Fi

Βρείτε μας:

www.totrenostorouf.gr

https://web.facebook.com/FestivalCompartmentsDanceProjectYoungArtists/

www.facebook.com/ToTrenoStoRoufRailwayCarriageTheatre

https://twitter.com/ToTrenoStoRouf

Copy of DSC_2363Οι performances του φεστιβάλ αναλυτικά

1) Dali’s «Drama queen»

Art Fantaisie.

Σύλληψη ιδέας-εικαστική σκηνοθετική επιμέλεια: Φωτεινή Κωστάκου, χορογραφική σύνθεση: Αλίκη Σπανού, ερμηνεία- Φωτεινή Κωστάκου, Αλίκη Σπανού, μουσική ερμηνεία-φλάουτο: Ειρήνη Στάμου

Με έμπνευση ένα έργο του Νταλί ζωντανεύει μία γυναικεία μορφή. Πρόκειται για μία ιδιόμορφη θεά της φύσης; Ή για μια βασίλισσα της νύχτας που έχει χάσει τα στολίδια της και τα αναζητά εναγωνίως μέσα από την περιπλάνηση σε έργα τέχνης; Συντροφιά σε κάθε κίνηση το φλάουτο με λυρικές μελωδίες, που ηχούν ζωντανά και δρουν καταλυτικά, αλλά και απόλυτα βιωματικά σ’ αυτό το παράξενο ταξίδι αυτογνωσίας.

2) «Dead Can Dance»

Αντώνης Ιωαννίδης

Χορογραφία: Αντώνης Ιωαννίδης, ερμηνεία: Ηλιάνα Ανέστη, Αντώνης Ιωαννίδης, Χάρης Μαγειρίδης, Μαρία Μάργαρη, Μυρτώ Μουρίκη, Παναγιώτης Τσαρουχάς

Σε μια πόλη ζωντανών-νεκρών, έξι «μολυσμένοι» περιφέρονται εξαντλημένοι σε διάφορα σημεία της πόλης, προσπαθώντας να επιβιώσουν χωρίς να τα καταφέρνουν. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να ξανάρθουν στη ζωή. Χρειάζονται όμως δυνάμεις, που μόνο οι ζωντανοί που βρίσκονται γύρω τους μπορούν να τους δώσουν. Θα τα καταφέρουν;

3) «Her»

enRoute Dance co.  

Ιδέα: Χριστίνα Καρπούζου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γλαύκος Σμαριανάκης, συνδημιουργία, χορογραφία, ερμηνεία-Χριστίνα Καρπούζου, Πωλίνα Χρυσάφη.

Με μια προσέγγιση, συχνά σαρκαστική ή και κωμική, τέσσερις προσωπικές ιστορίες επικοινωνούν μεταξύ τους από τη συναισθηματική-ψυχολογική κατάπτωση μέχρι την ανάκαμψη. Η σπονδυλωτή αυτή αφήγηση και ο σωματικός διάλογος αφορούν στους φόβους, τα προβλήματα στις ερωτικές σχέσεις και τα άγχη που αντιμετωπίζει μια νέα σύγχρονη γυναίκα στην προσπάθειά της να ανθίσει και να εξελιχθεί, ζώντας σε μια επιβαλλόμενη κοινωνική συνθήκη έμφυλων στερεοτύπων. Η αφήγηση στοχεύει στην αποφόρτιση του συναισθηματικού αυτού βάρους, καθοδηγώντας τις performers να φθάσουν από το σημείο μηδέν σε μια κατάσταση ανακούφισης και στιγμιαίας ελευθερίας.

Σε μια κοινωνία που αναζητά κάτι το διαφορετικό, κάτι το οποίο ξεφεύγει από τα πρότυπα και ξεστρατίζει τη δημιουργία και τη φαντασία σε άλλες διαστάσεις, έρχεται το συγκεκριμένο αυτό φεστιβάλ και αποδεικνύει τη δυναμικότητα της καλλιτεχνικής έμπνευσης.

Copy of DSC_23904) «In between»

Εύα Μιχαηλίδου-Θωμαΐς Μυτακίδου.

χορογραφία-ερμηνεία: Εύα Μιχαηλίδου, Θωμαΐς Μυτακίδου.

Η αρχή της διαδρομής. Όλα ξεκινούν με αυτό το ταξίδι. Ο καθένας πορεύεται μόνος του. Έχει τη δική του διαδρομή. Αλλά το ταξίδι γίνεται πιο ενδιαφέρον, όταν συμβεί μια μικρή συνάντηση κι έστω για μια στιγμή, καταφέρουν οι συνεπιβάτες να πορευθούν παράλληλα. Πώς το ταξίδι μπορεί να γίνει κοινωνική συνεύρεση μέσα από την κίνηση; Το τρένο βρίσκεται σε κίνηση. Πώς θα ήταν το ταξίδι αν βρίσκονταν σε κίνηση και οι επιβάτες; Το εγώ γίνεται εμείς σε λίγες ώρες και οι ιστορίες των ανθρώπων μοιράζονται και δίνουν τη σκυτάλη στα επόμενα ταξίδια.

5) «Mirror me»

Ειρήνη Τσιμπραγού.

Χορογραφία: Ειρήνη Τσιμπραγού, ερμηνεία-α’ διανομή: Γωγώ Παπαβασιλείου, Ειρήνη Τσιμπραγού, β’ διανομή: Ελένη Πιπέρου.

Μια performance με μάτια κλειστά. Απομονώνοντας την αίσθηση της όρασης, οι χορευτές προσπαθούν να έρθουν πιο κοντά με τον συνειδητό τους εαυτό και να αναπτύξουν μεταξύ τους μια βαθύτερη επικοινωνία πέραν της οπτικής, με στόχο να επιτύχουν την ίδια σύνδεση και με το κοινό. «Η συνείδηση είναι η ατομική κρίση» σύμφωνα με τον Ευριπίδη. Κι όμως, πολλές φορές όταν καλούμαστε να κρίνουμε τον εαυτό μας γινόμαστε τόσο αυστηροί, ώστε να ευνουχίζουμε κάθε πιθανό βήμα προς την αυτοβελτίωση. Φαινόμαστε ικανότεροι μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που κινούνται γύρω μας. Οι φίλοι συχνά έχουν μια πιο καθαρή εικόνα. Το «Mirror me» ερευνά την εικόνα του εαυτού μας μέσα από τα μάτια των άλλων.

6) «Mr. Gingerbread man»

Ζωή Ευσταθίου

Σύλληψη, χορογραφία, ερμηνεία: Ζωή Ευσταθίου, μουσική σύνθεση: Fabian Fiorini, Αka Moon

Μια γυναίκα ξεκινάει το ταξίδι της, παίρνοντας μαζί μόνο τα παιδικά της όνειρα. Παρά τα 35 της χρόνια, βασίζεται μόνο στο παιδικό της παρελθόν. Μια γυναίκα της απομόνωσης, που επέλεξε να ζει μόνη της. Αυτό το «περίεργο» πλάσμα, στιγματισμένο απ’ όλους τους αγαπημένους της, γνωρίζει πολύ καλά πως να κρυφτεί. Έχοντας εξαντλήσει όλες τις στρατηγικές διαχείρισης της μοναξιάς της, μοιράζεται μαζί σας τη «μοναδικότητά» της. Εμπνευσμένο από το αγγλικό παραμύθι «Gingerbread Man», αυτό το μπισκοτανθρωπάκι ταυτίζεται με τη ζωή μιας γυναίκας, που έμαθε τελικά να ζει χαμένη μέσα στην παιδικότητά της.

Copy of DSC_19397) «See_Through»

Γιάννα Αλαμάνου, Ξένια Σταθούλη.

Ιδέα, χορογραφία, ερμηνεία-Γιάννα Αλαμάνου, Ξένια Σταθούλη.

Δύο άνθρωποι ξυπνούν στο βαγόνι ενός τρένου. Στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αντιμετωπίζουν μια μεγάλη έκπληξη. Η θεωρία του βιοκεντρισμού περιέχει την αντίληψη ότι η ζωή δεν τελειώνει με τον θάνατο του σώματος, αλλά μπορεί να διαρκέσει για πάντα με τη μετανάστευση της ψυχής. (Dr. Robert Lanza).

8) «Travelife»

Ξένια Κοντομανώλη

Χορογραφία, ερμηνεία-Ξένια Κοντομανώλη

«Travelife», το ταξίδι του ανθρώπου από μια φάση ζωής σε μια άλλη, από στόχο σε στόχο, από σταθμό σε σταθμό. Κάθε σταθμός είναι μια στάση απαραίτητη για την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Ένα σόλο επικεντρωμένο στις σωματοποιημένες έννοιες και στις σωματικά εγγεγραμμένες αναμνήσεις.

9) «ΑΝΑ|ΑNA»

Εύα Ευαγγελινού, Μαρί Κασσαπιάν.

Δημιουργία-ερμηνεία: Εύα Ευαγγελινού, Μαρί Κασσαπιάν

Σημείο αφετηρίας αποτέλεσε η ανάγκη για μία έρευνα σχετικά με την οικειότητα που έχουμε με το σώμα μας. Ξεκινώντας από απλές κινήσεις που οριοθετούνται από την ανατομία του σώματος, ανακαλύπτουμε πως η μορφή ορίζει τη λειτουργία του και το αντίστροφο. Στην πορεία, προκύπτουν καμπύλες διαδρομές που, καθώς διαγράφονται αρκετές φορές και με διαφορετικούς τρόπους, δημιουργούν ένα αίσθημα φροντίδας και ανατροφοδότησης. Σε ποιό βαθμό ενσυναίσθησης ή σύνδεσης βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση; Αυτή η συνειδητοποίηση μαζί με την κυκλική κίνηση, την επαναληπτικότητα και τον ρυθμό, διαμορφώνουν το ερευνητικό πεδίο.

10) «Α+-τομο»

Triquetra.

Χορογραφία: ομάδα Triquetra, ερμηνεία: Έλενα Κρικλάνη, Κατερίνα Πυρινή, Μαρία Μουστάκα, κοστούμια-παραγωγή: ομάδα Triquetra

Διαδρομή και συνύπαρξη… Τρεις άνθρωποι, τρεις διαδρομές, τρία διαφορετικά σημεία εκκίνησης… Τί τους έφερε κοντά, ανάμεσα σ’ ένα πλήθος ατόμων; Πώς γίνεται οι διαδρομές τους να τέμνονται και τελικά να καταλήξουν σε μία κοινή διαδρομή; Πώς γεννήθηκε ένας κοινός, αδιαίρετος πυρήνας ενός ατόμου; Σαν «άλλα» πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια διαγράφουν «αιθέριες» διαδρομές, ωθώντας έτσι την ανθρώπινη συνύπαρξη στην πλήρη συνειδητότητα.

11) «Μαζί μου…»

Κωνσταντίνα Βασιλάκη.

Σύλληψη-χορογραφία: Κωνσταντίνα Βασιλάκη, ερμηνεία: Κωνσταντίνα Βασιλάκη, Κατερίνα Κληροδέτη.

Πώς μπορώ να ταξιδέψω μακριά μου; Να υπερβώ τα όριά μου; Θα κρατήσω απόσταση από μένα, για εμένα. Θα αφήσω πίσω σκέψεις, συναισθήματα, θα φύγω από το σώμα μου, θα συγκρουστώ με αυτό. Για να μπορέσω να ξεπεράσω τον εαυτό μου, να παλέψω με αυτόν ή μήπως να τον αγαπήσω;

Copy of DSC_188012) «Μην κλείσεις τα φώτα/Don’t turn off the lights»

Ομάδα Αήρ.

Σύλληψη-χορογραφία-ερμηνεία: Oμάδα Αήρ (Μαρία Βάθη, Κατερίνα Κληροδέτη).

Είναι επίμονη. Μπορεί να μοιάζει σαν σκοτεινή άβυσσος, σαν καταιγίδα χωρίς τελειωμό ή σαν φυλακή που έχει παγιδεύσει το μυαλό σου. Κρύβεται πίσω από τα φώτα της προβολής, πίσω από κλειστές πόρτες και κανένας άλλος δεν μπορεί να δει το κακό που έχει προκαλέσει. Μαζί της οι μέρες φαίνονται μεγάλες και οι νύχτες ακόμα μεγαλύτερες. Το μόνο που θέλεις είναι να τρέξεις μακριά της και παλεύεις ψάχνοντας τον τρόπο. Μην τη φοβηθείς! Και κυρίως μην κλείσεις τα φώτα, κράτησε τα ανοιχτά, δες μέσα σου, δες καθαρά, γιατί αλλιώς δεν θα έχεις την ευκαιρία να φύγεις μακριά της.

13) «Μοίρες»

Quo Vadis Dance Company.

Ιδέα: Ζαφειρία Τσιρακάκη, Βίκυ Φίλιππα, χορογραφία: Quo Vadis, ερμηνεία: Ευφροσύνη Αρκουλάκη, Ζαφειρία Τσιρακάκη, Βίκυ Φίλιππα, παραγωγή: Quo Vadis.

Όντα δεμένα με αόρατες κλωστές. Από τη γέννησή τους ή μήπως ήδη από τη σύλληψή τους, της πρώτης προβολής του ακόμη «άυλου» στον κόσμο των ζωντανών; Άλλοι από αυτές υποκινούνται, άλλοι αντιστέκονται. Όπως και να ’χει, η παραμικρή τους κίνηση πλέκει νήματα ιστορίας, της ιστορίας τους. Ταξιδεύουν στο μονοπάτι της μοίρας που έτυχε στον καθένα, όταν ήρθε σ’ αυτόν τον κόσμο. Κάποιοι λένε ότι φτιάχνουμε μόνοι μας τη μοίρα μας. Κάποιοι άλλοι πως ο καθένας έχει το δικό του πεπρωμένο από το οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγει. Τρεις γυναίκες μεταμορφώνονται σε Μοίρες της αρχαιότητας, μέσα από το πάντρεμα, χορογραφικά και κινησιολογικά, μεταξύ της ιαπωνικής παραστατικής τέχνης butoh, του σύγχρονου χορού και του χοροθεάτρου.

14) «Ο εξορκισμός του βαγονιού»

Versus It

Σύλληψη-χορογραφία: Χρήστος Σάντα Μαρία, επιμέλεια-κείμενα: Άντα Παπαράπτη, ερμηνεία: Θάλια Αγαπάκη, Ορέστης Αλεξιάδης, ∆ημήτρης Γεωργακαράκος, Χρήστος Σάντα Μαρία, Βίβιαν Στασινού, Κλεομένης Χρύσανθος,  παραγωγή: Versus It.

Περπατάς στην αποβάθρα και στο βάθος, ένα κουπέ σου γνέφει. Όταν κοιτάξεις μέσα, διακρίνεις στα σωθικά του οντότητες που διεκδικούν χώρo, προσοχή και πληρότητα. Μια ομάδα επτά ατόμων, όπου κάθε ένα άτομο συμβολίζει ένα τραύμα, έναν λεκέ, μια ανεκπλήρωτη κατάσταση. Τα παράθυρα του βαγονιού μετατρέπονται σε καθρέφτες. Μπορούμε να κοιτάξουμε και να αναγνωρίσουμε αυτό που βλέπουμε ή να αφεθούμε να μας οδηγήσουν κάπου, όπου δεν έχουμε ξαναπάει;

15) «Το ταξίδι»

Νάσσια Γιαννακοπούλου

Χορογραφία: Νάσσια Γιαννακοπούλου, σκηνοθεσία: Νάσσια Γιαννακοπούλου, Αγγελική Μπάτσου, κείμενα: Αγγελική Μπάτσου, ερμηνεία: Νάσσια Γιαννακοπούλου, Γιώργος Παπαδόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος

Μέσα από την ατμόσφαιρα ενός σταθμού, με μια βαλίτσα στο χέρι, το ταξίδι για την ξενιτιά της σημερινής ζωής ξεκινά. Αναμνήσεις, κρυμμένες σκέψεις και συναισθήματα αποκαλύπτονται τη στιγμή του αποχαιρετισμού, με κοινή συνιστώσα τη γλυκόπικρη σχέση μιας κοινής ζωής, η οποία διαλύεται. Ο χορός, η μοναξιά του χωρισμού προσωποποιημένη, σμιλεύει το κείμενο και το μετατρέπει σε ενέργεια.

16) «To Mόνον Της Ζωής Του Ταξείδιον»

Ηλίας Μπαγεώργος.

Ι.To Mόνον Της Ζωής Του Ταξείδιον

Χορογραφία: Ηλίας Μπαγεώργος, βοηθός χορογράφου: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, δραματουργία-μουσική επιμέλεια: Άρης Μπαγεώργος, κοστούμια: Francesco Infante, ερμηνεία: Francesco Infante, Ervis Likmeta, Κατερίνα Βλάχου, Τάσος Γρηγοριάδης, Σαββίνα Ιωακειμίδου, Ειρήνη Καρφίτσα, Έφη Καραγιαννοπούλου, Χρυσαυγή Κάτσικα, Λίνα Κορόρου, Χαρά Κουκούδη

Μια ιστορία εμπνευσμένη από το διήγημα του Γ. Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον». Ένα παραμύθι που περιγράφει τη ζωή του ανθρώπου. Υπερρεαλισμός που αντικατοπτρίζει τη λαϊκή παράδοση, δοσμένος με την απλοϊκή μαεστρία ενός παιδικού μυαλού και την ευαισθησία του συγγραφέα. Η ασυμφωνία μεταξύ φύλου και κοινωνικής εικόνας, οι διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες κι οι ανθρώπινες ιδιοσυγκρασίες έχουν τελικά, ανά εποχή, το δικό τους Δίκαιο, τη δική τους Ηθική και τη δική τους Ψυχολογία. Σήμερα το να ντύσεις ένα αγόρι με κοριτσίστικα ρούχα είναι αποκρουστικό, πριν από 200 χρόνια ήταν σωτήριο. Μια στυγνή πραγματικότητα μ’ έναν έντονο πόθο για ταξίδι. Το ταξίδι ξεκινάει από την επιθυμία σου γι’ αυτό. «Όλον τον κόσμο γύρισες μα τίποτα δεν είδες», όπως λέει και ο ποιητής Καββαδίας.

ΙΙ.Σφιλάτσο

Επιμέλεια: Άρης Μπαγεώργος, ερμηνεία: Αθηνά Παπαχαραλάμπους, Στέφανος Πουρνατζής, Μανιάτη Ρένια, Λίλα Σαβουηλίδου, Βασιλική Σαγώνα, Άγγελος Σπαής, Ίριδα Τζάβα, Ειρήνη Τσεκερίδου, Νικόλας Φουρτζής

Mία χορευτική παράσταση εμπνευσμένη από το ποίημα του Νίκου Καββαδία «Ο Λύχνος του Αλαδίνου». Μια αντιστοιχία νοηματική με το έργο του Γ. Βιζυηνού «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον». Ο άνθρωπος που πέρασε όλη του ζωή ταξιδεύοντας στη θάλασσα, γνώρισε χώρες εξωτικές κι άλλους ανθρώπους, αλλά ταξίδεψε λιγότερο από τον μαθουσάλα παππού στο διήγημα του Βιζυηνού. Το παράδοξο παντρεύεται με την πραγματικότητα αντικατοπτρίζοντας τη ζωή. Ίσως τελικά να είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ταξιδεύει παράλληλα με την πραγματικότητα. Ένας ευφημισμός. Η τάση του ανθρώπου να ωραιοποιεί τα πράγματα, το ένστικτο της επιβίωσης, όπως ο μεγάλος τρικυμιώδης ωκεανός που ονομάστηκε Ειρηνικός.

Copy of DSC_2788

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου