Γράφει η Αγγελική Μπάτσου
O μήνας Ιούλιος εγκαινιάστηκε με τον πιο όμορφο τρόπο στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά όπου έλαβε χώρα ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι 70 ετών, με καπετάνιο τον διαχρονικό και κορυφαίο Μίμη Πλέσσα. Όλα αυτά τα χρόνια αγγίζοντας “την ασπρόμαυρη αγαπημένη του, το πιάνο του”, όπως λέει χαρακτηριστικά και ο ίδιος, έχει στιγματίσει μουσικά τρεις ολόκληρες γενιές Ελλήνων. Στο ραντεβού αυτό, την πρώτη βραδιά του Ιουλίου, δε θα μπορούσε να λείψει κανείς.
Προκαλεί δέος το να βλέπει κανείς ένα κατάμεστο Θέατρο, με θέα τα υπέροχα φωτισμένα παράλια της Αθήνας, περιμένοντας να ξεκινήσει με τον ήχο της πρώτης νότας στο πιάνο, ένα σεργιάνι στα πιο ωραία κομμάτια και μελωδίες που όλοι αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε.
Και είναι πραγματικά ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή που εμφανίζεται και ανεβαίνει στη σκηνή ο Μίμης Πλέσσας και για τρεις ολόκληρες ώρες που παίζει, συνοδεύει με τις νότες του πιάνου όλα τα παιδιά του- δηλαδή, τις μελωδίες του. Συνοδοιπόροι σε όλη αυτή τη μουσική μαγεία, τόσο το πιστό κοινό που ἐκθαμβο και συγκινημένο παρακολούθησε τη συναυλία, όσο και οι 21 αγαπημένοι ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής.

66150026_908394529523297_1260336102649102336_n

Η βραδιά μας ξεκίνησε με τη Χριστίνα Λαμπίρη σε ρόλο παρουσιάστριας σε μια σειρά βραβεύσεων που έλαβαν χώρα λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συναυλία. Η UNESCO Πειραιώς και Νήσων, δια του κυρίου Γιώργου Τσούκαλη,  και ο κύριος Σοφοκλής Ξυνής, ο Πρόεδρος της γνωστής εκπαιδευτικής αλυσίδας, παρέδωσαν στον κύριο Πλέσσα τιμητική πλακέτα για την πολυετή προσφορά του στην προώθηση του καλλιτεχνικού πολιτισμού της χώρας. Τίμησαν, επίσης, την σύζυγο του κυρίου ΠλέσσαΛουκίλα Καρρέρ και τον Μαυρίκιο Μαυρικίου, ο οποίος πέρα από καλλιτεχνικός διευθυντής, ήταν και ο παραγωγός αυτής της βραδιάς!

Έπειτα από τις βραβεύσεις, ξεκἰνησε η μαγεία της μουσικής τέχνης! Υπό τη συνοδεία της Σύγχρονης Ορχήστρας “Μίμης Πλέσσας”, η οποία τελεί υπό τη διεύθυνση του Μαυρίκιου Μαυρικίου, του σπουδαίου συνθέτη και ερμηνευτή που είχε επίσης αναλάβει τη μουσική διεύθυνση της βραδιάς αυτής, ακούσαμε όλα σχεδόν τα κομμάτια του συνθέτη μας με μια νέα, σύγχρονη πνοή η οποία έδεσε αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και έφτιαξε τις βάσεις για τη συνέχεια της “σχολής” του Μίμη Πλέσσα. To πιάνο του συνθέτη, μαζί με εκείνο του Μαυρίκιου Μαυρικίου, οι ήχοι από το ακορντεόν, το φλάουτο, το σαξόφωνο, το κλαρινέτο, την τρομπέτα, το βιολί, το βιολοντσέλο, το κοντραμπάσο, τα κρουστά, την κιθάρα, το μπουζούκι, και τα drums, μας κράτησαν την πιο ωραία παρέα οδηγώντας τα βήματά μας στα τόσο πανέμορφα και γνωστά μονοπάτια του Μίμη Πλέσσα.

Οι εκλεκτοί καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους τα 70 χρόνια παρουσίας του Μίμη Πλέσσα ήταν αλφαβητικά οι εξής : Λένα Αλκαίου, Σοφία Βόσσου, Νέλλη Γκίνη, Δάκης, Κυριακή Δερέμπεη, Στέλιος Διονυσίου, Κωνσταντίνος Θαλασσοχώρης, Σπύρος Κλείσσας, Σταμάτης Κόκκοτας, Αντώνης Λουδάρος, Μπέσσυ Μάλφα, Κώστας Μαρτάκης, Μαυρίκιος Μαυρικίου, Θάνος Ολύμπιος, Παναγιώτης Πετράκης, Γιάννης Πετρόπουλος, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Δημήτρης Σαββαϊδης, Κατερίνα Στικούδη, Ελένη Φιλίνη, Χρύσπα.

“Το άγαλμα”,  Οι θαλασσιές οι χάντρες”, “Θα πιω απόψε το φεγγάρι”, “Ένας ουρανός μ’ αστέρια”, “Άνοιξε πέτρα”, “Τι σου ‘κανα και πίνεις”, “Ποιος το ξέρει”, “”Τόσα καλοκαίρια”, “Σε βλέπω στο ποτήρι μου”, “Καμαρούλα μια σταλιά”, “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”, “Ποιος το ξέρει”, “Δως μου τ’ αθάνατο νερό”, “Έχω στενάχωρη καρδιά”, “Ξημερώνει Κυριακή” “Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά”, είναι οι τίτλοι μερικών από τα τραγούδια που ακούσαμε και τραγουδήσαμε όλοι μαζί στο Βεάκειο.

66196602_908437106185706_1743322518162243584_n

Aξίζει επίσης να ειπωθεί ότι η επιμέλεια των κειμένων και του προγράμματος ήταν έργο της συζύγου του κυρίου Πλέσσα, της κυρίας Λουκίλας Καρρέρ Πλέσσα, και ότι η σκηνοθεσία και οι εξαιρετικές χορογραφίες ανήκαν στον Αναστάση Δεληγιάννη. Ο χορός που ήταν ιδιαίτερα επιμελημένος ταίριαξε απόλυτα με τη μουσική και με την εκάστοτε εμφάνιση των καλλιτεχνών που συνόδευσαν τον Μίμη Πλέσσα. Η όλη σκηνοθεσία μπόρεσε να αναδείξει με σωστό τρόπο τόσο τον συνθέτη, όσο και τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και την ορχήστρα, δημιουργώντας ένα αρμονικό σύνολο, ιδιαίτερα ελκυστικό στην όψη.

Η βραδιά μας τελείωσε με τον ίδιο τον Μαυρίκιο Μαυρικίου, ο οποίος έκλεισε τη βραδιά ερμηνεύοντας το “Τραγούδια που δεν έχουν εποχές”, ένα τραγούδι σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Λουκίλας Καρρέρ, το περιεχόμενο του οποίου αναφερόταν σε τίτλους τραγουδιών του συνθέτη μας. Αξίζει να τονιστεί ο θαυμασμός όλων μας για την τεράστια αυτή προσπάθεια του Μαυρίκιου Μαυρικίου, ο οποίος είχε αναλάβει όλη την οργάνωση αυτής της βραδιάς η οποία συνέπεσε και με την παρουσίαση της “Σύγχρονης Ορχήστρας Μίμης Πλέσσας”, της οποίας είναι και δημιουργός.

Πλήθος γνωστών και επώνυμων έδωσαν το παρόν στην όμορφη αυτή βραδιά. Ξεχώρισαν ανάμεσα σε όλους οι: Kώστας Βουτσάς, Χάρης Ρώμας, Σπύρος Μπιμπίλας, Δήμητρα Λημνιού, Τέτα Καμπουρέλη, Στέλλα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Μουζακίτης, Δημήτρης Γιώτης, Γιώργος Τσούκαλης, Νίκος Αποστολόπουλος και πολλοί άλλοι.

Όλοι εμείς, τόσο ως απλό κοινό ως και ως kallitexnes.gr, ευχόμαστε ολόψυχα να ξαναζήσουμε τέτοιες όμορφες στιγμές και στο μέλλον, με τη συνοδεία των αξεπέραστων μελωδιών ενός συνθέτη που πέρα από διαχρονικός, είναι και ο συνθέτης της καρδιάς μας. Ευχαριστούμε θερμά όλη  την υπέροχη αυτή ομάδα για το αξέχαστο αυτό βράδυ και κυρίως τον ίδιο τον συνθέτη για την συνολική προσφορά του και παρουσία του!

Φωτογραφίες: Σωτήρης Κυπραίος & Βιβή Παναγιωτοπούλου

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου